BVB Indicii fac un nou pas înainte

Andrei Iacomi
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital #Jurnal Bursier / 7 octombrie 2021

Indicii fac un nou pas înainte

Scădere de 6,58% pentru acţiunile Air Claim, ce ajung la un nou minim istoric, după ce compania a venit cu unele lămuriri privind rezultatele pentru primele şase luni Air Claim a făcut o investiţie imobiliară cu o parte din banii încasaţi la majorarea de capital ce a precedat listarea

Indicii Bursei de Valori Bucureşti (BVB) au ignorat scăderile din pieţele europene şi au încheiat sesiunea de tranzacţionare de ieri în creştere, ce-i drept în condiţiile unui rulaj relativ redus.

Indicele BET, al celor mai lichide nouăsprezece acţiuni de la bursa noastră, a avut un avans de 0,16%, la 12.633,72 de puncte, în timp ce indicele BET-BK, reperul de randament al fondurilor de investiţii, a crescut cu 0,24%, până la 2.505,07 puncte.

Rulajul s-a ridicat la 40,1 milioane de lei, sub media zilnică a anului, de 78,24 milioane de lei, în condiţiile în care aportul tranzacţiilor din piaţa "deal" a fost nesemnificativ.

Echipa de la Prime Transaction a scris, în raportul său zilnic: " Indicii locali continuă trendul pozitiv, variaţiile fiind cuprinse între 0,12% pentru BET-NG şi 0,27% în cazul indicelui BET-FI. Valoarea tranzacţiilor a fost de 8,11 milioane euro, în scădere comparativ cu şedinţa precedentă (...). Din indicele BET, cele mai mari creşteri au fost înregistrate de titlurile Sphera Franchise Group (SFG), 1,61% şi BRD-Groupe Societe Generale (BRD), 1,06%. Acţiunile Transport Trade Services (TTS) au înregistrat cea mai mare corecţie, de -0,92%".

În piaţa "regular", topul lichidităţii a fost condus de titlurile BRD-Groupe Societe Generale, ce au cumulat un rulaj de 8,84 milioane de lei, acţiunile instituţiei de credit încheind ziua la preţul de 19 lei.

Titlurile Fondul Proprietatea s-au depreciat cu 0,33%, la 1,814 lei, pe fondul unei valori a tranzacţiilor de 4,76 milioane de lei.

Pe treapta a treia a acestui clasament s-au situat acţiunile Romgaz (SNG), cu un rulaj de 2,48 milioane de lei, titlurile producătorului de gaze naturale încheind ziua la preţul de 35,1 lei, în creştere cu 0,29%.

Acţiunile Banca Transilvania (TLV) au urcat cu 0,57%, la preţul de 2,63 lei, în condiţiile unei valori tranzacţionate de 2,11 milioane de lei.

În piaţa AeRO, acţiunile Air Claim (AIR) au scăzut cu 6,58%, la 4,475 lei, un nou minim de la listarea din vara acestui an. Declinul vine după ce ieri, după închiderea sesiunii de tranzacţionare, emitentul a venit cu o serie de clarificări privind rezultatele financiare pentru primul semestru. Conform companiei, cu 0,6 milioane de lei din banii încasaţi la majorarea de capital ce a precedat listarea, Air Claim a făcut o investiţie imobiliară, respectiv a fost încheiată o promisiune de vânzare-cumpărare a două unităţi locative. Raţionamentul tranzacţiei a fost de a plasa banii astfel încât să nu fie afectaţi de inflaţie, cu perspectiva obţinerii unui profit în urma investiţiei, conform documentului publicat la BVB. Dar, în memorandumul de listare nu se vorbeşte de investiţii imobiliare.

De asemenea, se menţionează că, în primele şase luni ale anului 2021, perioadă în care compania a înregistrat pierdere, activitatea Air Claim a fost foarte redusă din cauza restricţiilor cauzate de pandemie, încă în vigoare la acea dată, fapt de altfel previzibil şi asumat. Cu toate acestea, în memorandum, întocmit chiar în prima parte a anului, se prognozează venituri de 4,17 milioane de lei pentru 2021, cu mult peste cele 1,87 milioane de lei din 2020, şi un profit de 2,72 milioane de lei, faţă de un milion, anul trecut.

Pentru primele şase luni ale acestui an, Air Claim a raportat venituri de 0,14 milioane de lei, sub cele 0,23 milioane de lei din primul semestru al anului trecut, şi o pierdere de 0,39 milioane de lei, puţin mai mică decât cea din ianuarie-iunie 2020.

Încă de la listare, acţiunile Air Claim s-au tranzacţionat sub efectul vânzării de către directorul general, Mihail Coteş, a întregului pachet deţinut la companie de către acesta.

Indicele extins BET-XT, al celor mai lichide 30 de titluri de la bursa noastră, a avut un avans de 0,21%, la 1.118,75 de puncte, în timp ce indicele compozit BETPlus a urcat cu 0,17%, până la 1.885,62 puncte.

Topul celor mai mari creşteri 

1. "Altur" (ALT): +3,57%

2. "Romcarbon" (ROCE): +2,01%

3. "Rompetrol Well Services" (PTR): +1,98%

4. "Aerostar" (ARS): +1,84%

5. "BRK Financial Group" (BRK): +1,83%

Topul celor mai mari scăderi

1. "Sinteza Oradea" (STZ): -5,66%

2. "Compa" (CMP): -1,68%

3. "Transport Trade Services" (TTS): -0,92%

4. "Electromagnetica" (ELMA): -0,82%

5. "Romcab" (ROCE): -0,80%

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Am spus de acum 2 ani ca bvb era foarte jos in raport cu Murile si anticipatia de crestere a lor in piata!

    semnat comenturi "cretine" 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb