Principalii indici ai Bursei de Valori Bucureşti (BVB) au încheiat şedinţa de tranzacţionare de ieri apreciindu-se, pe fondul unei lichidităţi de 28,71 milioane de lei (6,48 milioane de euro).
Marcel Murgoci, director operaţiuni la Estinvest Focşani, ne-a declarat: "Şedinţa de la BVB de astăzi (ieri, n.r.) poate fi caracterizată printr-o lichiditate mult mai bună decât în şedinţa anterioară. Creşterea indicilor, în medie de până la 1%, poate fi pusă pe seama aprecierilor consistente de pe piaţa americană, care s-au mai domolit, totuşi, pe parcursul şedinţei. Remarcăm şi faptul că titlurile Fondul Proprietatea (FP) şi-au continuat creşterea, ca şi acţiunile Banca Transilvania, care au urcat cu peste 1%. Pe piaţa regular, preţul titlurilor FP a trecut de pragul de 0,82 lei, semn că investitorii au interpretat în mod pozitiv reconfirmarea Franklin Templeton ca administrator la FP".
Acţionarii FP au aprobat, ieri, prelungirea cu încă doi ani a mandatului de administrator al Franklin Templeton, conform unui comunicat de presă al Fondului.
Nicu Grigoraş, director departament tranzacţionare şi front office al Intercapital Invest, ne-a precizat: "Pieţele financiare şi-au mai pierdut din optimism odată cu publicarea deciziei de politică monetară a băncii centrale a SUA la finalul şedinţei de ieri (miercuri, n.r.), dar şi după publicarea creşterii economice a economiei americane pentru T3 2015. Avansul celei mai mari economii la nivel mondial este unul modest faţă de trimestrul anterior, creşterea anticipată fiind de doar 1,5% (q/q) faţă de 3,9% (q/q) cât a fost în T2 2015. FED, banca centrală a SUA, a păstrat neschimbată dobânda de politică monetară, însă a dat de înţeles că o eventuală creştere a dobânzii nu ar fi exclusă în ultima întâlnire stabilită pentru luna decembrie. În acest context, pieţele internaţionale au rămas toată şedinţa în teritoriu negativ, corecţiile fiind însă destul de modeste. Euro s-a apreciat modest faţă de dolarul american (+0.36%), la fel şi cotaţia petrolului care s-a apreciat astăzi (ieri, n.r.) cu 0,75%. Cotaţia aurului a scăzut cu aproximativ 0,5%. Surprinzător, majoritatea blue chip-urilor de la Bucureşti au încheiat ziua de astăzi (ieri, n.r.) în creştere".
Aşadar, topul lichidităţii a fost condus de acţiunile "Fondul Proprietatea" (FP), simbol pe care au fost realizate tranzacţii în valoare de 9,91 milioane de lei. Cotaţia FP a crescut cu 1,23% la 0,822 lei/unitate.
Titlurile "Banca Transilvania" (TLV) s-au apreciat cu 1,02%, la 2,475 lei/unitate, în urma unui rulaj de 1,75 milioane de lei.
Tot ieri, au fost schimbate acţiuni "BRD - Groupe Société Générale" (BRD) de 1,3 milioane de lei, preţul de închidere fiind de 11,26 lei/unitate, în urcare cu 0,9%.
Locul al patrulea în topul lichidităţii a revenit titlurilor "SIF Transilvania" (SIF 3), cu un rulaj de 0,95 milioane de lei. Cotaţia SIF 3 s-a apreciat cu 0,72%, ultimul preţ fiind de 0,2805 lei/unitate.
Pe piaţa "deal" au fost consemnate, în total, patru tranzacţii. Una dintre acestea, în valoare de 8,52 milioane de lei, a fost realizată cu acţiuni FP la un preţ de 0,812 lei/unitate, în stagnare. A mai fost înregistrat un transfer cu titluri BRD, în valoare de 0,78 milioane de lei, în creştere cu 0,36% la preţul de 11,2 lei/acţiune. De asemenea, au mai fost consemnate încă două "deal"-uri: unul cu acţiuni BVB, în valoare de 0,73 milioane de lei, şi un altul, de 0,35 milioane de lei, cu titluri TLV.
Indicele BET, care arată evoluţia celor mai lichide zece acţiuni, a crescut cu 0,8%, la fel ca şi BET-Plus, care arată evoluţia celor mai lichide 37 de acţiuni de la BVB.
Indicele BET-FI, al SIF-urilor plus Fondul Proprietatea, s-a apreciat cu 0,6%.
Indicele extins BET-XT, al celor mai lichide 25 de titluri, a sporit cu 0,69%, iar indicele BET-BK, reperul de randament al fondurilor de investiţii, a urcat cu 0,46%.