Opt din cei nouă indici ai Bursei de Valori Bucureşti (BVB) au încheiat ultima şedinţă de tranzacţionare a săptămânii în scădere, într-o zi plină de raportări financiare aferente primelor şase luni ale anului, pentru companiile de la noi.
În Europa, reperele principalelor pieţe au cunoscut scăderi în şedinţa de vineri, în timp ce in Statele Unite, după primele ore de tranzacţionare, indicii afişau un tablou mixt.
La Bucureşti, BET, al celor mai tranzacţionate şaptesprezece acţiuni de la BVB, cu excepţia SIF-urilor, a avut un declin de 0,35%, în timp ce indicele compozit BETPlus, s-a depreciat cu 0,36%.
Rulajul s-a ridicat la 58,04 milioane de lei, puţin peste cel din şedinţa precedentă, când valoarea schimburilor a fost de 54,68 milioane lei.
După ce în prima zi de tranzacţionare la BVB titlurile de stat Fidelis au cumulat o valoare totală a tranzacţiilor de 9,07 milioane lei, vineri transferurile cu aceste instrumente financiare au coborât la 2,08 milioane lei, peste jumătate din rulaj fiind dată de cele în lei cu scandeţa de patru ani şi dobânda de 4,5% pe an.
Brokerii de la Prime Transaction au notat, în raportul zilnic al societăţii: "Indicii BVB au închis ultima şedinţa de tranzacţionare din săptămâna pe minus. BET-NG a fost singurul coş de acţiuni în creştere, cu un plus de 0,1%, în timp ce, BET-FI a înregistrat cea mai mare corecţie, respectiv de 0,63%. Valoarea tranzacţiilor a fost de 12 milioane euro, în jurul valorii medii tranzacţionate a anului curent. Banca Transilvania (TLV) a fost cel mai lichid emitent, pentru a patra zi consecutiv, cu o valoare tranzacţionată de 16,5 milioane lei, din care suma de un milion lei provine dintr-o tranzacţie de tip «deal». Din indicele BET, notăm evoluţia acţiunilor societăţilor: Transelectrica (TEL), 2,23% şi Electrica (EL), 1,39%. La polul opus, titlurile a doi emitenţi au scăzut cu mai mult de un procent: Sphera Franchise Group (SFG) -1,8% şi Bursa de Valori Bucureşti (BVB), -1,57%".
Acţiunile Banca Transilvania, cea mai bine clasată companie a pieţei noastre de capital din indicele MSCI Frontier Markets, au coborât cu 0,67%, la preţul de 2,225 lei.
Pe treapta a doua a clasamentului valorii tranzacţionate s-au situat titlurile OMV Petrom (SNP), ce au cumulat transferuri de 8,75 milioane lei, cotaţia grupului petrolier având un declin de 0,15%, la 0,329 lei.
Poziţia a treia în acest clasament a fost ocupată de titlurile BRD - Groupe Societe Generale (BRD), ce au scăzut cu 1%, la 11,86 lei, pe fondul unui rulaj de de 5,45 milioane lei.
Acţiunile Electrica (EL) s-au apreciat cu 1,39%, la preţul de 10,95 lei, valoarea tranzacţiilor cu titlurile furnizorului şi distribuitorului de energie electrică fiind de 4,42 milioane lei.
Prin piaţa "deal" au fost realizate, în total, trei tranzacţii.
Două dintre acestea, în valoare de 5,09 milioane lei, au fost derulate cu acţiunile Digi Communications (DIGI), schimburile realizându-se la preţul unitar de 35 lei, cu 0,57% peste referinţa din piaţa "regular".
A mai fost înregistrată o tranzacţie cu acţiunile TLV, la preţul de 2,23 milioane lei, cu 0,45% sub referinţă.
Indicele BET-BK, reperul de randament al fondurilor de investiţii în acţiuni, a avut un declin de 0,15%, în timp ce indicele BET-XT, ce reflectă parcursul celor mai lichide 25 de acţiuni de la bursa noastră, s-a depreciat cu 0,35%.
• Topul celor mai mari creşteri
1. "Impact Developer & Contractor" (IMP): +4,05%
2. "Transelectrica" (TEL): +2,23%
3. "Prebet" (PREB): +2,14%
4. "Compa" (CMP): +2,05%
5. "Artego" (ARTE): +1,76%
• Topul celor mai mari scăderi
1. "SIF Hoteluri" (CAOR): -6,67%
2. "Rompetrol Well Services" (PTR): -6,08%
3. "Rompetrol Rafinare" (RRC): -4,76%
4. "Ropharma" (RPH): -4,17%
5. "Mecanica Ceahlău" (MECF): -3,60%