ZIARUL BURSA

17 august 2020
Ediţia din 22.11.2024
Rectificarea umflă deficitul bugetar

Rectificarea umflă deficitul bugetar

George Marinescu, Mihai GongoroiMacroeconomie / 17 august 2020

Majorarea pensiilor şi alocaţiilor, pietrele de moară ale modificării bugetului public 

Proiectul de rectificare bugetară publicat la finalul săptămânii trecute a iscat o serie de păreri pro şi contra, mai ales prin prisma majorării cheltuielilor publice cu 18,2 miliarde lei, din cauza creşterii punctului de pensie cu 14% şi a majorării alocaţiilor. Legat de mărirea valorii punctului de pensie, premierul Ludovic Orban a susţinut, în cadrul şedinţei de guvern de vineri, când a fost adoptată rectificarea bugetară, că procentul de 14% nu putea fi aplicat doar pensiilor mici, deoarece ar fi apărut inechităţi şi s-ar fi încălcat principiul contributivităţii, ceea ce ar fi constituit un motiv de atacare a ordonanţei de urgenţă la Curtea Constituţională.

"Creşterea burselor lumii nu este conectată la realitate"

CONDUCEREA NATIONAL STOCK EXCHANGE INDIA AVERTIZEAZĂ: "Creşterea burselor lumii nu este conectată la realitate"

A.V.Internaţional / 17 august 2020

"Titlurile Facebook, Amazon, Apple, Netflix şi Google au aprecieri puternice, generând aproximativ 50-60% din câştigurile de pe piaţa Nasdaq" 

Bursele lumii par să nu fie conectate la realitate şi la incertitudinea care priveşte majoritatea economiilor, este de părere directorul executiv al Bursei de Valori din India (National Stock Exchange - NSE), Vikram Limaye, care spune că există temeri la nivel global, generate de creşterea puternică a pieţelor, întrucât măsurile de stimulare lansate de guverne continuă să impulsioneze preţurile acţiunilor, din New York până în New Delhi.

Mohammad Javad Zarif, diplomat de carieră şi academician, fost ministru de externe al Iranului

Utilizarea Consiliului de Securitate pentru a distruge Consiliul de Securitate al ONU

Mohammad Javad Zarif, diplomat de carieră şi academician, fost ministru de externe al IranuluiInternaţional / 17 august 2020

Ceea ce noi în Iran - ţinta unui regim de sancţiuni vicioase şi nediscriminate - am văzut din partea actualei administraţii a SUA este destul de simplu: nu există o viziune de amploare pentru o comunitate globală alternativă. Inconstanţa şi imprevizibilitatea SUA nu au nicio legătură cu punerea în aplicare magistrală a teoriei jocurilor.

Adrian Benţa, consultant fiscal

RECTIFICAREA BUGETARĂ / ADRIAN BENŢA, CONSULTANT FISCAL: "Rectificarea bugetară arată că trăim pe datorie"

Mihai GongoroiMacroeconomie / 17 august 2020

"Lăsăm generaţiilor următoare plăţi de făcut în contul consumului nostru de astăzi" 

Rectificarea bugetară arată că România trăieşte pe datorie, consideră Adrian Benţa, consultant fiscal. Acesta subliniază că în momentul de faţă lăsăm generaţiilor următoare plăţi de făcut în contul consumului nostru de astăzi.

Clanurile, criminalitatea şi rasismul

Cristian PîrvulescuEditorial / 17 august 2020

Cristian Pîrvulescu

Lupta împotriva aşa ziselor clanuri mafiote care şi-ar împărţi sferele de influenţă în Bucureşti şi-n ţara a ocupat şi va mai ocupa încă multă vreme atenţia publicului. Subiectul face audienţă, permite justificarea unui program politic securitar (şi asta acum, în plină campanie electorală, e o mină de aur), dar mi ales oferă posibilitatea unor referinţe rasiste fără ca să poată fi invocate derapaje rasiste.

Mircea Coşea

RECTIFICAREA BUGETARĂ / MIRCEA COŞEA, PROFESOR DE ECONOMIE: "Rectificarea este una contabilă, fără viziune"

Mihai GongoroiMacroeconomie / 17 august 2020

"Ne vom aştepta la o creştere a inflaţiei, iar această creştere va reduce foarte mult procentul de 14% la creşterea pensiilor, în termeni de putere de cumpărare" 

Rectificarea bugetară este o rectificare contabilă, fără viziune, care reprezintă expresia unei ţări ce trăieşte pe datorie, ne-a declarat profesorul de economie Mircea Coşea.

Tescani, din neamul artiştilor

PLASAMENTE ALTERNATIVE Tescani, din neamul artiştilor

Marius TiţaInvestiţii Personale / 17 august 2020

Marius Tiţa

Există o frumoasă tradiţie în artele plastice româneşti, cea a reunirii în tabere. Acolo se nasc adevăratele legende, mai vii şi mai sclipitoare ca alte întâmplări cu creatori, atelierele şi particularităţile lor. Aceste tabere nu se petrec în oraşe, astfel că sunt lipsite de confort occidental. Sau, cel puţin, aşa era pe vremuri, când întreg poporul, creator sau nu, era lipsit de orice, nu numai confort occidental. Era multă reducere la condiţii vitrege ce stimulau la greu boema şi băutura. Dar se şi lucra. Este vorba de marii noştri artişti, meşteri cu viziune şi pricepere, cu har şi măiestrie. Se crea de zor, dar se şi zidea la legende cu poveşti. Cu cât nesaţ se povesteşte sau se spune că s-a auzit că un maestru anume, acum aflat pe un perete de muzeu, i-a spus/făcut/bip unui altuia, şi el tot pe un perete, în muzeu. Apa era rea şi din altă parte se aducea, de trebuia dezinfectată, iar lemnele erau mereu pe sponci sau pentru pictură.

Varujan Vosganian

RECTIFICAREA BUGETARĂ / VARUJAN VOSGANIAN, DEPUTAT ŞI FOST MINISTRU AL FINANŢELOR PUBLICE: "Suntem într-o stare de avarie în privinţa deficitului bugetar"

George MarinescuMacroeconomie / 17 august 2020

Fundamentarea rectificării bugetare ridică mai multe semne de întrebare cu privire la starea finanţelor publice şi la modul în care construcţia bugetară asumată în decembrie 2019 de guvernul Orban în Parlament mai este valabilă, atât timp cât Produsul Intern Brut este permanent reevaluat în minus faţă de estimările iniţiale, susţine deputatul Varujan Vosganian, fost ministru al Finanţelor Publice.

Economia României a experimentat un declin de 12,3% în trimestrul al doilea, cel mai sever din 1990

CONTRACŢIE ÎN LINIE CU AŞTEPTĂRILE ŞI CU EVOLUŢIILE EXTERNE Economia României a experimentat un declin de 12,3% în trimestrul al doilea, cel mai sever din 1990

Mihai GongoroiMacroeconomie / 17 august 2020

Andrei Rădulescu, Banca Transilvania: "Economia României a depăşit punctul critic al crizei induse de incidenţa pandemiei, poziţionându-se în prezent la începutul unui nou ciclu economic"  

Reculul PIB în 2020 este estimat de Guvern la 3,8%. Dinamica PIB redevine pozitivă în 2021, cu recuperarea completă undeva în 2022

Valentin Tătaru, ING: "Reducem prognoza pentru 2021 de la 7,1% la 5,2% creştere PIB având în vedere că recuperarea pare mai graduală decât era aşteptată"

Comisia Naţională de Strategie şi Prognoză estimează o creştere a PIB de 4,9% în 2021 la 1.149,1 miliarde lei

Produsul intern brut (PIB) al României a experimentat un declin trimestrial de 12,3% în perioada aprilie-iunie după creşterea de 0,3% din perioada ianuarie-martie, potrivit datelor semnal publicate vineri de Institutul Naţional de Statistică (INS). Faţă de acelaşi trimestru din anul 2019, economia internă a înregistrat, în trimestrul II 2020, o scădere cu 10,5%, iar reculul a trimis nivelul economiei la nivelul din trimestrul II 2017 (vezi grafic).

Promisiune curajoasă din partea UEFA

EURO 2020 Promisiune curajoasă din partea UEFA

Octavian DanSport / 17 august 2020

Prezenţa spectatorilor la competiţiile sportive a devenit un vis foarte greu de materializat în actualul context. De la cel mai înalt nivel al fotbalului european vin veşti bune. Preşedintele UEFA, Aleksander Ceferin, a declarat, într-un interviu pentru AFP, că la Campionatul European amânat pentru anul viitor din cauza coronavirusului vor fi spectatori în tribune: "Poate ceea ce ni se pare bizar astăzi nu va fi la fel în decembrie sau în ianuarie. Mai avem timp de gândire.

IONEL CHIRIŢĂ

IONEL CHIRIŢĂ, PREŞEDINTE EXECUTIV ASOCIAŢIA ORAŞELOR DIN ROMÂNIA: "Florin Cîţu ori nu înţelege, ori este paralel cu administraţia publică locală"

George MarinescuMacroeconomie / 17 august 2020

Rectificarea bugetară a nemulţumit reprezentanţii consiliilor judeţene şi primarii din ţara noastră, ţinând cont de faptul că Guvernul a alocat mai puţine sume decât cele necesare pentru funcţionarea în parametri optimi, până la sfârşitul anului, a administraţiilor publice locale.

AnuntBursa.ro
ConstructiiBursa.ro
Evenimentele BURSA
Suplimentele BURSA
MACRO NEWSLETTER 17 August 2020

MACRO NEWSLETTER 17 August 2020

Macroeconomie / 17 august 2020

Preţurile de consum din Spania au scăzut cu o rată anuală de 0,6% în iulie 2020, după o scădere de 0,3% în luna precedentă, pe fondul unei scăderi lunare de 0,9%, după o creştere de 0,5% în luna anterioară. Preţurile alimentelor şi-au temperat...

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

22 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7742
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3721
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9774
Gram de aur (XAU)Gram de aur415.3204

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
thediplomat.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo