Între basmele economice pentru adormit electoratul şi coşmarul realităţii

Călin Rechea
Ziarul BURSA #Macroeconomie / 17 august 2020


Călin Rechea

Basmele spuse copiilor înainte de culcare au un rol educativ deosebit, iar miracolele, prezente aproape la tot pasul, sunt "instrumente" utilizate în funcţie de talentul povestitorului.

Când basmele sunt spuse electoratului, cu variante diferite în funcţie de putere sau opoziţie, caracterul lor distructiv se poate manifesta pentru multe generaţii şi pot împinge o naţiune adânc pe calea ieşirii din istorie.

Cel mai distructiv basm din ultima vreme a fost "ţesut" în jurul redresării economice sub forma literei "V", de parcă nu ar fi fost suficientă fantezia creşterii economice pe baza creşterii artificiale a veniturilor bugetarilor, însă naraţiunea este tot mai străvezie pe zi ce trece.

Primele estimări ale Institutului Naţional de Statistică (INS) arată o contracţie trimestrială de 12,3% a Produsului Intern Brut în T2 2020 şi o scădere anuală de 10,5%, după o creştere de 2,4% în trimestrul anterior (vezi graficul 1).

Cum ar trebui să arate o creştere compatibilă cu redresarea sub forma literei "V" în T3 2020? Un avans trimestrial de 14%, care ar determina o creştere anuală de 1,5%, în condiţiile în care indicele PIB-ului real cu baza în 2000 ar ajunge la 215,5% în T3 2020, o valoare similară cu aceea din T1 2020, de la 189,1% în T2 2020 (vezi graficul 2).

Este posibil aşa ceva? Doar dacă ţara noastră a intrat în zodia miracolelor, care nu trebuie doar să existe, ci trebuie să "acţioneze" concertat şi să creeze o sinergie nemaivăzută.

Poate că în această direcţie a încercat Comisia Naţională de Strategie şi Prognoză (CNSP) să "călăuzească" aşteptările consumatorilor şi investitorilor, odată cu publicarea ultimelor prognoze economice care au stat la baza rectificării bugetare.

Miracolele sunt omniprezente sub forma unor prognoze a căror precizie se opreşte, din păcate, doar la o zecimală.

Accentuarea dezechilibrului extern va continua, în mod miraculos, să exercite o influenţă minimă asupra cursului de schimb, care va avea o valoare medie de 4,84 RON/EUR în 2020 şi de 4,9 RON/EUR în 2021.

Miracolele nu se opresc, însă, aici. Preţurile de consum şi deflatorul PIB-ului îşi vor tempera creşterea anul viitor până la 2,5%, de la 2,8%, respectiv până la 3,5%, de la 3,7%.

În aceste condiţii, saltul ratei şomajului, până la 3,9% în 2020, de la 3% în anul precedent, se va atenua în 2021 până la 3,6%.

În prognoza CNSP apar, din nefericire, şi o serie de elemente care "strică" atmosfera de optimism exuberant. Astfel, estimarea pentru PIB-ul nominal din 2020 a fost redusă la 1,058 de trilioane de lei, de la 1,082 de trilioane în prognoza de primăvară, iar aceasta înseamnă creşterea ponderii deficitului bugetar şi a datoriei publice în PIB.

Conform metodologiei naţionale, datoria publică, care include garanţiile acordate de administraţiile centrale şi locale, a fost de 499,4 miliarde de lei la jumătatea anului. Ponderea în PIB raportată a fost de 46,1%. Acum este de 47,5% şi sunt şanse foarte mari de depăşire a pragului de 50% din PIB. Deficitul bugetar a crescut de la 4,17% din PIB la 4,29%.

Datele de la Ministerul de Finanţe arată că datoria publică a crescut cu 50,46 miliarde în prima jumătate a anului curent, în timp ce prognoza de la CNSP arată că PIB-ul nominal va scădea cu 1,8 miliarde de lei în 2020 faţă de anul precedent.

Acestea sunt condiţiile în care guvernul a decis majorarea pensiilor cu 14% din septembrie 2020, o decizie iresponsabilă fără reduceri masive la nivelul altor capitole bugetare, cu profunde implicaţii privind subminarea economiei naţionale.

Chiar şi aceste reduceri ar fi insuficiente, în condiţiile în care dinamica anuală a valorii adăugate brute a fost negativă pentru agricultură şi industrie în 2019 (-1,5%, respectiv -3,2%) şi pozitivă pentru construcţii şi servicii (17,3%, respectiv 4,8%). Oare fără bula speculativă de pe piaţa imobiliară rezidenţială ar mai fi fost creştere economică în 2019 sau eram deja obişnuiţi cu recesiunea?

Deosebit de îngrijorătoare este situaţia din industrie. Conform datelor de la INS, dinamica anuală a producţiei industriale se menţine pe o traiectorie descendentă de doi ani şi jumătate. Din T2 2019 s-a intrat în teritoriu negativ, iar declinul anual s-a accelerat (vezi graficul 3).

Declinul industrial are implicaţii foarte grave din punct de vedere al competitivităţii externe, care nu poate fi asigurată prin "dezvoltarea" sectorului construcţiilor şi al serviciilor. Atunci cum pot fi corectate dezechilibrele externe?

Realitatea dură care a urmat basmelor promovate de autorităţi în a doua jumătate a deceniului trecut ar fi trebuit să ofere o lecţie de neuitat.

Lecţia nu a fost învăţată. De ce? Pentru că nu au existat consecinţe pentru conducătorii iresponsabili ai instituţiilor statului, care nu ştiu decât să planifice "capitalismul" de cumetrie unilateral dezvoltat imobiliar.

Acum totul se repetă la o scară mult mai mare şi continuă să fie promovată agresiv iluzia că injecţiile de lichiditate ar fi suficiente pentru a pune economia pe o traiectorie sustenabilă.

După cum spunea odată scriitoarea Ayn Rand, "poţi evita realitatea, dar nu poţi evita consecinţele evitării realităţii", iar din acest motiv vom repeta "clasa" de câte ori va fi nevoie, pentru a învăţa că basmele economice sfârşesc mereu într-o realitate de coşmar.

Opinia Cititorului ( 5 )

  1. asa la prima vedere sunt vreo 5 academii secursite sau de alt tip toate cu indemnizatii enorme care se cumuleaza cu salarii enorme, plus altele de cercetare a nimic etc...sunt o gramada si imense...primariile sunt prea multe, PNDL etc..plus au furat astia in 9 luni cat nu a furat PSD in 4 ani.si dumneavoastra v-a casunat pe pensii....

    1. As vrea sa adaug 2 observatii:

      1. aproape sigur pensiile vor creste cu 40% si alocatiile se vor dubla. Cf deciziei CCR din 2010, pensiile nu pot fi reduse iar cresterea de 40% este deja prevazuta in lege.  

      Aici exista 2 variante de actiune pt PSD. Motiune de cenzura si guvernul interimar PNL nu va putea emite OUG pt cresterea cu 14% a pensiilor, deci implicit legea cu 40% ramane in vigoare. Sau varianta cu atacarea la CCR, unde, chiar daca se amana decizia pana dupa alegeri, va fi anulata OUG cu 14% si se vor plati retroactiv majorarile de 40%.

      2. imi place cum se exprima analistii bancari cand vorbesc despre cursul de schimb. Cursul va fi 4,9 etc, dar „riscurile sunt asimetrice”. Asta cu riscurile asimetrice este geniala :)  

      Si era sa uit. Multumim dl Iohannis ca i-ati adus pe cei de la PNL la guvernare ca sa se erodeze bine de tot si sa piarda alegerile parlamentare. Din pacate, chiar daca mergi „pas cu pas”, ca sa ai o viziune pe termen lung trebuie sa ridici privirea de la varful pantofului si sa privesti putin catre orizont. Multumim frumos ca ati repetat povestea cu „guvernul meu Ciolos” care l-a dus pe Dragnea la 49%.

      Nu ii întrece nimeni pe cei de la PSD in furt, hotie si jecmanirea tarii. Toate cresterile astea vor fi platite, prin devalorizarea leului si inflatie, adica saracia populatiei. Platesti pensii speciale la toate structurile care te ajuta sa furi, ca sa stea linistitii. II scoti la pensie la 40-50 ani cu pensii babane, iar cei ce muncesc pana la 65 de ani vor plati pensiile speciale si vor iesi cu o pensie mizera. PSD si PNL ar trebui sa dispara pentru jaful si hotiile care l-au facut timp de 30 de ani.

      Si multumim domnilor de la PNL pt modul in care gestionati criza medicala. Vor oamenii sa doneze plasma ca sa salveze vietile celor in stare grava, dar nu se poate, birocratia este uriasa, imensa. De cate luni aveti nevoie, sau mai bine zis de cati ani aveti nevoie ca sa organizati putin lucrurile?? Avem doar cate cateva aparate prin care se poate recolta plasma. Este chiar atat de greu sa ne organizam mai eficient ... ??? Si nu-i mai puneti pe cei care doneaza plasma sa-si plateasca singuri analizele PCR !!! Este la mintea cocosului ca putem salva vieti pana vine vaccinul !!! Hai, domnilor , vreau sa vad putina organizare aici si poate, pas cu pas, mai reusim sa salvam niste vieti...

      Citi si articolul care a aparut azi „Omul care a donat statului român singurele aparate de recoltare de plasmă din țară denunță "cele 5 aberații" din metodologia de colectare a plasmei” !! 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

22 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9768
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7609
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2692
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8894
Gram de aur (XAU)Gram de aur422.4014

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb