MARILEN PIRTEA, VICEPREŞEDINTE AL CAMEREI DEPUTAŢILOR: "Actuala rectificare este vulnerabilă în faţa criticilor superficiale"

I.Ghe.
Ziarul BURSA #Macroeconomie / 17 august 2020

Marilen Pirtea

Marilen Pirtea

Rectificarea bugetară trebuie analizată în contextul actualei pandemii şi al contracţiei economice, arată liberalul Marilen Pirtea, vicepreşedinte al Camerei Deputaţilor, într-un comunicat de presă.

"Trimestrul 2 al acestui an, unul deja foarte încercat, atât în plan social cât şi în plan economic, se caracterizează printr-o contracţie de 12,3% faţă de primul trimestru din 2020 şi de 10,5% faţă de trimestrul 2 din 2019. Este cea mai abruptă scădere a ultimilor 20 de ani, cu toate implicaţiile negative pe care o scădere economică le aduce. Privind execuţia bugetară a primelor 6 luni ale anului, remarcăm venituri mai mici cu 2,5 miliarde lei faţă de 2019 şi cheltuieli bugetare cu 23 de miliarde mai mari. Astfel, în contextul înregistrării unor venituri mai mici, a unei nerealizări de 11 miliarde lei faţă de ţintă, dar cu cheltuieli mult mai mari, actuala rectificare reprezintă nu doar un enorm efort fiscal-bugetar, ci mai ales o ecuaţie matematică care arată imposibilitatea acomodării tuturor majorărilor, care, de altfel, sunt bineînţeles îndreptăţite", arată Marilen Pirtea.

Vicepreşedintele Camerei Deputaţilor susţine că, deşi aşteptările

electoratului sunt mari cu privire la majorarea pensiilor, alocaţiilor copiilor şi salariilor cadrelor didactice, bugetul actual are un spaţiu fiscal de manevră foarte redus, România fiind statul din Uniunea Europeană cu cea mai mică pondere în Produsul Intern Brut a veniturilor bugetare şi cu cheltuieli publice care cresc galopant.

"Cu toate acestea, în ciuda unor constrângeri macroeconomice şi fiscal-bugetare enorme, actuala rectificare aduce o creştere a pensiilor cu 14%, creşterea alocaţiilor cu 20% şi investiţii majore pentru infrastructură, cele mai mari ale ultimului deceniu. Actuala rectificare, care majorează deficitul bugetar de la 6,7% la 8,6% (75 de miliarde lei), este vulnerabilă în faţa criticilor superficiale, dar, în condiţiile date, de recesiune şi de pandemie, este cea mai bună variantă pentru noi toţi, ca societate, ca angajaţi şi pensionari, ca antreprenori sau bugetari, tineri sau seniori", adaugă liberalul Marilen Pirtea.

Deputatul mai arată că rectificarea bugetară canalizează resursele bugetului public doar spre domenii vitale, printre care se numără sănătatea, educaţia, infrastructura de transport şi energia.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb