Rectificarea bugetară trebuia să restrângă mai tare cheltuielile publice şi să lase mai mulţi bani în mediul privat, susţine deputatul Claudiu Năsui, membru al Comisiei de buget, finanţe, bănci din Camera Deputaţilor.
Claudiu Năsui, care este şi vicepreşedinte al USR, a declarat pentru Ziarul BURSA: "Faptul că rectificarea bugetară nu este una care să restrângă drastic cheltuielile statului - în momentul acesta nu ne referim la sănătate, dar ne referim la faimosul şi infamul PNDL(n.r. - Programul Naţional de Dezvoltare Locală), care ar putea fi scăzut, la pensiile speciale - mi se pare că nu este un lucru bun. Acum trebuia ajustat, printr-o restrângere a cheltuielilor, deficitul acela imens de aproape 9% pe care l-a anunţat domnul Cîţu. Cheltuielile statului au explodat în ultimii ani, aveam de unde să le restrângem, dar în schimb nu s-a dorit lucrul acesta. Alt lucru pe care trebuia să îl facă Guvernul în perioada aceasta ca să ajute economia să iasă din criză, în loc să dea bani la PNDL sau în alte sectoare, era să impulsioneze mediul privat prin reducerea poverii fiscale privind salarizarea. Acest lucru putea fi făcut măcar temporar, pe perioada stărilor de urgenţă şi de alertă, dar nu am văzut ca Guvernul să ia o astfel de măsură. Suntem încă o dată în acelaşi marasm al creşterii cheltuielilor. Aruncăm tot mai mulţi bani, vedem că direcţiile de sănătate publică au făcut o risipă fantastică de fonduri conform recentului raport al Curţii de Conturi. În loc să rezolve aceste probleme, Guvernul aruncă şi mai mulţi bani în cheltuielile publice".
În legătură cu salarizarea, deputatul a observat şi pierderea de 100 lei din valoarea salariului mediu brut pentru anul 2020 evidenţiată în nota de fundamentare a bugetului asigurărilor sociale de stat, de la 5212 lei - valoarea stabilită iniţial în decembrie 2019 - la 5114 lei, valoarea trecută în rectificarea bugetară. El a arătat că este posibil ca această ultimă sumă să rămână reper şi pentru începutul anului viitor, iar pierderea respectivă să se înregistreze şi în 2021.
Claudiu Năsui a precizat: "Asta arată exact ce trebuia să facă Guvernul în legătură cu reducerea poverii fiscale a salarizării şi nu a făcut. Planurile acelea, schemele de granturi şi subvenţii şi ajutoare de stat nu reprezintă sprijin direct în economie, în întreprinderile mici şi mijlocii, ci mai degrabă facilităţi pentru nişte oameni care au conexiuni politice şi pot să acceseze fondurile respective. Marea majoritate a oamenilor - cum ar fi buticarul de la colţ, întreprinderile mici şi mijlocii - avea nevoie de o reducere a poverii fiscale, care ar fi ajutat toată economia reală. Puteau să nu ia impozit nu aşa cum am propus noi, cei de la USR, pentru salariile până în 2000 de lei, ci puteau să nu impoziteze primii 500 de lei. În felul acesta ajutau şi întreprinderile, pentru că oamenii erau impulsionaţi să muncească pentru că aveau un salariu net mai mare, ajutau şi economia pentru că lasau banii pentru cei care au nevoie de sumele respective".
În legătură cu majorarea pensiilor, vicepreşedintele USR a precizat că este o măsură care va avea efect asupra creşterii deficitului bugetar.
"O creştere de 14% este imensă. Nu asta este prioritatea noastră acum.
În momentul acesta o creştere de 14% este una care ne va duce într-un deficit mare, care va fi acoperit din împrumuturi. Aici intervine jocul acesta politic populist, aşa cum a fost şi în cazul alocaţiilor, în care PNL şi PSD arată electoratului câte un elefant alb. Elefantul alb este un animal sacru şi când făceai cadou cuiva un astfel de animal, băgai în faliment persoana respectivă pentru că trebuia să aibă grijă de el. Aşa este şi cu majorarea valorii punctului de pensie şi cu dublarea alocaţiilor copiilor. Pensionarii vor trăi într-o economie mai proastă dacă prăbuşim tot: vor avea bani în buzunar, dar nu vor avea ce bunuri şi servicii să cumpere cu ei. Inflaţie şi superinflaţie au mai fost în România în anii nouăzeci şi asta riscăm să se întâmple acum. Pentru că deficite de 8% sau 9% se fac din împrumut, care înseamnă de fapt tiparniţă", ne-a spus deputatul Claudiu Năsui.
El a menţionat că pensiile trebuie să crească, să fie decente, dar că Pilonul I de pensii funcţionează într-un mod falimentar. Domnul Năsui a precizat că pe termen lung singura soluţie este să trecem cât mai repede spre Pilonul II şi Pilonul III, iar pe termen scurt să trecem cât putem prin actualul sistem.
Conform unui calcul simplu făcut de vicepreşedintele USR, dacă banii pe care îi dăm la Pilonul I de pensii ar merge într-un sistem de tip Pilonul II, fiecare dintre noi am avea ca pensie medie un venit lunar de peste 5000 lei, aproape egal cu o pensie specială.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 17.08.2020, 01:04)
sa le puna pe hartie calculele....minte de rupe...trebuie sa ma duc la vot ca astia sunt de la USR si PNL sunt praf
1.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de anonim în data de 17.08.2020, 07:57)
Sa mori tu?!
2. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 17.08.2020, 01:04)
sa le puna pe hartie calculele....minte de rupe...trebuie sa ma duc la vot ca astia sunt de la USR si PNL sunt praf
3. Marasm ???
(mesaj trimis de anonim în data de 17.08.2020, 12:17)
Ai proiecte depuse pe ,, masă ' pt. fonduri UE, care aduc plusvaloare în economie.
4. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 17.08.2020, 17:46)
p-asta nu ai cum sa il iei in serios. te uiti la el, il vezi pe mr.bean si te apuca rasul instantaneu. ca daca vrei sa il privesti prin prisma parintilor si afacerilor derulate, te apuca nervii imediat! cum vin micii securisti sa ne explice cum vine treaba.