Rectificarea bugetară actuală se apropie mai mult de realitatea economică, este de părere Gelu Diaconu, fost preşedinte al Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală (ANAF. Domnia sa consideră: "Atunci când estimam că deficitul anul acesta va depăşi 9%, domnul Cîţu (n.r. Florin Cîţu, ministrul Finanţelor) făcea prima rectificare pe baza unei contracţii economice de 1,9% şi un deficit estimat de 6,7%! Astăzi, nevoit să se conformeze la imperativele situaţiei economice precare, guvernul îşi recunoaşte implicit neputinţa.
Neavând spaţiu fiscal din cauza deficitului structural excesiv moştenit de la guvernarea anterioară, actuală rectificare peticeşte nevoile curente.
Doar că, în actualele condiţii internaţionale şi vădit neputincioşi în faţa nevoii unor măsuri responsabile de diminuare a cheltuielilor publice, domnii de la guvernare fac ceea ce ştiu mai bine: se împrumută galopant agravând perspectiva unei crize a datoriei publice. Chiar şi aşa, atât contracţia economică estimată de 3,8%, cât şi deficitul de 8,6% sunt ţinte optimiste".
Deficitul bugetar va depăşi cu siguranţă 10%, pe seama restrângerii activităţii marilor contribuabili şi a veniturilor bugetare alimentate de aceştia, opinează Gelu Diaconu. Acesta consideră că plata obligaţiilor bugetare amânate până la 25 octombrie va rămâne o fata morgana până la încheierea anului bugetar din lipsa de lichidităţi. Vor urma insolvenţe şi falimente în zona contribuabililor mici şi mijlocii puternic dependenţi de cererea marilor companii cu activitate în regres. Investiţiile străine directe au scăzut de peste opt ori faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, fiind astăzi de valori practic nule, ne-a mai transmis fostul şef ANAF, adăugând: "Pandemia erodează puternic consumul, măsurile guvernului de sprijinire a mediului de business sunt cele mai anemice din UE, iar perspectiva negativă a rating-ului de ţară sporeşte neîncrederea investitorilor. Am ajuns acolo unde orice alfabetizat în domeniul economic putea anticipa - la o criză profundă. Există, însă, o excepţie în rândul acestor alfabetizaţi - ministrul Cîţu. Ca ultimul soldat japonez rămas pe o insulă pustie, domnia sa se luptă încă cu socialiştii!"