Rectificarea umflă deficitul bugetar

George Marinescu, Mihai Gongoroi
Ziarul BURSA #Macroeconomie / 17 august 2020

Rectificarea umflă deficitul bugetar

Majorarea pensiilor şi alocaţiilor, pietrele de moară ale modificării bugetului public

Proiectul de rectificare bugetară publicat la finalul săptămânii trecute a iscat o serie de păreri pro şi contra, mai ales prin prisma majorării cheltuielilor publice cu 18,2 miliarde lei, din cauza creşterii punctului de pensie cu 14% şi a majorării alocaţiilor. Legat de mărirea valorii punctului de pensie, premierul Ludovic Orban a susţinut, în cadrul şedinţei de guvern de vineri, când a fost adoptată rectificarea bugetară, că procentul de 14% nu putea fi aplicat doar pensiilor mici, deoarece ar fi apărut inechităţi şi s-ar fi încălcat principiul contributivităţii, ceea ce ar fi constituit un motiv de atacare a ordonanţei de urgenţă la Curtea Constituţională.

În legătură cu rectificarea bugetară, mai mulţi analişti economici şi parlamentari consideră că majorarea punctului de pensie şi alocaţiilor copiilor, precum şi majorarea cheltuielilor bugetare sunt principalele cauze ale creşterii deficitului bugetar la 8,6% (90,9 miliarde lei) şi arată că toate acestea vor avea efecte negative şi în viitor, deoarece pentru susţinerea lor va fi nevoie ca Guvernul să se împrumute.

Rectificarea prevede majorarea de la 1 septembrie 2020 a punctului de pensie cu 14%, respectiv de la 1.265 lei la 1.442 lei. Totodată, este majorată începând cu aceeaşi dată indemnizaţia minimă socială pentru pensionari, cu 14%, de la 704 lei la 800 lei. Majorarea este mai mică decât prevede legea pensiilor, 40%, majorare considerată nesustenabilă de specialişti şi în lipsa crizei economice şi sanitare Covid.

Creşterea pensiilor presupune un efort bugetar de 8,75 miliarde de lei în 2020, aproximativ 0,8% din PIB. Având în vedere contracţia economică din acest an, este mai mult ca sigur că plata pensiilor majorate se va face în mare parte din împrumuturi.

Potrivit rectificării bugetare adoptată de guvernul Orban, deficitul bugetului general consolidat, în sumă absolută, calculat potrivit metodologiei naţionale (cash) creşte astfel cu 17,56 miliarde lei de la 73,4 miliarde lei (6,7% din PIB) la 91,0 miliarde lei, acesta reprezentând 8,6% din PIB.

Aici se adaugă, la necesarul de finanţare total pe 2020, plata datoriei emise deja de peste 48 miliarde de lei (46,7 miliarde lei în bugetul iniţial), ceea ce rezultă într-un necesar de finanţare de aproximativ 139 miliarde de lei.

Faţă de programarea iniţială, de la începutul anului, veniturile bugetului de stat se diminuează cu 31 miliarde de lei, circa 3% din PIB, (faţă de rectificarea anterioară veniturile cresc cu 573 milioane lei) evoluţie ce are la bază o contracţie economică de 3,8% a PIB, dublă în magnitudine faţă de estimarea nerealistă din rectificarea anterioară. Astfel, valoarea nominală a produsului intern brut estimată pentru anul curent este de 1.058,0 miliarde lei faţă de 1082,1 miliarde lei cât s-a avut în vedere la prima rectificare bugetară. Cheltuielile bugetare se majorează însă cu aproximativ 2% din PIB, adică circa 18,14 miliarde lei.

Fondul de rezervă al guvernului la dispoziţia guvernului se majorează cu 2 miliarde lei, cheltuielile de personal se majorează cu 1,02 miliarde lei, cheltuielile cu bunuri şi servicii cresc cu 325,9 milioane de lei, cheltuielile cu dobânzi cresc cu 1,69 miliarde lei, subvenţiile cresc cu 50,3 milioane lei, transferurile între unităţi ale administraţiei publice se majorează cu 1,65 miliarde lei, cheltuielile cu asistenţa socială cresc cu 1,9 miliarde lei, banii pentru proiecte cu finanţare din fonduri externe nerambursabile postaderare 2014-2020 se majorează cu 8,24 miliarde lei, la capitolul alte cheltuieli se majorează cu 1,02 miliarde lei, cheltuielile de capital cresc cu 485,5 milioane lei, iar împrumuturile acordate cresc cu 4,67 miliarde lei.

Cheltuielile de personal ale bugetului - pentru plata salariilor suportate de buget, aici fiind incluse de exemplu şi salariile personalului clerical (angajaţii BOR de exemplu) - exprimat ca procent în produsul intern brut, ajunge în anul 2020 la 10,6%, cel mai ridicat nivel de la criza financiară globală încoace, peste nivelul de avertizare.

"Pentru anul 2020, plafonul nominal al cheltuielilor de personal din bugetul general consolidat este de 111.811,6 milioane lei, pentru bugetul de stat este de 58.336,4 milioane lei şi pentru bugetul general centralizat al unităţilor administrativ teritoriale este de 33.899,5 milioane lei", se arată în actul normativ.

Plafonul privind datoria publică, conform metodologiei Uniunii Europene pentru sfârşitul anului 2020, este stabilit prin rectificare la 44% din produsul intern brut, puţin sub primul plafon de avertizare din legea responsabilităţii fiscal-bugetare, de 45% din PIB.

Plafonul privind emiterea de garanţii de către Guvern, prin Ministerul Finanţelor Publice, şi de către unităţile/subdiviziunile administrativ-teritoriale, pentru anul 2020, este de 32 miliarde de lei.

Opinia Cititorului ( 26 )

  1. da cei de la USR. PMP si PNL. Cand or renunta eii la privilegii mai discutam

    DISPERAT RETARDAT BASTARD DE CI(KA) TU DIN GREȘEALĂ A NATURII UITAT NEAVORTAT, ACUM NU O MAI SUGI CUM O SUGEAI MAI ÎNAINTE CIND II ADUCEAI OSANALE ȘEFULUI TĂU SUGALAUL, BULANGIUL, POPONAR UL, HITLERIST UL, NAZIST UL, FASCIST UL, W. C. UL PUBLIC AL OCCIDENTALILOR IOHANES. REGRETATUL FAMILIEI ÎȚI ADUCEM AMINTE CA ACUM 2 SĂPTĂMÂNI SPUNEAI CA P. S. D.UL A ÎNTRAT ÎN DEPRESIE CA CE SA VEZI SUGALAUL, BULANGIUL, POPONAR UL IOHANES A FOST ÎN VACANTA PE BANII NOȘTRI LA IUBIȚII LUI ȘI A NEGOCIAT, 79,9 MILIARDE DE EURO. HA, HA, HA, GHINION SA DUS BOU LA BRUXELLES A STAT ÎN GENUNCHI(CAPRA) A BĂUT LAPTE ȘI A VENIT CU ATENȚIE RECORD ISTORIC DE NEIEGALAT 79,9 BURICELE ÎN FRUNTE. CE ATI CREZUT CA IUBIȚII LUI II DA BANII GRATIS DOAR LAU FOLOSIT CA W. C. U PUBLIC. UNDE SUNT LAUDELE VOASTRE SAU EVAPORAT. SLUGI JALNICE, DISPERATE ȘI FLAMANDE(ZIARE. CUM, ADEVĂRUL, HOT NEWS, SI LISTA E LUNGA) DE CE NUMAI SPUNEȚI SA U SCRIEȚI UN CUVINȚEL DE CELE 79,9 MILIARDE DE BURICELE PRIMITE CADOU GRATIS ÎN FRUNTE DE ȘEFUL VOSTRU TIRANUL CRUD, ODIOSUL, BAUTOARE DE SINGE, CĂLCĂTORUL DE CADAVRE, VOINȚA TORUL DE COPII IOHANES. GUVERN P. N. L. EPRE HITLERIST, SATANIST, ANTIROMANESC A TRECUT 1 AUGUST DE CE NU DUBLAȚI ALOCAȚIILE LA COPII NOȘTRI. AȚI BĂGAT TARA ÎN DATORII PINA ÎN GIT INCIT ÎNCĂ 20 DE GENERAȚII DUPĂ NOI AU DE PLĂTIT ÎMPRUMUTURILE IRESPONSABILE CARE LE AȚI FĂCUT PE SPINAREA NOASTRĂ. UNDE SUNT CELE 7 MILIARDE DE EURO ÎMPRUMUTATE. FACEȚI INTERESELE OCCIDENTALILOR CA SA FIȚI VOI BINE VĂZUȚI DE EI CERȘETOR, BULENDRELOR, HOMOSEXUALILOR, POPONARI LOR, PEDOFILILOR, BULANGII LOR. DRAGA REDACȚIE BURSA SPER CA NU PRIMIȚI DIN NOU ORDIN DE ZI PE UNITATE SA ȘTERGEȚI ACEST MESAJ. LĂSAȚI L SA L CITEASCĂ O TARA ÎNTREAGA ȘI SA VADĂ CINE SUNT ACEȘTI CRIMINALI HITLERIST II.

    1. asta nu trebuia eliminat?

      Nu este posibil sa mai comentam serios cand persoane suburban si probabil cu tare psihice sunt acceptate sa polueze

      genul acesta de comentariu polueaza intelectual si nu numai spatiul oferit de Bursa

      ar fi pacat sa mai fie gazduit pe viitor asa ceva

      este doar o opinie 

      Uite un alt om de la Spitalul 9. Cred că depășește orice limită a bunului simț și un asemenea comentariu nu își are locul nicăieri și mai ales în Bursa.

    Citu este un dezastru, pb nu e că va face cel mai mare deficit din istorie și cea mai mare scădere de pib, ci că ne sărăcește din prostia lui, fara sa mai punem la socoteală covid și criza economică.

    1. Citu este mult mai periculos pentru Romania decat covidul si orice criza economica. Dezastru este prea putin si bland spus.

    Dar pesiile SPECIALE si veniturile EXAGERATE ale bugetarilor nu sunt oietre de moara ???!!!

    A învățat și asta ceva, semnează sa împrumute tara. Atât știe, atât poate. Să-i dea el înapoi.

    1. De la sublim la ridicol e doar un pas - la tine de la adevar la delir , asisderea .! Schimba tratamentul !

      Amintesc autorilor articolului ,implicit ai figurii de stil cu pietrele de moara , ca si acestea ,pietrele , au rostul lor in obtinerea unui produs finit si ca au aparut in urma unor necesitati.

      am putea afla si noi care sunt doua dintre aceste necesitati?

      Ia-l acasă la tine dacă e asa bun ca trament. Sa fii iubit!

    Sa vedem o minciuna a premierului.

    " premierul Ludovic Orban a susţinut, în cadrul şedinţei de guvern de vineri, când a fost adoptată rectificarea bugetară, că procentul de 14% nu putea fi aplicat doar pensiilor mici, deoarece ar fi apărut inechităţi şi s-ar fi încălcat principiul contributivităţii" 

    Pentru cine nu stie, formula de calcul a pensiei este mai complicata. Punctele acumulate prin contributivitate SUNT MAJORATE prin ajustare potrivit unei formule. Deci, un om care a contribuit in medie un punct de pensie, la data pensionarii, prin decizia de calcul, va primi un numar de puncte mai mare, ca urmare a unei ajustari ce nu este echitabila. Astfel, acest pensionar intra in sistemul de pensii cu un numar de puncte diferit de cel acumulat prin contributivitate. 

    Iata ce scriu autorii aici, o minciuna.

    "Creşterea pensiilor presupune un efort bugetar de 8,75 miliarde de lei în 2020, aproximativ 0,8% din PIB. Având în vedere contracţia economică din acest an, este mai mult ca sigur că plata pensiilor majorate se va face în mare parte din împrumuturi." 

    Nu, autorilor cam incompetenti. Pensiile nu se platesc din imprumuturi. Ci alte cheltuieli se fac din imprumuturi. Alte investitii. PRIORITATEA ZERO a oricarui om de bun simt este sa majoreze corespunzator si sa plateasca pensiile si salariile. Apoi vin alte cheltuieli de investitii. 

    Iata insa si o minciuna a lui Citu.

    Acesta spunea inca din 21 ian 2020:

    Ministrul Finanţelor Publice, Florin Cîţu, a declarat luni că banii necesari pentru creşterea pensiilor cu 40% sunt incluşi în bugetul pe anul acesta, „legislaţia este respectata 

    Acest guvern este mult mai nesimtit decat PSD. A devenit cel mai socialist guvern din ultimii 20 de ani.

    "Pentru anul 2020, plafonul nominal al cheltuielilor de personal din bugetul general consolidat este de 111.811,6 milioane lei, pentru bugetul de stat este de 58.336,4 milioane lei şi pentru bugetul general centralizat al unităţilor administrativ teritoriale este de 33.899,5 milioane lei", se arată în actul normativ." 

    Asa cheltuieli cu aparatul de stat nu a mai avut niciun guvern. Citule, da 20% dintre bugetari afara. Nu mai angaja pilele peneliste. Da trantorii afara. 

    majoritatea opiniilor sunt de bun augur

    dar oare veniturile ilicite, spagile, delapidarile, dobanzile din camata etc sunt impozitate? 

    de ce CCR nu este de acord cu impozitarea recalcularea corespunzatoare si normala a pensiilor speciale? 

    se risca cineva sa faca o evaluare a surselor "scapate" din sistemul ILICIT? 

    sau trebuie sa ramanem muti de admiratie ref declaratiile premierului, presedintelui a ministrului de interne ca "VOR FI CU OCHII PE CLANURILE' din Romania 

    In ce sens? 

    Sa nu le deranjeze sau sa le tina de sase?

    ?>?>? 

    Bine ca taiati de la altii si umflati pensiile in plina pandemie. Felicitari!

    In cateva laboratoare secrete fusese construit un virus de periculozitate minima spre medie, prin splicing de la HIV a patru secvente. De aceea, tarile o luasera razna! Se stabileau alte IERARHII TEHNOLOGICE SI ECONOMICE: CHINA AMENINTA SA FIE PRIMA IN LUME, in timp ce marile companii de avioane, auto, turismul, mai ales din SUA, dadeau faliment!Tradatorii din SUA, agentii Chinei, faceau jocurile! In lume, azi, August, 17, 2020, murisera 97, 748 de oameni, 306, 974 murisera de gripa sezoniera in 2020, 581, 449 murisera de malarie, 5, 164, 902 murisera de cancer in acest an, 4, 780, 105 copii sub 5 ani murisera in 2020! 18, 623 de oameni murisera de foame in aceasta zi! 845, 272, 807 erau subnutriti in lume! Morti de CoVid-19: 773, 586, infectati 21, 852,238! În Ro 140 de persoane mor în fiecare zi de cancer! Numaratoarea lor nu este importanta! Un VACCIN contra cancerului nu exista, NIMENI NU SE INGRIJEA DE ASA CEVA! TOATE ACESTEA ERAU SECVENTE CATASTROFICE DE SANATATE DE CARE OMS-ul NU SE INGRIJEA!!! DESTINELE MEDICALE ALE LUMII ERAU CONDUSE DE PERSOANE MEDIOCRE, LIPSITE DE ORIZONTURI: nici pana acum nu gasisera leacuri pentru cancer, leucemie, boli cardiovasculare, batranete si moarte. Cei care se opuneau TRENDULUI MEDICAL DOMINANT erau pusi la zid (exemplu: cei sapte medici care speriasera VESTUL si pe FAUCI, MARELE EXPERT IN TOT SI NIMIC)... Maria Van Kerkhove, WHO’s technical lead, care afirmase ca asimptomaticii nu transmit Covid-19, fusese fortata sa isi retraga afirmatiile contrare AGENDEI WHO-ului... Seful OMS-ului, dr. Tedros, fusese ales prin manevre oculte de reprezentantii Chinei! OMENIREA TREBUIA CONDUSA DE GRUPURI ASCUNSE DE PUTERE: fusese inventat ASIMPTOMATICUL, pentru a se putea aresta lejer rezistentii la aceasta NOUA ORDINE MONDIALA A POLITIEI POLITICE! GRANITELE SE INCHIDEAU, CINEMATOGRAFELE NU FUNCTIONAU, LA FEL, SALILE DE FITNESS, TERASELE SE MARGINEAU LA UN PROGRAM RESTRANS, POSTURILE DE TELEVIZIUNE ERAU CUMPARATE DE ACEASTA MAFIE MONDIALA, SECTANTII Covid-19! In Romania, numarul infectarilor trebuia sa fie mare pentru limitarea migratiei dintr-o tara care nu oferea decat somaj! Un anume doctor, Mustafa, spunea ca virusul era mutant, in 26 de forme! Se anunta VALUL AL DOILEA!!! De aceea, pe an ce trecea un alt vaccin era necesar! O pacienta care criticase conditiile dintr-o rezerva a unui spital (apa si aerul – era inchis ermetic totul) fusese expulzată de spionul Orientului Mijlociu, care nu voia controlul DNA-ului asupra tunurilor date la greu! In Arges, telefoanele sunau la DSP pentru ca erau mii si mii de pacienti Covid (erau doar 77)! Propaganda, platita cu E 40, 000, 000 spunea ca nu murisera pacienti cronici din cauza neaccesarii spitatelor Covid-19 De NSHPE MII DE ANI SE ASTEPTA IN ZONA SCHIMBAREA A CEVA IN BINE, TRANSFORMAREA IN DUBAI A ZONEI NENOROCITE DE GUVERNELE CE SE CUMPARAU cu $ 10, 000, 000 BUCATA! Testele PCR erau, de fapt, atestatoare si ale RNA-ului viral, ale semnelor prezente de pe urma unei raceli anterioare! Sa ne reamintim: in Romania AUTOSTRAZILE, ZGARIE-NORII, VENITURILE MINIME SI PENSIILE DE PESTE $ 1, 000 LUNAR (PENSIILE MINIME ERAU DE $/LUNA), TOATE ACESTEA NU EXISTAU! PACIENTII SE ARUNCAU PE FEREASTRA DE FRICA TRUPELOR DE INTERVENTIE! DEZORDINEA SI CONFRUNTARILE CONTINUAU PE STRAZI! Spitalul de cateva sute de hectare cu turle pana la cer in zone frumoase de lume, pe o plaja sau pe un munte exotic, nu fusese construit. Pacientii non-Covid-19 erau lasati sa moara in fata spitalelor... In educatie, cativa strategi in sucul de prune si in PEPSIGLAS stabileau ca nu trebuia ca elevii sa mai beneficieze de sport, de limbi straine sau de romana, matematica, de latina! Lenea coplesea Romania! SE PARE CA, IN TIMPUL GUVERNULUI LA PUTERE, AJUNS ACOLO PE PRINCIPIUL SUVEICII, PROFITAND DE PANDEMIE, VENITURILE PRIVATILOR SI BUGETARILOR MEDIIFUSESERA REDUSE CU SUME, VARIIND INTRE $100 si $400 PE LUNA PENTRU A SE FURA BANI DE ALEGERI SI MASTI/PRODUSE MEDICALE!!! MINISTRA PECSIGLAS (NU STIA NICI MACAR FIZICA DE CLASA A IX-A, UNDE SE INVATA DE PLEXIGLAS) CONCEDIASE PE UN FIZICIAN DE TOP PE MOTIVE POLITICE!!! SOFTURILE SE FABRICAU PENTRU A SE CONSTRUI ”ALEGERILE” PERFECTE: ORICUM SI ORICINE AR FI FOST VOTAT, REZULTATUL ERA ACELAȘI, CEL DORIT DE ESTABLISHMENT! BELARUSUL BATEA LA USA!!! Profitand de panica indusa in populatie, se pregateau concedieri masive din randul privatilor si bugetarilor. Romania trebuia pusa pe butuci! Revoltele se prefigurau nenumarate, ca la vecinii bulgari sau sarbi! Un proces Nuremberg urma sa se puna pe rol pentru vinovatii aducerii Romaniei in pragul prapastiei in ultimii 45 de ani! DACA ERAU PREA BOLNAVI PENTRU PROCES, TREBUIA ADUSI IN BASTON, PENTRU A AJUNGE IN BANCILE INCULPATILOR DE CRIME CONTRA UMANITATII!!! Pentru batranul trotzkist care sustinea dictatura medicala extrema! Ce rasese cand pusese mana pe afacerile mentorului sau, DTyn.

    PS: TOȚI DIN ATI MUREAU DE COVID-19, ALTA BOALA NU MAI ERA! SE MUREA DE COVID, NU CU COVID!!! Inainte de COVID, imaginile din ATI ale pacientilor erau, in mare masura, EXTREM DE TRAGICE! Pe langa faptul ca cetatenii Romaniei mureau de foame la ce venituri mici aveau daca dadeau banii pe altceva in afara de mancare... Mureau de foame si daca dadeau banii doar pe mancare! Aceasta era fata saraciei generalizate a populatiei!

    1. de malarie in lume pana in data de 17 august 2020!

      Pentru inchisoare pe viata! Populatia trebuie sa primeasca medicina adevarata! Pentru o viata decenta! Am auzit si eu ca in Romania se moare de foame si de medicina proasta ca in Bantustane sau lagarele de concentrare! O realitate trista!

      iti spun doar una dar dolofana -painea pe care o mananci e facuta din faina obtinuta prin macinarea graului cu ajutorul ,ai ghicit , pietrelor de moara !Asa ca persiflare pensiilor si alocatiilor avuta in vedere de autori e neavenita .Pa !.

    Un proiect planetar, Laserul de la Magurele! Dar ce sa inteleaga o ministresa care distruge, alaturi de infractorul Cadzu, destinele a mii si mii de cercetatori, de pensionari, de elevi si de profesori, sortiti saraciei si foametei, traiului intr-o tara nedezvoltata din cauza lacomiei guvernantilor eterni, din lupta data de fizicienii romani intorsi acasa din idealism alaturi de cei straini pentru a pune la punct un laser ce ar putea vindeca mii de boli (cancer, boli cardio-vasculare etc) si ar constitui o sursa de energie regenerabila? O TARA FARA SPITALE SI MEDICINA DE VARF, FARA PENSII MINIME DE PESTE $900? ORICE SERVICIU SECRET AR TREBUI SA AIBA O SECTIUNE ANTI-IGNORANTA PENTRU A BLOCA ASTFEL DE ACTIUNI IRESPONSABILE! PENTRU ALEGERILE LOR MIZERABILE SUNT DISTRUSE DESTINELE A MILIOANE DE ROMANI! PENTRU A-SI PUNE DREPT DIRECTOR UN PROTEJAT POLITIC, PECISGLAS A DAT JOS O SOMITATE!! TARA EXPERIMENTALA FARA VIITOR!

    1. Ignoranta Pecsiglas (nu Pepsiglas) distruge (ASTA E TITLUL ORIGINAL, DAR ”E”-ul nu a încaput)... Chiar din SUA imi aduc aminte de conjugarea verbelor!

      Un proiect planetar, Laserul de la Magurele! Dar ce sa inteleaga o ministresa care distruge, alaturi de infractorul Cadzu, destinele a mii si mii de cercetatori, de pensionari, de elevi si de profesori, sortiti saraciei si foametei, traiului intr-o tara nedezvoltata din cauza lacomiei guvernantilor eterni, din lupta data de fizicienii romani intorsi acasa din idealism alaturi de cei straini pentru a pune la punct un laser ce ar putea vindeca mii de boli (cancer, boli cardio-vasculare etc) si ar constitui o sursa de energie regenerabila? O TARA FARA SPITALE SI MEDICINA DE VARF, FARA PENSII MINIME DE PESTE $900? ORICE SERVICIU SECRET AR TREBUI SA AIBA O SECTIUNE ANTI-IGNORANTA PENTRU A BLOCA ASTFEL DE ACTIUNI IRESPONSABILE! PENTRU ALEGERILE LOR MIZERABILE SUNT DISTRUSE DESTINELE A MILIOANE DE ROMANI! PENTRU A-SI PUNE DREPT DIRECTOR UN PROTEJAT POLITIC, PECISGLAS A DAT JOS O SOMITATE!! TARA EXPERIMENTALA FARA VIITOR! 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb