Statul italian ia în calcul să se alieze cu operatorul bursier paneuropean Euronext NV pentru achiziţia Bursei din Milano - Borsa Italiana SpA, conform unor surse citate de Bloomberg.
Amintim că London Stock Exchange Group Plc (LSEG), operatorul Bursei de Valori din Londra (London Stock Exchange - LSE), ar putea vinde, parţial sau integral, divizia sa Borsa Italiana, mişcare ce i-ar facilita obţinerea aprobării Uniunii Europene pentru planificata achiziţie a furnizorului de informaţii financiare Refinitiv Holdings (fosta divizie Financial & Risk din cadrul grupului Thomson Reuters), o tranzacţie de 27 de miliarde de dolari.
Sursele menţionate spun că Guvernul de la Roma şi Euronext iau în calcul posibilitatea achiziţiei în comun a Borsa Italiana şi, potrivit unui scenariu, Euronext va fi proprietarul pieţei din Milano, iar banca italiană de stat Cassa Depositi e Prestiti SpA (CDP) va avea o participaţie la Euronext. Acestea adaugă că sunt luate în calcul mai multe variante, printre care: iniţial, Italia şi Euronext ar putea face oferte separate, ca apoi să se unească în procesul de achiziţie a Borsa Italiana. Dacă totul merge conform planului, Italia vrea ca CDP să aibă la Euronext - care operează bursele din Amsterdam, Bruxelles, Dublin, Lisabona, Paris şi Oslo - o participaţie de 8%, egală cu cea deţinută de instituţia franceză de stat Caisse des Depots et Consignations.
Un acord privind preluarea Borsa Italiana ar reprezenta o altă intervenţie majoră a Guvernului de la Roma asupra companiilor listate, în ultimele săptămâni. Luna aceasta, Executivul italian a oprit vânzarea unei participaţii minoritare de la compania de telefonie Telecom Italia SpA către KKR, în încercarea de a crea un operator naţional unic. Anterior, în iulie, premierul Giuseppe Conte a forţat celebra familie Benetton să renunţe la Autostrade per l'Italia.
Sursele citate de Bloomberg susţin că există şi alte companii interesate de Borsa Italiana, printre care Deutsche Börse AG şi Nasdaq 099Inc.
De vânzarea operatorului pieţei din Milano se ocupă băncile de investiţii Morgan Stanley şi Goldman Sachs Group Inc., care oferă consultanţă LSE.
Reprezentanţii CDP, Deutsche Börse, Euronext, Goldman Sachs, ai Ministerul italian de Finanţe, LSE şi Nasdaq nu au dorit să comenteze informaţiile publicate de Bloomberg.
La începutul acestei luni, LSEG informa că a lansat discuţii exploratorii care ar putea avea ca rezultat vânzarea MTS - platforma de tranzacţionare a obligaţiunilor de stat, controlată de operatorul Bursei din Milano - sau a întregii subsidiare italiene. Atunci, parlamentarii Mişcării Cinci Stele din Italia au anunţat că vor solicita Guvernului de la Roma să depună o ofertă pentru Bursa din Milano.
MTS, divizia de tranzacţionare a bondurilor din cadrul Borsa Italiana, a fost lansată ca un proiect comun între Trezoreria de la Roma şi Banca Italiei, astfel ca băncile să aibă un loc unde să liciteze concurenţial pentru obligaţiuni. LSEG deţine 62% din MTS, prin Borsa Italiana, iar un consorţiu de bănci are în proprietate restul. LSEG a preluat Borsa Italiana în 2007, pe 1,7 miliarde de euro. Operaţiunile Borsa Italiana au generat 14% din veniturile LSE, anul trecut, conform datelor Bloomberg.