BVB Investitorii au tranzacţionat aproape 2% din acţiunile "Băncii Transilvania"

Rodica Orjanu
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital #Jurnal Bursier / 12 februarie 2004

Acţiunile "Banca Transilvania" au determinat ieri o creştere semnificativă a lichidităţii şedinţei bursiere. Din valoarea totală a Bursei, de 152,59 miliarde de lei, tranzacţiile cu titlurile TLV au cumulat 108 miliarde de lei, cu o pondere de 72%. Pe fondul unei lichidităţi ridicate, indicii BET şi BET-C au atins la finalul şedinţei noi maxime istorice, depăşindu-le pe cele din sesiunea precedentă. Aprecierea celor doi indici a fost determinată, în principal, de creşterea cursului acţiunilor SNP, cu 2,7%, acestea avînd cea mai mare pondere în calculul indicelui.

Indicele BET-FI, care ur-mă-reşte evoluţia cotaţiilor acţiunilor SIF, a înregistrat ieri o scă-dere cu 0,31%. Pe fondul reducerii cotaţiilor pentru două din cele cinci acţiuni SIF, tranzac-ţiile cu acestea s-au intensificat. Valoarea transferurilor în-che-iate ieri cu titlurile SIF s-a ridicat la 14,6 miliarde de lei. Brokerii susţin că o parte din investitori şi-au vîndut acţiuni ale SIF-urilor ca să cumpere titluri ale băncilor şi societăţilor care au raportate deja rezultate financiare bune pentru 2003. Ei cred că preţurile titlurilor SIF se vor stabiliza în perioada urmă-toare la nivelul actual, avînd în vedere că datele de referinţă pentru distribuirea dividendelor sînt la sfîrşitul lunii martie.

"Banca Română pentru Dezvoltare"

Cotaţia acţiunilor BRD a înregistrat ieri o uşoară scădere comparativ cu nivelul precedent. Pe fondul numărului mai redus de cumpărători, cursul a scăzut pînă la 26.500 lei/acţiune. Pe parcursul şedinţei, pre-ţul acţiunilor BRD a atins totuşi un nou maxim al ultimului an, de 27.100 lei/acţiune. Brokerii consideră că scăderea preţului în şedinţa de ieri a fost normală, după aprecierea continuă în ultimele două săptămîni.

"Banca Transilvania" Cluj Napoca

Lichidiatatea acţiunilor TLV a fost ridicată ieri, pe parcurul sesiunii fiind încheiate transferuri cu aproape 20 de milioane de titluri, ceea ce reprezintă aproximativ 2% din capitalul social al băncii. Deşi numărul acţiunilor transferate a fost mult mai ridicat decît cel înregistrat în ultimele două săptămîni pentru titlurile TLV, cursul s-a menţinut stabil. Cele mai multe transferuri au fost realizate la preţul de 5.450 lei/acţiune. Pe fondul cererii ridicate, ultima tranzacţie a fost realizată la 5.500 lei/ac-ţiune, cu 0,9% peste preţul de închidere de marţi. Brokerii consideră că acţiunile TLV au fost ieri cumpărate, în cea mai mare parte, de investitori străini. Ei cred că preţul titlurilor TLV ar putea să mai crească şi în şedinţele următoare, pe fondul unei cereri ridicate.

"Şantierul Naval Orşova"

Preţul acţiunilor SNO a continuat să crească şi pe parcursul şedinţei de ieri. Pe fondul unei lichidităţi ridicate, de 25.580 de titluri, cotaţia acţiunilor SNO a atins un nou maxim al ultimu-lui an, de 56.000 lei/acţiune. Ultima tranzacţie a fost realizată la un preţ cu 5,7% mai mare decît cel de marţi. Brokerii apreciază că interesul investitorilor a fost determinat de rezultatele preliminate raportate de societatea.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb