BVB Investitorii revin în piaţă şi duc BET la noi maxime

Mihai Gongoroi
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital #Jurnal Bursier / 19 septembrie 2019

Investitorii revin în piaţă şi duc BET la noi maxime

Rulajul urcă la cel mai ridicat nivel din 20 august încoace

BET urcă cu 0,51% peste pragul de 9.300 de puncte

Toţi cei nouă indici ai Bursei de Valori Bucureşti (BVB) au încheiat şedinţa de tranzacţionare de la mijlocul săptămânii în teritoriul "verde", într-o şedinţă în care investitorii au revenit în piaţă la cumpărare şi au dus indicele BET cu 0,51% peste referinţa anterioară, puţin peste pragul de 9.300 de puncte, un prag de rezistenţă semnificativ. BET a încheiat ziua, mai exact, la 9.313,44 de puncte, nivel ce reprezintă un nou maximum al ultimilor unsprezece ani.

Rulajul pieţei, în ansamblu, s-a ridicat la aproximativ 99,25 milioane de lei, cel mai mare din 20 august încoace, din care rulajul pieţei principale a BVB a fost de 74,64 milioane de lei, aici fiind inclusă şi înregistrarea în piaţă a ofertei publice de răscumpărare (POF) a SIF Muntenia (SIF4). Oferta, ce viza achiziţionarea a 37,036 milioane de titluri SIF4, echivalentul a 4,5892% din capitalul social, s-a derulat la un preţ fix de 0,72 lei/acţiune, cu 0,84% peste referinţă.

Oferta a fost un succes parţial, în condiţiile în care au fost achiziţionate de SIF 22,39 milioane de titluri, aproximativ 60% din numărul de acţiuni vizate, sau 2.77% din capitalul social.

Diferenţa dintre rulajul din piaţa de acţiuni şi cel general, de circa 23,67 milioane de lei, a fost dată de înregistrarea în piaţă a ofertei de vânzare de obligaţiuni derulată de către Patria Bank (PBK), care s-a închis anticipat. Oferta a fost suprasubscrisă, fiind subscrise 16.975 de obligaţiuni la un preţ de 500 euro/titlu, din care vor fi emise un număr de 10.000 de titluri cu o valoare totală şi maximă admisă de 5 milioane de euro.

Un impuls important de creştere a venit în ultimele minute ale zilei bursiere, pe fondul unor ordine mai mari. Per total, doar zece titluri au înregistrat deprecieri ale cotaţiilor, în şedinţa de ieri.

Acţiunile Romgaz (SNG) s-au situat în topul tranzacţionării, cu o lichiditate de 19,84 milioane de lei, în condiţiile în care preţul gazelor româneşti tranzacţionate pe Bursa Română de Mărfuri (BRM) a ajuns în luna august la 106,8 lei pe MWh, dublu faţă de preţul gazelor tranzacţionate la Viena, ce s-au ieftinit până la 56,2 lei pe MWh.

Un salt semnificativ a fost avut de titlurile Sphera Franchise Group (SFG), de 4,04%, în contextul în care compania ce operează peste 130 de fast-food-uri în ţara noastră a anunţat ieri că şi-a deschis cel de-al doilea restaurant KFC în oraşul italian Genoa. SFG operează 15 restaurante KFC în Italia, iar creşterea a apărut pe fondul unor volume ridicate pentru acest simbol.

O altă apreciere notabilă este cea a titlurilor Transelectrica (TEL), care au crescut cu 1,97%, deşi este neclar dacă aprecierea este o reacţie directă la scandalul din jurul diplomei de facultate a directorului general al companiei, Marius-Dănuţ Caraşol. Astăzi, Consiliul de Supraveghere al operatorului sistemului energetic naţional, companie strategică a Statului, ar urma să discute într-o nouă şedinţă despre demiterea sau cel puţin suspendarea domnului Caraşol.

Anca Păltineanu, analist de investiţii la Tradeville, ne-a transmis: "Astăzi (n.r. ieri), indicii BVB au avut o evoluţie pozitivă, asemănătoare cu cea de pe principalele burse europene, dar în sens contrar faţă de cea de pe principalele burse americane, care au scăzut în prima parte a zilei. Indicele BET a câştigat 0,51% faţă de şedinţa anterioară, în timp ce restul indicilor au variat între +0.49%, pentru BET-NG, şi +0.86% în cazul BET-FI. Valoarea totală a tranzacţiilor de pe piaţa reglementată a fost de 17,55 milioane de euro, depăşind media zilnică de 9,11 milioane de euro înregistrată de la începutul anului.

Cel mai mare avans pe segmentul principal l-au înregistrat acţiunile Oil Terminal (OIL), cu un salt de 4,87%, pe fondul tranzacţionării unui volum peste media ultimelor şase luni. Din cadrul indicelui BET, cea mai bună evoluţie a fost înregistrată de acţiunile SFG, pe fondul tranzacţionării unui volum cu mult peste media ultimelor şase luni. Cea mai mare scădere pe piaţa reglementată au înregistrat-o astăzi (n.r. ieri) acţiunile Comcm Constanta (CMCM), cu -7,07%, având un volum ce depăşeşte media ultimelor şase luni. Din cadrul indicelui BET, cea mai slabă evoluţie a zilei au marcat-o titlurile MedLife (M), cu o scădere de 0,59%, pe fondul unui volum de acţiuni aflat peste media tranzacţionată în ultimele şase luni pentru acest simbol".

În piaţa "regular", topul lichidităţii a fost condus de acţiunile SNG, care au încheiat ziua la preţul unitar de 34,8 lei, în creştere cu 0,43%.

Locul al doilea în acest clasament a fost ocupat de titlurile Banca Transilvania (TLV), care au încheiat şedinţa de tranzacţionare la preţul unitar de 2,375 lei, în stagnare, valoarea schimburilor cu acţiunile instituţiei bancare însumând circa 13,56 milioane de lei.

Acţiunile Fondul Proprietatea (FP) au terminat ziua bursieră la preţul unitar de 1,145 lei, în revenire cu 1,33% după deprecierea de 1,77% din ziua anterioară, pe fondul unei valori transferate de 9,13 milioane de lei.

Locul al patrulea în acest top a fost ocupat de titlurile BRD - Groupe Societe Generale (BRD), care au cumulat un rulaj de 2,49 milioane de lei, ultima cotaţie a emitentului fiind de 13,7 lei/titlu, în condiţiile unui avans de 0,56%.

Prin piaţa "deal" nu s-a realizat nicio tranzacţie.

Indicele compozit BETPlus, ce include cei mai tranzacţionaţi 40 de emitenţi ai bursei noastre, s-a apreciat cu 0,52%, în timp ce indicele BET-BK, reperul de randament al fondurilor de investiţii, a marcat o creştere de 0,6%.

Topul celor mai mari creşteri

1. "Oil Terminal" (OIL): +4,83%

2. "Rompetrol Rafinare" (RRC): +4,3%

3. "Sphera Franchise Group" (SFG): +4,04%

4. "Construcţii Napoca" (NAPO): +3,66 %

5. "IAR Braşov" (IARV): +3,4%

------------------------------------

Topul celor mai mari scăderi

1. "Comcm Constanţa" (CMCM): -7,07%

2. "Rompetrol Well Services" (PTR): -3,89%

3. "Ves Sighişoara" (VESY): -2,25%

4. "Patria Bank" (PBK): -0,85%

5. "Transilvania Broker de Asigurare" (TBK): -0,79%

www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb