BVB-IŞTII ÎŞI MĂSOARĂ PUTERILE Conducerea BVB vrea AGA după AGA

CRĂIŢA SIMIONESCU
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 21 decembrie 2011

Conducerea BVB vrea AGA după AGA

Sub ameninţarea revocării, actuala conducere a Bursei bucureştene scoate la intimidare armele din dotare. Consiliul Bursei de Valori Bucureşti şi-a programat pentru astăzi o şedinţă ca să discute introducerea unei structuri dualiste de administrare a bursei, formată dintr-un consiliu de supraveghere şi un directorat, şi convocarea acţionarilor să decidă modificarea actului constitutiv. Adică, administratorii BVB mai vor o AGA, care să aibă loc ulterior celei în care acţionarii le vor fi decis soarta. Pe 9 ianuarie 2012, acţionarii trebuie să decidă dacă acceptă propunerea de revocare a actualei conduceri şi, în caz afirmativ, să aleagă o nouă conducere.

Potrivit zvonurilor din piaţă, actualul preşedinte, Stere Farmache, ar fi recurs la această soluţie ca să-şi asigure susţinerea SIF2 "Moldova", care ar deţine aproximativ 5% din titlurile BVB, la alegerile de pe 9 ianuarie.

Ciprian Zah, vecepreşedintele Bursei, ne-a declarat, ieri, că, dacă majoritatea membrilor Consiliului BVB vor aproba introducerea sistemului dualist, atunci va fi convocată Adunarea Generală Extraordinară (AGEA), în care acţionarii urmează să hotărască modificarea actului constitutiv, în scopul implementării noii structuri de administrare.

Ciprian Zah consideră că, deşi acest sistem va aduce multe beneficii bursei, momentul ales nu este propice. "Voi propune ca discuţiile privind schimbarea modului de conducere să se ţină la AGA de bilanţ sau ca administratorii aleşi (n.r. pe 9 ianuarie) să preia de drept funcţiile din Consiliul de Supraveghere", ne-a declarat domnia sa.

Discuţiile privind acest nou mod de administrare au început încă din primăvară, când a fost adoptat codul de guvernanţă corporatistă, însă până acum nimeni nu a mai pomenit nimic de acest subiect.

Convocarea unei alte AGA ar putea fi considerată, alături de demiterea lui Valentin Ionescu din funcţia de director general, drept un răspuns la propunerea de revocare a Consiliului. Valentin Ionescu a fost concediat în luna noiembrie, la scurt timp după ce un grup de acţionari cu o deţinere cumulată de 9,41% a solicitat schimbarea administratorilor. Consiliul şi-a justificat decizia prin faptul că directorul general ar fi îndeplinit doar o proporţie de 10% din "ţinta principală contractuală". Se pare, însă, că majoritatea membrilor Consiliului a presupus atunci că Valentin Ionescu a coagulat acţionarii care le erau potrivnici.

Sistemul dualist

Cadrul legal, pentru acest sistem de administrare, este stabilit de legea societăţilor comerciale, prin care se diferenţiază atribuţiile organelor executive de cele neexecutive.

Potrivit legii, conducerea societăţii revine în exclusivitate directoratului, care îndeplineşte actele necesare şi utile pentru realizarea obiectului de activitate al societăţii, cu excepţia celor rezervate de lege în sarcina consiliului de supraveghere şi a adunării generale a acţionarilor.

Directoratul, care este format din unul sau mai mulţi membrii desemnaţi de către consiliu de supraveghere, îşi exercită atribuţiile sub controlul consiliului de supraveghere.

Membrii directoratului vor fi desemnaţi de către consiliul de supraveghere.

În schimb, membrii consiliului de supraveghere sunt numiţi de către adunarea generala a acţionarilor, cu excepţia primilor membri, care sunt numiţi prin actul constitutiv.

Consiliul de supraveghere exercită controlul permanent asupra conducerii societăţii de către directorat, numeşte şi revocă membrii directoratului.

Pe 9 ianuarie, pe lista candidaţilor pentru funcţia de preşedinte BVB figurează, actualul preşedinte, Stere Farmache, economistul şef al BCR, Lucian Anghel, şi preşedintele Asociaţiei Brokerilor, Dan Paul. Pentru un loc în CA, concurează 19 persoane.

Opinia Cititorului ( 25 )

  1. Foarte bine punctat in articol faptul ca e o noua masura disperata a actualului CA, in special a D-nului Farmache, de a nu pierde pozitia de membrii ai Ca.

    1. Metodele dlui farmache sunt josnice... este bataie de joc. 16 ani e de ajuns, nu inteleg aceasta disperare... Cu orice pret. Rusine Farmache!!

      Trebuia sa candidezi si tu !

    Oricum am intoarce lucrurile, atunci, cind esti mare sef la doua institutii financiare, si nici una nu se "simte bine", se poate spune, ca e cazul sa te "retragi in glorie". Si unde te poti retrage mai bine decit in....Consiliul de Supraveghere.Bravo, stiam ca Make are cititori isteti. V-ati dat seama, " din prima". Si atunci ce mai conteaza ca bursa nu isi indeplineste rolul primordial? Pai, nu conteaza. Dar are Stere Farmache, de unde sa se pensioneze si el. Ca sistemul bancar, " o duce...cum o duce".

    Oricum am intoarce lucrurile, atunci, cind esti mare sef la doua institutii financiare, si nici una nu se "simte bine", se poate spune, ca e cazul sa te "retragi in glorie". Si unde te poti retrage mai bine decit in....Consiliul de Supraveghere.Bravo, stiam ca Make are cititori isteti. V-ati dat seama, " din prima". Si atunci ce mai conteaza ca bursa nu isi indeplineste rolul primordial? Pai, nu conteaza. Dar are Stere Farmache, de unde sa se pensioneze si el. Ca sistemul bancar, " o duce...cum o duce".

    Ciprian Zah e competent. In madatul sau, a ascultat ordinele lui Tepes, a calatorit de i s-au tocit pingelele, cu celebrul manechin general de bursa si....si cam atit. Dar vorbeste competent. Pentru ca competent. Sau nu?

    1. De ce trebuie sa scrieti lucruri neadevarate? Nu s-a plimbat de i s-au tocit pingelele. Spre deosebire de alti membrii (a se vedea Focsanii) nu tine cu dintzii de indemnizatie.

    Domnule Ciprian Zah. Va rugam nu mai propuneti nimic. Procesul treceri la sistemul dualist, e putin mai complicat. Chestiunea, cu ," de drept", e mai complicata la BVB, care e OPERATOR DE PIATA...S.A.. Si nu srl. In rest sunt de acord cu opinia precedenta. Mustiti de competenta. Succesuri.

    Ce coincidenta cu sarbatorile de iarna. Am avut ocazia sa discut cu mai toti mebrii actualului CA, foarte recent.Le tremura vocile ca piftia.Au intrat in febra sarbatorilor.?

    E limpede.Daca se trece la sistemul dualist, Sif-urile pot intra in Consiliul de suprveghere.Hai sa facem dragi investitori, romani, straini si de alte nationalitati un exercitiu de imaginatie. Imaginati-va, un C.S. cu urmatoare componenta: Stere Farmache-Presedinte, Fercala, Cuzman, Ciocea, Ciurezu, Filimon-membrii, 6 inseamna majoritatea absoluta din 9. Va dati seama ce s-ar mai dezvolta BVB. "Exponential". Dupa modelul celor 5 SIF. M-am razgindit.E un cosmar.Nu e bine nici macar sa ne imaginam...

    1. Astia de sifuri nu erau ei cu ideea ca fac bursa lor numai sa nu creasca pragul. Santajau intreaga piata cu sprijinul CNVM. Au vandut pachetele la BCR la 10 % din cat puteau obtine. Catastrofa de administratori !

    Mai disperatilor !

    Acum v-ati gandit la sistem dualist ?, cand se clatina scaunele cu voi. In Ajunul Craciunului voi vreti sa ingrasati catastrofa de CA al BVB. Domnul Stere Farmache a venit cu o echipa la ultimele alegeri. Daca nu au facut nimic sa retrogradam antrenorul cu echipa cu tot. Cand a fost oferta la Petrom nu prea ati avut idei de intruniri. Asumati-va esecul enorm de anul acesta si dati-va demisia sa avem si noi actionarii si voi conducatorii un Craciun Fericit !

    Nu bagati escrocii aia corupti de la sifuri in CA !!! 

    Daca un DG si-a indeplinit in proportie de 10 % "planul" anual(propus si supravegheat de CA) si a fost demis dupa 10 luni.

    In proportie de cat la % si-a indeplinit planul C.A. ?

    Daca iese sub 10 % ar trebui demis CA sau sa se demita singur ? 

    1. Nu asta este important. De ce i s-au dat lui Valentin Ionescu peste 65 de mii de euro? A fost concediat, a facut cheltuieli nejustificate, a concediat fara motive reale si a angajat fufe si rude si culmea mai pleaca si cu banii. Asta este hotarare de CA? Cine a facut acel contract sa plateasca nu credeti?Iar Farmahe spunea ca el nu mai candideaza, este o gloata, asa spunea in urma cu 2 ani in BVB. Deci cum este cu acea gloata?

      A luat 500000 mii euro!' de cand il stiti voi asa darnic pe machedon?'!!!

    BVB are 57 de salariati, din care jumatate sunt sefi. Peste cine mai vrea FS sefi si pentru ce? De ce nu se poate un Presedinte Director General si numai 5 membri de exep? La Banca inteleg sunt agentii, sucursale si mii de oameni dar la 57n de oameni este foarte mult un dg si doi adjuncti. La BVB este seful si omul. Categoric seful fiind pila.

    Acest farmache stere, care a dormit 15 ani la BVB, nu a facut nimic pt. dezvoltarea bursei romanesti, datorita caruia, dar si Guvernului, BVB E CEA MAI PRAPADITA BURSA DIN EUROPA SI DIN LUME! acest farmache se vrea pe viata la bursa, pt. ca altfel moare de foame, nu l-ar angaja nimeni datorita 'priceperii" lui.

    DUCETI-VA MAI MEMBRI CA AL BVB....ACASA SI LASATI-L PE CRISTIAN SIMA SA CONDUCA BVB, CA EL STIE CU CE SE MANANCA PIETELE DE CAPITAL! 

    Machidonu si-a batut joc de salariati! Unii si acum sint bolnavi de inima !ca sa-i fie lui bine ILENEI,ELENEI si lui FANEL.,avenit gol din Urziceni si acum are casa pe piscului.

    Eu cred ca majoritatea mesajelor, sunt scrise chiar de cei la care se refera.E o chestie de marketing,Rau, bine, dar sa se "auda" despre noi.Ca la "meserie" oricum nu ne pricepem. E un melanj de CAN CAN, VIP, SPY, CIAO.Cred ca il au consilier pe Progoana.Cit o fi platind BVB pentru asta?

    1. Nici chiar asa ! Opiniile sunt putine si nu prea sunt combatute de nimeni pentru ca sunt adevaruri dovedite.

      Principiul care ii guverneaza este "cainii latra, ursul trece" Cei vizati se uita, si se mai uita, si mai uita si asteapta sa uitam cu totii.

      Make ne-ar putea ajuta daca ar da si traficul pe pe mesaje. Poate ne ajuta un IT-ist. 

      Asta cu traficul si IT-ul e cam securista.Esti dintre tzepari?

      eu cred ca bancile vor macelari actuala conducere de la bvb si vor aduce oameni noi care dezvolta si vor renunta la cei care au stat pe scaune caldute si salarii uriase ani de zile fara sa faca nimic.Impreuna cu Sibex care se restructureaza vom avea, sper doua burse cat de cat aliniate la ce este prin jur.altfel tot cuponari in piata ramanem toti

      la Sibiu am impresia ca conduce aceeasi gashca de asistenti veterinari .acolo nu s-a schimbat nimic.

      la Sibiu am impresia ca conduce aceeasi gashca de asistenti veterinari .acolo nu s-a schimbat nimic.

      te asteptam, cu drag la un consult veterinar....sa nu ai cumva scabie...

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb