BVB Letargie la BVB

ANDREI IACOMI
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital #Jurnal Bursier / 22 iunie 2020

Letargie la BVB

Dragoş Mesaroş, Goldring: "Consider că perioada de raportări din SUA va fi elementul care probabil va imprima trendul pieţei, pentru următoarele trei luni "

Tendinţa ascendentă conturată de indicii Bursei de Valori Bucureşti (BVB) în această primăvară, după căderile masive apărute pe fondul perspectivelor negative ale economiilor ca urmare a răspândirii pandemiei de Covid-19, şi-a pierdut din energie, în săptămâna tocmai încheiată coşurile de acţiuni de la BVB având oscilalţii reduse, în comparaţie cu sesiunile de volatilitate accentuată manifestate începând cu luna februarie a acestui an.

Indicele BET, ce include cele mai tranzacţionate şaptesprezece acţiuni de la bursa noastră, cu excepţia SIF-urilor, a scăzut cu 0,28%, la 8.707,34 puncte, în timp ce BET-XT, ce ilustrează evoluţia celor mai lichide 25 de titluri de la BVB, a avut un recul de 0,56%, la 794,3 puncte.

Echipa de la Prime Transaction a notat, în raportul săptămânal al societăţii: "Piaţa locală nu s-a corelat de această dată la creşterile pieţelor externe şi a închis săptămâna în scădere".

În Europa, indicele STOXX 600 a marcat o creştere de 3,22%, în ultimele cinci şedinţe de tranzacţionare, în vreme ce DAX 30 al bursei din Frankfurt a urcat cu 3,19%, iar pentru FTSE 100 al pieţei londoneze, aprecierea a fost de 3,07%.

Peste Atlantic, Dow Jones Industrial Average a urcat cu 1,04%, în săptămâna tocmai încheiată, în timp ce S&P 500 s-a apreciat cu 1,86%, iar Nasdaq Composite a avut un salt de 3,73%.

"La începutul săptămânii, o creştere record a vânzărilor cu amănuntul în Statele Unite şi stimulentul suplimentar al Rezervei Federale au ridicat piaţă", notează MarketWatch.

Totuşi, finalul şedinţei de vineri a găsit indicii Dow Jones Industrial Average şi S&P 500 în zona negativă, după ce Apple a anunţat că reînchide unsprezece magazine începând de sâmbătă, iar Organizaţia Mondială a Sănătăţii a spus că pandemia de Covid-19 a intrat într-o "fază nouă şi periculoasă".

Anunţurile au venit pe fondul rapoartelor privind creşterea numărului de îmbolnăviri cu virusul Covid-19, în unele state americane precum California sau Texas consemnându-se creşteri zilnice record, conform MarketWatch.

La Bucureşti, scăderea săptămânală a fost cauzată, în mod special, de deprecierile înregistrate în şedinţa bursieră de luni, când indicii de la BVB au cunoscut retrageri între 1,02% pentru BET-FI şi 2,28% în cazul BET (ce a fost tras în jos şi de corecţia ex-dividend a acţiunilor Nuclearelectrica), într-un climat de relativă aversiune la risc manifestat pe parcursul sesiunii în pieţele europene şi în debutul şedinţei americane.

Pe lângă lipsa unei direcţii clare a cotaţiilor, letargia de la bursa noastră a fost ilustrată săptămâna trecută şi prin niveluri foarte scăzute ale lichidităţii.

Joi, 18 iunie, valoarea tranzacţiilor a fost doar 14,5 milioane de lei, cel mai redus rulaj din acest an, în timp ce pentru întreaga săptămănă, lichiditatea s-a ridicat la 152,6 milioane de lei, cu mult sub cea aferentă săptămânilor din februarie şi martie când cotaţiile au suferit picaje puternice, pe fondul unor valori tranzacţionate de peste 450 milioane de lei.

Dragoş Mesaroş, director de tranzacţionare în cadrul societăţii Goldring, indică către lipsa din piaţă a investitorilor instituţionali, cei care dau atât volatilitate cât şi volume importante acţiunilor.

Punând evoluţia de săptămâna trecută a pieţei noastre de capital într-un context mai amplu, brokerul ne-a declarat: "Din a doua parte a lunii martie, bursele internaţionale au crescut foarte mult, în primul rând pe fondul programelor de stimulare masivă a economiilor derulate de Federal Reserve dar şi de BCE (Banca Centrală Europeană), evoluţie la care s-a corelat şi Bursa de Valori Bucureşti. Spre deosebire de criza din 2007-2008, acum băncile centrale s-au mişcat foarte rapid, atât prin injecţii puternice de bani, cât şi prin tăieri de dobânzi".

În opinia sa, după creşterile din ultimele luni, în prezent piaţa a intrat într-o perioadă de aşteptare, iar lichiditatea atât de scăzută de săptămâna trecută de la BVB arată că probabil au fost numai investitori de retail în piaţă.

"Dar mă aştept ca din a doua parte a săptămânii viitoare să crească şi lichiditatea şi volatilitatea, pentru că este final de lună, de trimestru şi de semestru, când investitorii instituţionali îşi reechilibrează portofoliile", a adăugat Dragoş Mesaroş.

Cu un declin de 19,11%, până la 14,98 de lei, acţiunile Nuclearelectrica (SNN) sunt titlurile cu cea mai mare scădere de săptămâna trecută din indicele BET, în condiţiile în care, în data de 15 iunie cotaţia SNN s-a corectat ex-dividend cu 11,34%.

Brokerul de la Goldring ne-a spus: "Acţiunile Nuclearelectrica au avut o recuperare rapidă (n.r. după scăderile din februarie-martie) şi apoi o creştere puternică, la care cred că a contribuit şi aşteptările privind includerea companiei în indicii FTSE Russell, astfel încât probabil că unele fonduri au cumpărat în anticipare. După data ex-dividend, preţul a continuat să scădă dar ţinând cont de creşterile anterioare, cred că este vorba în primul rând de marcări de profit".

După SNN, printre titlurile care au cunoscut deprecieri ale cotaţiilor în ultima săptămână se numără BRD - Groupe Societe Generale (BRD), ce au scăzut cu 3,25%, la 11,9 lei, Digi Communications (DIGI), a căror declin a fost de 1,43%, până la 34,5 lei sau Banca Transilvania (TLV), pentru care reculul a fost de 0,92%, la 2,155 lei, în toate cele trei cazuri scăderile fiind însoţite de volume reduse faţă de mediile zilnice ale acestui an şi fără motive fundamentale punctuale evidente.

La polul opus, acţiunile Fondul Proprietatea au urcat cu 5,08%, săptămâna trecută, la 1,24 lei, tot pe rulaje scăzute, avansul titlurilor fondului administrat de Franklin Templeton imprimând indicelui BET-FI o creştere de 0,52%, în ultimele cinci şedinţe bursiere.

FP derulează în prezent cel de-al unsprezecelea program de achiziţii de titluri proprii, aprobat de acţionari în luna noiembrie a anului trecut şi urmează să primească dividende de circa 400 milioane de lei de la Hidroelectrica, atât din profitul anului 2019 cât şi din rezultatul reportat.

Tot pe volume sub media zilnică a anului, acţiunile Conpet (COTE) s-au apreciat cu 2,37%, la 77,8 lei, iar titlurile Purcari Wineries (WINE) au urcat cu 2,35%, până la 21,8 lei, în condiţiile unor achiziţii de acţiuni efectuate de Victor Arpan, Directorul Financiar al producătorului de vinuri din Republica Moldova.

Săptămâna viitoare intrăm în a doua parte a anului, iar Dragoş Mesaroş atrage atenţia că, în iulie, în Statele Unite începe perioada de raportări financiare ale companiilor pentru activitatea aferentă primului semestru.

"Poate că şi din această cauză au scăzut rulajele, pentru că nu doar la noi lichiditatea a fost mai mică. Investitorii aşteaptă rezultatele trimestrului al doilea, iar americanii încep raportările, ceea ce va arăta care este starea actuală a celei mai importante economii a planetei. Sigur că pieţele au inclus în preţuri aceste raportări, rezultatele vor fi diferite în funcţie de sectoare etc., dar cred că vor apărea surprize. Personal, consider că perioada de raportări din SUA va fi elementul care probabil va imprima trendul pieţei, pentru următoarele trei luni", ne-a transmis directorul de la Goldring.

De asemenea, brokerul a indicat către posibilitatea unui al doilea val de îmbolnăviri, dar în opinia sa, în cazul apariţei acestui scenariu, nu se vor mai lua măsuri atât de severe ca prima dată, de natură să blocheze economia, iar pieţele mizează în prezent pe acest lucru.

Într-un sondaj realizat recent de compania americană Jefferies Financial Group şi prezentat de MarketWatch, se arată că forma recuperării economiei reprezintă, în prezent, cel mai important factor în deciziile investitorilor, şi nu apariţia unui al doilea val de îmbolnăviri.

"În ultimele luni, pieţele au ignorat în mare măsură datele economice, urmărind orbeşte acţiunile Fed-ului. Acest lucru se poate schimba", au scris analiştii Aneta Markowska şi Thomas Simons într-un raport publicat vineri, conform aceleiaşi surse.

Este un subiect puternic dezbătut de economişti şi investitori în ultimele trei luni, formele intens vehiculate pentru revenirea PIB-ului global sau al diferitelor ţări din recesiunea cauzată de pandemia Covid-19 fiind de "V", ceea ce înseamnă o recuperare rapidă şi puternică, spre deosebire de o revenire în formă de "W", reprezentând o recesiune dublă, sau chiar o recuperare în formă de "U", semnalând o revenire lentă.

|Într-un raport publicat în prima parte a acestei luni de Organizaţia pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OECD) se estimează că, anul acesta, economia globală se va contracta cu 6%, iar apoi va înregistra un avans de 5,2% în 2021 - dacă pandemia va fi ţinută sub control.

În cazul unui al doilea val de contagiune, în 2020, PIB-ul global este posibil să înregistreze un declin de 7,6% înainte de a marca o creştere modestă, de 2,8% în 2021, avertizează OECD.

Nici pentru Statele Unite sau Zona Euro, OECD nu prevede revenirea completă a economiilor anul viitor.

Pe de altă parte, indicii pieţei Nasdaq au atins recent maxime istorice, marcând o recuperare în "V" aproape perfectă. Dar bursele nu reflectă întreaga economie reală, iar în acest caz avem de-a face cu imaginea unor performeri, în condiţiile în care companiile din tehnologie sunt printre cele care au beneficiat din plin de măsurile de distanţare impuse de autorităţi.

Rămâne de văzut cum şi în ce măsură se vor recupera economiile, cum vor reacţiona pieţele de capital şi, în ghidajul lor, principalele acţiuni de la Bursa de Valori Bucureşti.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb