BVB Lichiditate de numai 18 milioane de lei

Andrei Iacomi
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital #Jurnal Bursier / 18 aprilie 2019

Lichiditate de numai 18 milioane de lei

Opt din cei nouă indici ai bursei, în creştere

Piaţa principală a Bursei de Valori Bucureşti (BVB) a avut, în şedinţa de tranzacţionare de la mijlocul săptămânii, un comportament preponderent pozitiv din punctul de vedere al cotaţiilor, opt din cei nouă indici ai pieţei noastre încheind ziua în creştere.

Lichiditatea a fost de numai 18,32 milioane de lei, cu mult sub rulajele obişnuite de la BVB, în condiţiile în care, prin piaţa "deal", nu a fost înregistrată nici o tranzacţie.

Anca Păltineanu, analist de investiţii în cadrul societăţii de brokeraj Tradeville, ne-a transmis: "Astăzi (n.r. ieri), indicii Bursei de Valori Bucureşti au avut o evoluţie în general pozitivă, asemănătoare cu cea din principalele burse europene. Indicele BET a câştigat 0,29% faţă de şedinţa anterioară, în timp ce restul indicilor au variat între -0,27% pentru BET-NG şi +0,47% pentru BET-FI. Valoarea totală a tranzacţiilor din piaţa reglementată a fost de 3,85 milioane de euro, mult sub media zilnică de circa 9 milioane de euro înregistrată de la începutul anului. Cel mai mare avans din segmentul principal, în afară indicelui BET, l-au înregistrat acţiunile Şantierul Naval Orşova (SNO), cu +6,92%, pe fondul tranzacţionării unui volum redus. În cadrul indicelui BET, preţul titlurilor MedLife (M) a avut cea mai bună evoluţie, +1,79%, în condiţiile în care pe acest simbol s-a tranzacţionat un volum de acţiuni aflat mult sub media ultimelor şase luni. Cea mai mare scădere din piaţa reglementată au înregistrat-o astăzi (n.r. ieri) acţiunile Oltchim (OLT), cu -10,10%, volumul de acţiuni tranzacţionate fiind sub media ultimului semestru. Din cadrul indicelui BET, cea mai slabă evoluţie a zilei au marcat-o titlurile Electrica (EL), -0,89%, pe fondul unui volum de acţiuni aflat sub media tranzacţionată în ultimele şase luni pentru acest simbol."

În piaţa "regular", topul lichidităţii a fost condus de acţiunile Banca Transilvania (TLV), titlurile instituţiei de credit încheind ziua bursieră la 2,135 lei/unitate, în creştere cu 0,71%, pe fondul unei valori tranzacţionate de 4,87 milioane de lei.

Locul al doilea în acest clasament a fost ocupat de titlurile Fondul Proprietatea (FP), care au cumulat transferuri de 3,26 milioane de lei, cotaţia FP înregistrând un avans de 1,27%, până la 0,954 lei.

Acţiunile Nuclearelectrica (SNN) au terminat ziua bursieră la preţul unitar de 10,48 lei, cu 0,77% peste cel din şedinţa anterioară, rulajul cu titlurile SNN fiind de 2,22 milioane de lei.

Locul al patrulea în acest top a fost ocupat de acţiunile BRD - Groupe Societe Generale (BRD), ultima cotaţie a emitentului fiind de 13,38 lei/titlu, în scădere cu 0,15%, în condiţiile în care valorea transferată cu acţiunile BRD a fost de numai 1,4 milioane de lei.

Indicele compozit BET Plus, al celor mai tranzacţionate 40 de titluri de la bursa noastră, a consemnat o creştere de 0,29%, iar indicele BET - BK, reperul de randament al fondurilor de investiţii, a marcat un avans de 0,23%.

   Topul celor mai mari creşteri

1. "Şantierul Naval Orşova" (SNO): +6,92%

2. "Ves Sighişoara" (VESY): +5,22%

3. "Socep" (SOCP): +5,16%

4. "Turism, Hoteluri, Restaurante Marea Neagră" (EFO): +2,81%

5. "Cemacon" (CEON): +2,61%

   Topul celor mai mari scăderi

1. "Oltchim" (OLT): -10,10%

2. "Altur" (ALT): -4,05%

3. "Bucovina -Club de Munte" (BCM): -3,42%

4. "Patria Bank" (PBK): -2,76%

5. "Rompetrol Rafinare" (RRC): -2,08%

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb