BVB Lichiditate de peste 83 milioane euro pe bursa locală

GEORGE FORCOŞ
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital #Jurnal Bursier / 9 septembrie 2016

Piaţa, dominată de oferta publică de cumpărare derulată cu acţiuni "Fondul Proprietatea"

88% din rulajul total, realizat prin finalizarea acestei oferte

Piaţa principală a Bursei de Valori Bucureşti (BVB) a fost dominată, în şedinţa de tranzacţionare de ieri, de finalizarea ofertei publice de cumpărare de acţiuni din cadrul celui de-al şaselea program de răscumpărare al "Fondului Proprietatea" (FP).

Această ofertă ("POF") a generat un rulaj de 327,16 milioane de lei (adică 88% din lichiditatea totală), fiind răscumpărat un volum de 388,55 milioane de acţiuni, la preţul unitar de 0,842 lei, cotaţia FP apreciindu-se cu 4,34%.

Tot ieri, a fost înregistrată şi o tranzacţie de tip "deal" cu titlurile FP, în valoare de 4,8 milioane de lei, la preţul unitar de 0,8 lei, în scădere cu 0,87%.

Şapte dintre indicii BVB au încheiat şedinţa de ieri în depreciere, în contextul în care volumul total de tranzacţionare a fost de 372 milioane de lei (83,5 milioane euro), mult mai mare decât miercuri (6,21 milioane euro).

Raportul zilnic realizat de compania de brokeraj Prime Transaction subliniază:"Indicii BVB au înregistrat uşoare scăderi, iar valoarea tranzacţiilor a urcat până la peste 80 milioane euro. Astăzi (ieri, n.r.) a avut loc tranzacţia din cadrul ofertei de răscumpărare organizată de Fondul Proprietatea. Valoarea tranzacţiilor cu acţiuni FP în cadrul ofertei a fost de peste 327 milioane lei pentru cele 388,5 milioane acţiuni (restul până la 575 milioane acţiuni reprezintă tranzacţii cu GDR-uri). Lichiditatea a crescut însă şi pe pieţele principale, fiind una din cele mai bune din ultimele 3 săptămâni. Printre acţiunile care s-au evidenţiat astăzi (ieri, n.r.) sunt Compa (CMP) +7,10% şi Prebet (PREB) +8,91%".

Pe piaţa "regular", topul lichidităţii a fost, de asemenea, condus de acţiunile FP, simbol pe care au fost realizate tranzacţii în valoare de 22,4 milioane de lei, încheiate la preţul înregistrat şi pe piaţa "deal".

Titlurile "Romgaz" (SNG) au scăzut cu 0,41%, la 24,4 lei/unitate, în urma unui rulaj de 4,9 milioane de lei.

Tot ieri, au fost schimbate acţiuni "BRD - Groupe Societe Generale" (BRD) de 2,3 milioane de lei, preţul de închidere fiind de 11,5 lei/unitate, în urcare cu 0,52%.

Locul al patrulea în topul lichidităţii a revenit titlurilor "Banca Transilvania" (TLV), cu un rulaj de 1,6 milioane de lei. Cotaţia TLV s-a depreciat cu 0,84%, ultimul preţ fiind de 2,35 lei/unitate.

Indicele BET, care arată evoluţia celor mai lichide zece acţiuni, a scăzut cu 0,36%, iar indicele BET-Plus, care arată evoluţia celor mai lichide 37 de acţiuni de la BVB, a coborât cu 0,34%.

Indicele BET-FI, al SIF-urilor plus Fondul Proprietatea, a urcat cu 0,07%.

Indicele extins BET-XT, al celor mai lichide 25 de titluri, s-a depreciat cu 0,21%, iar indicele BET-BK, reperul de randament al fondurilor de investiţii, a crescut cu 0,17%.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb