BVB Marcel Murgoci, Estinvest Focşani: "Lichiditate foarte bună, pe fondul ofertei Patria Bank de preluare a BCC"

ANDREI STAN
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital #Jurnal Bursier / 24 martie 2016

Principalii indici ai Bursei de Valori Bucureşti (BVB) au încheiat şedinţa de tranzacţionare de miercuri depreciindu-se, în contextul în care a fost înregistrat un volum de tranzacţionare mai mare decât marţi, de 53,32 milioane de lei (11,94 milioane de euro).

Domnul Marcel Murgoci, director operaţiuni la Estinvest Focşani, ne-a declarat: "Lichiditatea de pe BVB de astăzi (miercuri, n.r.) a fost foarte bună în comparaţie cu zilele anterioare, situându-se peste media de aproximativ 7,5 milioane de euro înregistrată de la începutul anului. Această lichiditate se datorează, în bună parte, ofertei publice de preluare a Băncii Comerciale Carpatica iniţiată de Patria Bank, ofertă care a depăşit 21 milioane de lei. De asemenea, se remarcă şi o uşoară revenire a cotaţiei Băncii Transilvania faţă de închiderile anterioare, pe fondul unui volum foarte bun de tranzacţionare, de peste 3,5 milioane de acţiuni.(...) Indicii au încheiat uşor în scădere, în ton cu evoluţia indicilor externi. Lichiditatea de pe pieţele internaţionale a fost una slabă, în contextul în care bursele externe vor fi închise vineri".

Aşadar, piaţa a fost influenţată de oferta publică de preluare a "Băncii Comerciale Carpatica" (BCC) iniţiată de Patria Bank, fiind tranzacţionate 206,4 milioane de titluri BCC, în valoare de 21,67 milioane de lei, la preţul unitar de 0,105 lei.

Pe piaţa "regular", topul lichidităţii a fost condus de acţiunile "Banca Transilvania" (TLV), simbol pe care au fost realizate tranzacţii în valoare de 9,63 milioane de lei. Cotaţia TLV a stagnat, preţul de închidere fiind de 2,69 lei/unitate.

Titlurile "Fondul Proprietatea" (FP) s-au depreciat cu 0,51%, la 0,775 lei/unitate, în urma unui rulaj de 3,91 milioane de lei.

Tot miercuri, au fost schimbate acţiuni "OMV Petrom" (SNP) de 3,24 milioane de lei, preţul de închidere fiind de 0,247 lei/unitate, în stagnare.

Pe piaţa "deal" au fost consemnate, în total, cinci tranzacţii. Două dintre acestea, însumând 3,47 milioane lei, au fost realizate cu titluri TLV, la preţul de 2,695 lei/unitate, în creştere cu 0,19% faţă de referinţă.

De asemenea, au fost înregistrate două transferuri cu titluri "SSIF BRK Financial Group" (BRK), totalizând 2,51 milioane de lei, în urcare cu 0,5%, la preţul unitar de 0,08 lei.

A mai fost încheiată o tranzacţie «deal», de 0,45 milioane de lei, cu acţiuni SNG, la preţul de 26,95 lei/unitate, în depreciere cu 0,19%.

Indicele BET, care arată evoluţia celor mai lichide zece acţiuni, a scăzut cu 0,14%, la fel ca şi indicele BET-Plus, care arată evoluţia celor mai lichide 37 de acţiuni de la BVB.

Indicele BET-FI, al SIF-urilor plus Fondul Proprietatea, s-a depreciat cu 0,38%.

Indicele extins BET-XT, al celor mai lichide 25 de titluri, a coborât cu 0,15%, iar indicele BET-BK, reperul de randament al fondurilor de investiţii, a scăzut cu 0,49%.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb