BVB Marcel Murgoci: indicii bursieri s-au depreciat pe fondul modificării ratingurilor Portugaliei şi României

SIMONA ADAM
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital #Jurnal Bursier / 7 iulie 2011

Marcel Murgoci: indicii bursieri s-au depreciat pe fondul modificării ratingurilor Portugaliei şi României

Schimburile înregistrate, ieri, la Bursa de Valori Bucureşti (BVB), au totalizat 48,4 milioane de lei (11,5 milioane de euro), tranzacţiile cu acţiuni reprezentând 47,5 milioane lei (11,3 milioane de euro).

În timpul şedinţei BVB de ieri, toţi indicii bursieri s-au depreciat.

Marcel Murgoci, director operaţiuni "Estinvest", are două principale explicaţii pentru deprecierea generală a indicilor din şedinţa bursieră. Domnia sa ne-a declarat: "Cred că, în primul rând, este o şedinţă de corecţie venită după două zile de creşteri în baza anunţului cu privire la îmbunătăţirea ratingului de ţară de către agenţia de rating "Fitch". A doua explicaţie este ştirea negativă referitoare la revizuirea în scădere a ratingului de ţară al Portugaliei, de la investment grade (n.r. categorie recomandată investiţiilor) la junk, potrivit domniei sale. Marcel Murgoci a precizat, însă, că deprecierea generală a indicilor nu este un motiv de panică.

Indicele BET, care reflectă evoluţia celor mai lichide zece companii listate, a consemnat o scădere de 0,43%, ajungând la circa 5.604 puncte. Indicele BET-C, care reflectă evoluţia preţurilor tuturor companiilor listate pe piaţa reglemetată BVB, a scăzut cu 0,55%, ajungând la 3.397 puncte. Indicele BET - FI care indică evoluţia acţiunilor celor cinci societăţi de investiţii financiare (SIF) şi ale "Fondului Proprietatea" (FP), a scăzut cu 0,96%, la aproape 23.104 puncte. Indicele BET - NG, al companiilor din sectorul de energie şi utilităţi, a scăzut cu 0,4%, la circa 805 puncte.

Cotaţia "Fondul Proprietatea" s-a depreciat, ieri, cu 0,76 %, la 0,525 lei/titlu, pe fondul unui rulaj de 35,7 milioane de lei. În timpul şedinţei bursiere de ieri a fost înregistrată o singură tranzacţie deal cu titlurile FP, în valoare de 6,7 milioane lei, la preţul de 0,5250 lei/titlu.

Titlurile "Banca Transilvania" (TLV) au încheiat şedinţa bursieră de ieri la preţul de 1,2350 lei/acţiune, cu 1,12% sub nivelul şedinţei de marţi, pe fondul unei lichidităţi de aproape 2,6 milioane lei. În total, au fost schimbate 2,1 milioane acţiuni TLV, la preţuri cuprinse între 1,2320 lei şi 1,2490 lei/titlu.

Marcel Murgoci este de părere că prezenţa titlurilor TLV în topul lichidităţii poate fi explicată de distribuirea unui număr important de acţiuni TLV gratuite, pe fondul majorării de capital, în viitorul apropiat.

Domnia sa ne-a declarat: "Toţi încearcă să preconizeze acest surplus pe piaţă şi să marcheze de acum, nişte poziţii pe profit".

Locul al treilea în topul lichidităţilor a fost ocupat de titlurile "BRD - Groupe Societe Generale" (BRD), cu o variaţie de 0,55% la 14,4 lei/titlu, pe fondul unei lichidităţi de 1,9 milioane lei. Cotaţia titlurilor a oscilat între 14,2 lei şi 14,48 lei/unitate. Marcel Murgoci a remarcat sporirea lichidităţii titlurilor BRD atunci când au loc creşteri sau scăderi mai mari în piaţă.

Opinia Cititorului ( 3 )

  1. Da. Marcel Murgoci spune adevarul.Numai Marcel Murgoci stie ce spune,Ii spune Lucian Isac.De la Epure. Si eil stie!.De cind? Dintotdeauna.De la cine? .De la ..armachievici.De ce? De aia....

    Acest Fitch al Moodyusului autohton a ghicit intentiile S&P.Alergind FP-istele prin padurile Focsaniului, afli lucruri de mirare.Si vezi cum portughezii, influentzeaza prin flatulenta, cotatia leului.Ramin la strimba mea

    opinie, ca prin faptele sale reprobabile, Portocalia, va influenta negativ, nivelul flatulentei in viticultura focsaneana.Petrom va suferi din acest motiv, o scadere a vanzarilor.Focsanenii vor folosi flatulenta pentru a-si umple rezevoarele.Si asta va duce la listarea FP la Varsovia.Cu ancuta pe post de jiglor.sau bujie.Sau nu... 

    Da.Asa este.Si daca nu e asa, ce? Mai conteaza? La Focsani, tot poporu', sta epureste si la primul semnal, varsa miliarde de actiuni in piata...Isac este pentru noi ceea ce este el pentru Murgoci.Adica are coarne epuresti si analize focsenesti. Asta pina la listarea FP la Varsovia.Dupe aia, alergarea se va muta in danele din portul Gdansk, unde se va forma o microcomunitate investitonala focseneana.Asa ca sa se invete minte tot hamalu' polonez.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb