BVB nu creşte dacă doar stăm cu ochii pe piaţa americană

Andrei Iacomi
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 9 iunie 2023

Desen de MAKE

Desen de MAKE

Adrian Codirlaşu, CFA România: "Corelaţia dintre bursa din Statele Unite şi cea din România este mică, pentru că bursa americană are foarte multă tehnologie" Dragoş Mesaroş, Goldring: "Cred că investitori instituţionali au vândut pachete destul de mari de acţiuni ale unor companii de la BVB, ca să facă rost de lichidităţi pentru oferta Hidroelectrica"

Lipsa unui sector tehnologic la Bursa de Valori Bucureşti (BVB) şi pregătirea pentru oferta Hidroelectrica, cea mai aşteptată companie la BVB din ultimii zece ani, sunt printre elementele care explică lipsa de corelaţie din ultimele luni dintre piaţa noastră şi cele externe, îndeosebi cea din Statele Unite, spun specialiştii consultaţi de ziarul BURSA.

De la începutul anului, indicele Nasdaq Composite, al companiilor ce activează în domenii intensive în cunoaştere, a urcat cu circa 25%, în timp ce S&P 500 are o creştere de 11%.

La Bucureşti, indicele principal BET a avut, începând cu a doua parte a lunii ianuarie, o evoluţie laterală, afişând ieri o creştere de 5% faţă de începutul anului.

Adrian Codirlaşu: "La bursa noastră tehnologia este aproape inexistentă"

Adrian Codirlaşu, vicepreşedinte al CFA România, puncteză că trendul ascendent al pieţei din Statele Unite are la bază evoluţia sectorului tehnologic care şi-a reluat creşterea, pe fondul boom-ului legat de inteligenţa artificială.

"Corelaţia dintre bursa din Statele Unite şi cea din România este mică, pentru că bursa americană are foarte multă tehnologie. Vedem că cele mai mari companii din SUA, a căror capitalizare a depăşit o mie de miliarde de dolari, sunt toate din tehnologie. Or, la bursa noastră tehnologia este aproape inexistentă", spune analistul CFA.

La finele lunii trecute, şase acţiuni - Apple, Microsoft, Alphabet (compania mamă a Google), Amazon, Nvidia şi Meta Platforms (fostul Facebook) ajunseseră la o evaluare bursieră combinată de circa zece triliarde de dolari, reprezentând peste un sfert din capitalizarea totală a S&P 500, conform Businsess Insider.

"În ultima perioadă tehnologia şi-a reluat creşterea, pe fondul boom-ului legat de inteligenţa artificială. Din acest motiv, cea mai mare parte a creşterii va rămâne localizată în Statele Unite şi nu se va transmite la noi. În România energia este predominantă la bursă şi avem listarea Hidroelectrica, care va atrage atenţia", a afirmat Adrian Codirlaşu.

Dragoş Mesaroş: "După ce Hidroelectrica se va lista, mă aştept ca piaţa noastră să se coreleze mai bine cu pieţele externe"

Dragoş Mesaroş, directorul de tranzacţionare al societăţii de brokeraj Goldring, este de părere că investitori instituţionali au vândut pachete de acţiuni ale unor companii de la BVB, ca să facă rost de lichidităţi pentru oferta Hidroelectrica.

Brokerul ne-a spus: "În general pieţele sunt destul de corelate, dar anul acesta nu prea a fost aşa. Vedem că Nasdaq are o creştere de 25%, Standard & Poors de 11% şi Dow Jones cam de 2%. În Europa, indicii din Franţa şi Germania au atins noi maxime istorice. Or la noi, indicele BET are o creştere de doar 5% anul acesta, iar dacă ne uităm la principalele companii, cu câteva excepţii, de exemplu Nuclearelectrica, nu au fost evoluţii excepţionale. Asta, chiar dacă anumiţi emitenţi au avut rezultate financiare bune - Banca Transilvania a raportat pentru primul trimestru o creştere de 109% a profitului, ceea ce nu s-a reflectat în preţul acţiunilor".

Dragoş Mesaroş a adăugat: "În opinia mea, investitori instituţionali precum SIF-urile au vândut pachete destul de mari de acţiuni la Banca Transilvania, BRD, Transgaz, ca să facă rost de lichidităţi tocmai pentru oferta Hidroelectrica. Dar după ce Hidroelectrica se va lista, mă aştept ca piaţa noastră să se coreleze mai bine cu cele externe şi să avem o revenire".

Un alt motiv ce explică diferenţa de performanţă între bursa noastră şi cea americană este structura, în sensul că în Statele Unite sunt foarte multe companii de IT, care în ultimele luni au recuperat cam jumătate din scăderea de anul trecut, mai spune brokerul.

"Cred că în prima fază, Fondul Proprietatea va veni cam cu jumătate din pachetul pe care-l deţine la Hidroelectrica, echivalentul unei valori de circa un miliard de euro", afirmă directorul de la Goldring

Dragoş Mesaroş estimează că, într-o primă fază, FP va oferi investitorilor circa jumătate din deţinerea pe care o are în Hidroelectrica, urmând să mai vândă din acţiuni după listare. Fondul deţine 19,94% din producătorul şi furnizorul de energie electrică.

"Această companie este aşteptată la Bursa de Valori Bucureşti de foarte mult timp, astfel încât vor fi mulţi investitori care vor subscrie, atât instituţionali cât şi de retail. Cred că în prima fază, ca nu cumva oferta să fie prea mare şi să se încheie cu eşec, Fondul Proprietatea va veni cam cu jumătate din pachetul pe care-l deţine, echivalentul unei valori de circa un miliard de euro. Apoi, după ce compania se listează şi trec cele şase luni de zile în care fondul şi-a luat angajamentul să nu vândă, pot să mai înstrăineze din deţinere", spune brokerul.

Mesaroş se aşteaptă ca subscrierile pentru tranşa de retail să aibă un discount în primele zile ale ofertei, iar în caz de suprasubscriere să aibă loc o realocare, din tranşa investitorilor instituţionali în cea pentru retail. "Sper ca listarea Hidroelectrica să aducă o mai mare notorietate bursei noastre", a conchis brokerul de la Goldring.

Adrian Codirlaşu: "Probabil interesul pentru oferta Hidroelectrica va fi mare şi cred că se va încheia cu succes"

Adrian Codirlaşu subliniază că Hidroelectrica activează în domeniul energiei verde, astfel încât, probabil, interesul pentru ofertă va fi mare iar compania se va lista.

Analistul CFA ne-a spus: "În opinia mea, cel mai bun moment pentru listarea Hidroelectrica era anul trecut, când preţurile energiei erau extrem de mari. Acum vedem că sunt weekenduri când preţul energiei este negativ (n.r. în anumite intervale orare). Anul trecut a fost o situaţie excepţională, iar profiturile înregistrate în întregul sector energetic au fost de tipul tipul one-off, adică nu vor mai apărea prea curând".

Adrian Codirlaşu a adăugat: "Înaintea oricărei listări se face o sondare a pieţei, pentru a vedea interesul investitorilor, a avea un preţ estimativ, etc. Aici vorbim de cea mai mare listare de la Bursa de Valori Bucureşti, iar vânzătorul este Fondul Proprietatea, un investitor instituţional cu mare experienţă, aşa că probabil sondarea deja s-a făcut. Compania activează în domeniul energiei verde, practic viitorul în energie, aşa că probabil interesul pentru această ofertă va fi mare şi cred că se va încheia cu succes".

Oferta publică de vânzare a unui pachet de acţiuni Hidroelectrica, compania care poate să devină cel mai mare emitent de la Bursa de Valori Bucureşti, poate să înceapă chiar în această lună, după cum se poate deduce din anunţul recent al emitentului, în care estimează listarea producătorului şi furnizorului de energie pentru iulie. În raportul FP aferent lunii aprilie, evaluarea Hidroelectrica era de circa de 54,5 miliarde de lei.

Opinia Cititorului ( 19 )

  1. nu este adevarat!

    asteptam deplasarea de fluxuri in “panica” pe glob in diferite piete. 

    develop vs emrg… develop pune frana si emrg ii da cu boom… 

    asteptam sa se adinga minimul dintre cele doua relatii (nu este inca atins… se duce spre minim) si pe urma develop in urma si emrg in ascensiune. 

    oricum 10y minus 3m arata clar ca america intra in recesiune - deci ala e firilul ce va declansa “fuga de capital” in piete ieftine si in curs de “dezvoltare/speculare”.

    s c cret 

    1. iar bondurile pe romania arata aplatizare pe moment - deci anemie.

      s c cret 

      si…. bursele fiecarei tari sunt direct corelate cu CDSurile tarii si “somajul”.

      s c cret 

      10Y-3M dupa parerea mea arata ca se asteapta revenirea la "normal" sau la medie. Care a fost normalul in ultimii 15 ani? Inflatie mica, fed ul se tot chinuia sa faca inflatie, crestere economica mica tinuta in viata de qe, cumparare de bonduri de fed, si de rate mici. Asta a fost pana in 2020.

      Acum dintr-o data avem super crestere economica, nu sunt destui oameni pt cate locuri de munca sunt pe piata, si inflatia a luat-o razna in sus. Fed-ul se straduieste sa corecteze inflatia prin oprire de la cumpararea de bonduri si rate mai mari. Dc economia s-a schimbat fundamental de acum 3 ani pana azi, va putea sa functioneze fara qe si cu rate apropae real pozitive bine mersi.Dc s-a schimbat fundamental. Piata cred ca spune nu economia nu s-a schimbat fundamental e doar un blip creat artificial de pomparea de +3 trld usd in piata la persoane fizice si la firme in pandemie. Si isi va reveni la medie, la fostul /"normal". E un pariu pe return to the mean. Adica ce spune si fed inflatie 2 % poate 3, si ratele la bonduri poate 2-2,5% pe termen lung. Asta poate sa insemne recesiune sau nu. revenireea inflatiei si a bondurilor la "normal". pana acum a scazut inflatia de la max 9% la cred ca cca 5% in prezent fara recesiune.  

      normal ca s-a schimbat fata de acum 3 ani!

      acum 3 ani aveai somaj ce revenea din minime in maxime plus nlpuri ce erau spalate / executate la foc automat (era deflatia creditului din varful 2007-2008 ce are plus minus 8-9 ani = 2016-2017) acum ne aflam (am trecut deja) de jumatatea ciclului de credit (corectia-deflatia creditului/chiriilor/costurilo r) si am intrat in faza de crak up boom - inflatie costuri cu politica gov si banci centrale directa. 

      Iluzia dobanzilor mari plecate din deflatie nu inseamna restrangere acces la creditare: inseamna permisivitate acces la creditare la suma mare si dobanda mare ce infleaza pe lan toate costurile pana cand topeste deflatia trecuta + puterea veniturilor accesate in joburile trecute + consumarea surplusului de cash ca raport in piata. 

      Creditul se defleaza iar cand piata reala este overinvested - nu este cazul in toate pietele inca; in fata va fi iar cazul (o arata macaralele de la orizont de acum ce o sa fie in fata); pana arunci inflare costuri. 

      Inflatia “declarata” poate sa scada dar inflatia din piata reala poate sa creasca. Ca sa am “deflatie” reala tre sa cada: bursa+piata de credit+cdsurile+somajul sa se duca bomba+piata imobiliara sa cada in raport deflationist nu inflationist(piata imobiliara poate sa urce sau sa scada atat in inflatie cat si in deflatie) - toate astea arata ca e boom credit si nu crash in piata reala; a nu se confunda cu crash pe sectoare diferite de activitate: oamenii nu pot cumpara la infinit lucruri iphone (apare saturatie); haine, scule de constructii… etc …. diferite sectoare vor arata mereu valurile de atingeri necesitati) 

      Am vazut ca ce se intampla in Romania are un iz de 2002 spre 2005 (da nu e identic economic; caci nu are cum sa fie-avem deja capacitati noi formate ce lipseau in 2005; avem nevoile trecute amortizate astazi; dar se pare ca urmeaza sa se acutizeze iar piata de credit - crestere prin forme de sqweze; vedem cum tempereaza banca centrala si gov tura asta caci au destul praf in pusca). 

      gradicul 10 minus 3 se ia si inverseaza - fiecare varf e maximul productivitatii generatiei pe ciclul scurt; si fiecare crash e caderea abrupta unde se intampla diferite lucruri in zonele cu tensiuni financiare/speculative/sociale (nu fiecare cadere reprezinta aceeasi ruptura). 

      Odata cazut gradicul inseamna incepere alt ciclu nou scurt pentru noua generatie.(val de generatie din piramida populatiei ce intra si iese ca amorenta contributie sociala economica financiara etc). 

      Mai aveam un grafic interesant ce arata ca americanii sunt fullinvested in cv financiar si slab in cash sau investitii in stocuri fixe in piata reala din refiunile prabusite in trecut economic - actuale inca in depresii de generatie cu rot cu blipul scurt de revenire. Banii for incepe sa fuga acolo unde sunt randamente reale si vor incepe sa comprime caprarurile in viitor in pietele actual deflate. 

      Anticipeaza unde urmeaza sa alunece pucul si nu te du unde se duce pucul cand deja il vad toti. 

      USA are multe regiuni ce asteapta un boom puternic economic; cu tot cu crashul scurt pe bonduri (graficul inversat); multa lume nu stie ca exista “bonduri” si pe regiuni / orase - care bonduri arata firil puternic de boom in fata pe refiuni din usa. 

      s c cret 

    Gargara gargara! Romania este o tara in zona de razboi care are posibilitati semnificative de intensificare.Daca ar disparea fondurile pilon 2 BVB nici n-ar mai exista..Inafara de investitiile pasive din includerea in indicii FTSE cite fonduri straine au expunere semnificativa pe Romania? BVB este la fair value daca nu supraapreciata daca ne raportam la situatia economica macro jalnica la care ne-a adus guvernarile din 2019 incoace.

    1. vezi venitul in grame aur: anunta crasul din 2020 in 2019 si anunta si acum revenirea puterii si ciclul de speculatie; plus ca bondurile pe ro nu arata inversare deci praf in pusca; somaj tinde spre minime deci praf inca in pusca - cv probleme in fata cu youthul si creditul speculativ imobiliar; dar nu prea rapid - inca.

      ne anunta bondurile; va anunt eu; nu iesi din bvb - inca!!! 

      s c cret 

      Cimilituri stupide.

      nu sunt ghicitori! ai acces la date in timp real; poti sa iti construiesti singur datele si graficele!

      intrebare: ce facea bondul de 10 minus 2 in 2006-2007?! dar dupa? 

      ce facea 10 minus 1? in 2007? dar in 2015? 

      ce faceau cdsurile dupa ce faceau 10 minus 2 in 2008?! intreb pentru un prieten. dar in 2012-2015? 

      ce facea somajul in bonduri 10 minus 2 in 200-52006-2007? ce facea somajul plus cdsurile plus bondurile 10-2 in 2012-2015? 

      ce facea bvb in cantitate aur in 2007? dar imobiliarele? 

      s c cret 

      cu o populatie in cadere libera si un qe efectuat de bnr viitorul nu arata prea luminos. din ce in ca mai multi bani in piata pentru din ce in ce mai putini oameni.

      fara oameni economia, bursele etc. nu exista :) 

      in romania avem transfer de active intre generatii.

      vezi rata de “renovari” stocuri fixe “drumuri poduri case scoli parcari” … magazine alimentare in crestere si magazine de toale in crestere - aceasta nisa spune ca generatia prezenta peinde mancare ieftina in raport cu venitul net (cu tot cu scumpirile de acum) si anticipeaza / arata consum in crestere. - daca ne uitam ce cartiere o sa vedem unde sunt mamici cu carucioare si unde sunt batrani cu carucioare. Multe cartiere se lupta inca cu transferul intergenerational dar altele mai “sarace” arata puisori iesiti din oua cu duiumul. 

      Guvernul are datoria si obligatia sa mentina echilibrat speculatia si sa inlesneasca transferul activelor intre generatii pentru a se permite noua gentrificare a regiunilor si aparitia de copii. 

      Da aceasta generatie nu va avea multi copii per cap familie ca medie; multi dintre ei nu vor avea deloc copii (vedeti cari din prietenii vostrii au copii inca la 30-35 ani); dar generatia de copii ce vine acum si copii ce au varste de 6-10-14 ani vor livra copii in fata in timp ce 4 milioane de oameni (batrani) sunt asteptati sa moara “natural/cov/saualteinventii ”. 

      cu cat scade populatia batrana cu atat se elibereaza povara de plata si hording fara consum. 

      cu atat gov poate sa ia in carca mai multa datorie si sa directioneze banii in canale care sa creasca venitul generatiei productive sa poata accesa o casa si sa livreze copii si productivitate. 

      BNR urmeaza sa tranteasca dobanzile la minime istorice; traiectoria dobanzilor pe descendent ajuta bagarea generatiei tinere in case la plata mica si suma/povara mare de dus daca nu e cresit deflat inca; poti sa ai norocul si de dobanda mica si de credit deflat - rar dar este; de fel ai de ales suma mare dobanda mare; suma mare dobanda mica; suma mica dobanda mare; suma mica sobanda mica. 

      suma mica si dobanda mica e cand ai depresie economica - somaj bomba; multe banci se fasticesc la socoteli. 

      concluzie: pe cat de hulita e romania are long boom cu crashuri ciclice aferente. 

      Speram doar sa nu maturam batranii prin implicare militara regionala! - asta ar insemna deflatie instanta de toate capacitatile construite pana acum si de fuga din tara. 

      s c cret 

      Banii se raportează la bunuri și servicii. Am cam depășit sclavagismul.

    pare ca toate commenturile de mai jos sunt facute de acceasi persoana

    ea intreba, ea raspunde... 

    Companiile din Romania pot sa faca profit mai mare ca google si amazon la un loc si tot nu cresc mai mult de 1-2%. Asta e piata mica, investitori morcovari!

    1. CUM nu, nu a fost TRP la PER 100?

      excelenta replica! :)))

      exact asa era pompata de influensari pe grupurile lor.

    Avem ihunt tehnology, ce ne e tehnologie ? :))))))

    1. cu import-export din China.

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb