BVB O nouă şedinţă de scăderi pe bursa locală, cu un rulaj de 7,8 milioane de euro

ANDREI STAN
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital #Jurnal Bursier / 26 octombrie 2017

O nouă şedinţă de scăderi pe bursa locală, cu un rulaj de 7,8 milioane de euro

Ovidiu Dumitrescu: "Deprecierea indicilor BVB - pe fondul unei evoluţii similare pe majoritatea principalilor indici occidentali"

Titlurile "Banca Transilvania", din nou cele mai lichide

Piaţa Bursei de Valori Bucureşti (BVB) a înregistrat, în şedinţa de tranzacţionare de la mijlocul săptămânii, o lichiditate de 35,73 milioane de lei, în creştere faţă de şedinţa de marţi (27,15 milioane de lei), dar sub media zilnică a acestui an (47,6 milioane lei), în contextul în care indicii bursieri au încheiat în teritoriu negativ.

Şedinţa a consemnat, din nou, deprecierea cotaţiei "Banca Transilvania" (TLV, -0,45%), emitent care a dominat şi clasamentul lichidităţii.

Ovidiu Dumitrescu, director general adjunct "Tradeville", a detaliat evoluţia de ieri a pieţei de capital autohtone: "Indicii Bursei de Valori Bucureşti au încheiat ziua de tranzacţionare în scădere, pe fondul unei evoluţii similare pe majoritatea principalilor indici occidentali. Indicele BET a pierdut 0,13% faţă de şedinţa anterioară, în timp ce restul indicilor au variat între -0,15% (BET-XT) şi -0,08% (BET-BK). Valoarea totală a tranzacţiilor cu acţiuni de pe piaţa reglementată a fost de 7,68 milioane euro, semnificativ sub media de 10,45 milioane euro înregistrată de la începutul anului.

Cel mai mare avans pe segmentul principal, în afara indicelui BET, l-au înregistrat acţiunile Alumil Rom Industry S.A. (ALU), cu +14,98%, pe fondul tranzacţionării unuia dintre cele mai mari volume pentru acest simbol din ultimele şase luni. În acest timp, în cadrul indicelui BET, preţul titlurilor Medlife S.A. (M) a avut cea mai bună evoluţie (+0,27%), în condiţiile în care pe acest simbol s-a tranzacţionat un volum de acţiuni aflat sub media ultimelor şase luni. Cea mai mare scădere pe piaţa reglementată au înregistrat-o astăzi (ieri, n.r.) acţiunile Artego S.A. (ARTE), cu -7,67%, volumul tranzacţionat fiind de doar o acţiune. Din cadrul indicelui BET cea mai slabă evoluţie a zilei au marcat-o titlurile C.N.T.E.E. Transelectrica S.A. (TEL, -0,51%) pe fondul unui volum aflat notabil peste media ultimelor şase luni".

Pe piaţa "regular", topul lichidităţii a fost condus, aşadar, de acţiunile TLV, simbol pe care au fost realizate tranzacţii în valoare de peste 8,86 milioane de lei. Preţul de închidere al transferurilor cu titluri TLV a fost de 2,215 lei/unitate.

Acţiunile "BRD - Groupe Societe Generale" (BRD) au încheiat şedinţa de tranzacţionare în stagnare, la preţul de 12,3 lei/titlu, în urma unui rulaj de 6,01 milioane de lei.

Tot ieri, au fost schimbate titluri "Electrica" (EL) de 5,05 milioane de lei, preţul de închidere fiind de 13 lei/acţiune, în urcare cu 0,15%.

Locul al patrulea în topul lichidităţii a revenit acţiunilor "Romgaz" (SNG), cu un rulaj de 4,1 milioane de lei, cotaţia SNG stagnând la preţul unitar de 31,85 de lei.

Titlurile "OMV Petrom" (SNP) au coborât cu 0,35%, la preţul de 0,284 lei/unitate, fiind transferate acţiuni în valoare de 2 milioane lei.

Pe piaţa "deal" s-au derulat două tranzacţii, totalizând 4,03 milioane lei, cu titluri TLV, la preţul unitar înregistrat şi pe piaţa "regular".

Indicele BET-Plus, care arată evoluţia celor mai lichide 34 de acţiuni de la BVB, a înregistrat o corecţie de 0,14%, în timp ce indicele BET-FI, al SIF-urilor plus "Fondul Proprietatea", s-a depreciat cu 0,2%.

Topul celor mai mari creşteri

1. "Alumil Rom Industry" (ALU): +14,98%

2. "Prebet Aiud" (PREB): +2,62%

3. "Turism Felix" (TUFE): +1,77%

4. "Sinteza" (STZ): +1,6%

5. "Antibiotice" (ATB): +1,49%

Topul celor mai mari scăderi

1. "Artego" (ARTE): -7,67%

2. "Armătura" (ARM): -6,55%

3. "Dafora" (DAFR): -4,71%

4. "Impact Developer & Contractor" (IMP): -4,24%

5. "Oltchim Rm. Vâlcea" (OLT): -3,96%

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb