BVB, obligată să ia măsuri în cazul tranzacţiilor cu acţiuni gestionate de AVAS

ŞTEFANIA CIOCÎRLAN
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 20 septembrie 2011

BVB, obligată să ia măsuri în cazul tranzacţiilor cu acţiuni gestionate de AVAS

Surse din piaţă susţin că Bursa ar trebui să anuleze tranzacţiile prin care un broker a vândut acţiuni "Biofarm" şi "Mercur" Craiova în contextul executării silite a AVAS

Scandalul izbucnit pe piaţa noastră de capital după ce un executor judecătoresc a încercat să vândă la Bursă mai multe pachete de acţiuni ale unor societăţi listate, gestionate de AVAS, după ce a obţinut executarea silită a instituţiei, a înregistrat un nou episod.

De data aceasta, Bursa de Valori Bucureşti (BVB) a fost obligată, printr-o Ordonanţă a arbitrului pieţei de capital, să intervină şi să ia măsurile "care se impun", sub justificarea că au fost încălcate prevederi ale Codului Bursier în cazul tranzacţiilor cu acţiuni evidenţiate în contul AVAS, la "Biofarm" Bucureşti (BIO) şi "Mercur" Craiova (MRDO), ce au avut loc pe piaţa specială a vânzărilor la ordin.

"Oltenia Grup Invest" a intermediat tranzacţiile.

Comisia Naţională a Valorilor Mobiliare (CNVM) a suspendat, deja, decontarea tranzacţiilor cu 1,74 milioane acţiuni BIO şi 6.000 acţiuni MRDO, acţiuni, dar şi derularea altor schimburi prin care executorii judecătoreşti ar intenţiona să vândă din pachetele gestionate de Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS) la alte societăţi listate.

Ordonanţa CNVM arată că, în cazul schimburilor menţionate, au fost încălcate dispoziţiile articolului 228 din Codul BVB, care specifică condiţiile în care poate fi utilizată metoda vânzării speciale la ordin.

Totuşi, Ordonanţa nu precizează care sunt măsurile pe care Bursa este obligată să le adopte în cazul tranzacţiilor cu acţiuni BIO şi MRDO, lăsând această decizie la latitudinea BVB. Documentul citat stipulează, însă, că BVB trebuie să facă acest lucru "de îndată", o formulare menită să arate urgenţa demersului.

Deşi Ordonanţa are anumite ambiguităţi, se pare că CNVM ar aştepta ca BVB "să ia taurul de coarne" şi să anuleze tranzacţiile cu titluri BIO şi MRDO, dar şi să sancţioneze brokerul care le-a intermediat.

"Bursa nu ar fi trebuit să permită aceste tranzacţii de la bun început, de vreme ce sunt ilegale", susţin unele persoane care nu au dorit să le fie citate numele, explicând în continuare: "Bursa este cea care a permis acelor persoane să tranzacţioneze pe piaţă pachetele de acţiuni la Biofarm şi Mercur, aşa că BVB trebuie să acţioneze în consecinţă. Este adevărat că cineva a plătit pentru titlurile res-pective şi a rămas cu banii blocaţi, dar nu se poate ca tranzacţiile să fie legalizate doar pentru că cineva a dat deja banii. Codul BVB menţionează condiţiile pentru vânzarea specială la ordin".

Articolul 228, alineatul 1 din Codul BVB, stipulează că vânzarea specială la ordin se utilizează pentru vânzarea pachetelor de acţiuni cu un volum mai mare sau egal cu 5% din acţiunile unui emitent sau având o valoare echivalentă de cel puţin 500.000 de euro. Alineatul 3 al aceluiaşi articol menţionează că sunt exceptate de la aceste condiţii "instituţiile publice implicate în procesul de privatizare pentru valorile mobiliare care fac obiectul unor metode de vânzare, altele decât ofertele publice, prevăzute în legi speciale în materia privatizării, precum şi executarea contractelor de garanţie reală mobiliară sau financiară care au ca obiect valori mobiliare admise la tranzanzacţionare la BVB".

CNVM a arătat, însă, că SSIF "Oltenia Grup Invest" a indicat greşit AVAS ca fiind ofertant în cazul operaţiunilor de vânzare cu acţiuni BIO şi MRDO (şi nu numai) şi că a întemeiat incorect cererea care a stat la baza operaţiunilor cu aceste titluri.

"AVAS nu era implicată în procesul de privatizare a pachetelor de acţiuni oferite spre vânzare", se arată în Ordonanţa CNVM, precum şi faptul că, în cazul tranzacţiilor cu cele două titluri, "nu erau executate contracte de garanţie reală mobiliară sau financiară având ca obiect valorile mobiliare în cauză".

În Ordonanţă, se mai arată şi că "Oltenia Grup Invest" avea toate informaţiile referitoare la temeiul executării silite a AVAS şi cunoştea şi că AVAS nu este iniţiatorul ordinelor de vânzare.

Până la închiderea ediţiei, oficialii BVB nu ne-au oferit un răspuns privind măsurile pe care Bursa este obligată să le ia în acest caz.

Şeful "Oltenia Grup Invest", amendat cu 10.000 de lei

Comisia Naţională a Valorilor Mobiliare (CNVM) l-a amendat cu 10.000 de lei pe Adrian Săndiţă, conducătorul şi reprezentantul compartimentului de control intern al "Oltenia Grup Invest", brokerul care a intermediat tranzacţiile de vânzare ale pachetelor AVAS.

CNVM a invocat încălcarea prevederilor articolului 228 din Codul BVB.

Adrian Săndiţă ne-a declarat că intenţionează să conteste Ordonanţa CNVM.

Domnul Săndiţă a precizat: "Intenţionez să contest Ordonanţa CNVM, întrucât motivele invocate în acest document nu se susţin, iar amenda este disproporţionată în raport cu faptele menţionate de Ordonanţă.

Fără a intra în fondul problemei, mă limitez să constat că CNVM transmite şi în acest fel, către piaţă, mesajul că AVAS nu poate fi executată silit, iar intermediarii prin care s-ar putea efectua astfel de operaţiuni pot deveni foarte uşor o ţintă. Din acest punct de vedere, sunt convins că Ordonanţa de sanc-ţionare este doar prima dintr-o serie, iar faptul că BVB este, practic, somat să < adopte de îndată măsurile ce se impun > nu face decât să-mi întărească această convingere".

Opinia Cititorului ( 11 )

  1. De un an tot scriu aici pe site ca Ionescu nu cunoaste codul BVB si nu m=a crezut nimeni. Nu are timp de citit pentru ca el are alta treaba. Sa barfeasca. Codul trebuie si citit si inteles si aplicat desigur.

    1. Ce aveti mai cu el. El a pus pus. Trebuie sa rezolve si el ceva odata. Sa vedem ce face la aceste tranzactii. Oricum nu va faceti griji pentru el, va cadea in curand in propria groapa. Cine i-a spus goagalul bursier nu a gresit.

      pai daca intermediarul a indicat gresit si si a asumat raspunderea, bvb a luat=o de buna! nu poti suspecta toti intermediarii de rea credinta, asa cum se incearca in subsolul acestui articol, fara a se citi cu atentie Ordonanta cnvm.

    BAI, NU INTELGEI BURSA NU VA RECUNOASTE NICIODATA CA A GRESIT. DAR AMENDA DE CE NU -I DATI LUI PINOCHIO BURSIER? EL VINA LA SERVICI SA SE " DRAGOSTEASCA" NU SA-SI FACA TREABA SI STITI DE CE? PENTRU CA ARE ASIGURARE. ORICE AR FACE GRESIT , ARE ASIGURARE, ASA CA CE-I PASA? II MAI DA CONSILIUL UN AVERTISMENT SI CE DACA?

    1. bai da sunteti perseverenti in nebunia voastra !

      intermediarul a transmis gresit incadrarea garantiilor de executare, scrie calr in ordonanta cnvm.

      Esti doctor? Defineste nebunia, calomnia sau barfa? Este libera exprimare in tara asta.

      Calomnia trebuie dovedita. Si mai ales prejudiciile ei sunt dificile. Dar nebunia se obtine ceva mai usor. La Bursa o capeti rapid cu Ionescu in frunte. Stiti cum se spune, " de la cap...incepe totul"

    Evident ca este ilegal ca AVASUL sa-si plateasca datoriile!

    Statul trebuie sa ia, nu sa dea. Luati masurile ce se impun si amendati BVB-ul 

    1. citeste ordonanta cu atentie-bvb este o platforma in care intermediarii introduc ordine, dupa calculele voastre fiecare ordin este suspectat ca nu este corect introdus. Pai bvb ar trebuii sa blocheze fiecare ordin si sa ceara documentele din spate si dovada existentei banilor in cont?!!

    Se spune prin piata, ca CNVM-ul ar trebui sa verifice cand face BVB-ul reduceri de comisioane si in favoarea cui se duc, si unii spun chiar ca CNVM-ul ar trebui sa verifice la Serviciul Membri daca toate SSIF-ruile au incheiate contracte cu Bursa. Spun unii ca nu toate au incheiate astfel de contracte si unii mai sunt si MM. Doar se spune, CNVM-ul ar rebui sa veriifice. Nu est nici zvon nici barfa, dar se "spune".

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

14 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9761
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5124
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2344
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7993
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.8318

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb