BVB Piaţa, dominată de oferta Purcari

Andrei Iacomi
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital #Jurnal Bursier / 12 februarie 2018

Piaţa, dominată de oferta Purcari

Şedinţa de tranzacţionare de la finalul săptămânii trecute a fost marcată de înregistrarea ofertei publice de vânzare pentru 49% din acţiunile companiei Purcari Wineries (WINE), care s-a desfăşurat, în perioada 29 ianuarie - 8 februarie. Preţul de închidere a ofertei WINE a fost de 19 lei/titlu, ceea ce ridică valoarea totală a acesteia la 186,2 milioane de lei, în timp ce compania este evaluată la 380 de milioane de lei.

Toţi indicii bursei au încheiat şedinţa în teritoriul negativ, volumul înregistrat, fără titlurile WINE, fiind de aproape 25,7 milioane de lei.

Marcel Murgoci, director de operaţiuni în cadrul societăţii Estinvest, ne-a transmis: "Excluzând intrarea ofertei pentru acţiunile Purcari Wineries, am avut parte de o şedinţă cu o lichiditate relativ slabă, sub media acestui an. Piaţa a înregistrat scăderi, ca urmare a deprecierilor înregistrate pe pieţele externe, în principal pe cele din Statele Unite. Astfel, se pare că suntem conectaţi la ceea ce se întâmplă în afară.

Lichiditatea redusă dovedeşte faptul că investitorii sunt atenţi atât la pieţele externe cât şi la raportările financiare (n.r. rezultatele financiare pentru anul 2017) ale companiilor importante ale bursei, ce vor fi publicate în viitorul apropiat, pe care le văd cu optimism. Ca urmare nu sunt ordine foarte mari de vânzare."

Pe piaţa "regular", topul lichidităţii a fost condus de acţiunile Banca Transilvania (TLV), a căror cotaţie a scăzut cu 1,11%, la preţul de 2,235 de lei, pe fondul unui volum de 4,86 milioane de lei.

Locul al doilea în clasamentul rulajului este ocupat de titlurile Romgaz (SNG), preţul de închidere fiind de 32,9 lei/acţiune, în contextul unor transferuri de 3,81 milioane de lei, în coborâre cu 0,3%.

Acţiunile BRD - Groupe Societe Generale (BRD) au încheiat şedinţa de tranzacţionare la preţul unitar de 13,34 de lei, pe fondul unui volum de 3,73 milioane de lei, în stagnare.

Locul al patrulea în acest top a fost ocupat de acţiunile Transgaz (TGN), ultima cotaţie, de 399 de lei/unitate, fiind în scădere cu 1,24% faţă de cea precedentă, în contextul unei lichidităţi de 2,15 milioane de lei.

Pe piaţa "deal" nu a fost înregistrată nicio tranzacţie.

Indicele BET, al celor mai lichide treisprezece acţiuni de la bursă a coborât cu 0,81%, în timp ce indicele BET-Plus, al celor mai lichide titluri de la BVB s-a depreciat cu 0,76%.

Indicele BET-FI, al celor cinci SIF-uri plus FP, a scăzut cu 0,2%.

Indicele BET-XT, al celor mai lichide 25 de acţiuni ale bursei, a coborât cu 0,69%, iar indicele BET-BK, reperul de randament al fondurilor de investiţii a avut un recul de 0,83%.

Topul celor mai mari creşteri:

1. "Electroaparataj" (ELJ): +11,32%

2. "Societatea de Constructii Napoca" (NAPO): +10,05%

3. "Amonil" (AMO): +10,00%

4. "VES" (VESY): +8,85%

5. "Electroputere" (EPT): +5,36%

___________________________________

Topul celor mai mari scăderi:

1. "IAR" (IARV): -3,75%

2. "Energopetrol" (ENP): -3,57%

3. "Bucovina - Club de Munte" (BCM): -3,42%

4. "Turism, Hoteluri, Restaurante Marea Neagră" (EFO): -3,29%

5. "Altur" (ALT): -2,94%

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb