Ludwik Sobolewski, directorul general al Bursei de Valori Bucureşti, şi trei administratori BVB - Stere Farmache, Adrian Lupşan şi Robert Pană - se numără printre propunerile BVB pentru conducerea Depozitarului Central, potrivit informaţiilor publicate, vineri, de instituţie.
Cei patru candidaţi sunt, însă, incompatibili, în acest moment, întrucât este în vigoare o dispunere a Comisiei Naţionale a Valorilor Mobiliare (actualmente ASF) care interzice cumulul de funcţii de conducere la operatorul de piaţă şi la depozitar.
Se pare că BVB şi-a calculat că Autoritatea de Supraveghere Financiară va elimina interdicţia din dispunerea CNVM, conform unui proiect de normă care a fost supus dezbaterii. O altă variantă ar fi ca, în cazul în care sunt aleşi la Depozitar, cei incompatibili să opteze pentru una dintre cele două funcţii.
În 2010, Valentin Ionescu, directorul general de atunci al BVB, a fost nevoit să renunţe la funcţia de preşedinte al Depozitarului Central, din cauza dispunerii CNVM.
Potrivit proiectului ASF, interdicţia pentru conducătorii operatorilor de piaţă să ocupe poziţii de conducere la depozitari centrali sau case de compensare ar urma să fie eliminată, însă membrii consiliului de administraţie al depozitarului central şi directorii nu vor putea fi membri în consiliul de administraţie/consiliul de supraveghere al unei societăţi listate.
Practic, este al doilea gest în care reprezentanţii BVB săvârşesc ceva înainte să fie modificate normele. Similar, a procedat directorul general al BVB, Ludwik Sobolewski, când a cumpărat acţiuni BVB, în timp ce regulamentul BVB interzicea personalului să facă acest lucru.
Unii şi-au pus problema dacă nu cumva şi candidaţii pentru funcţiile de conducere ar trebui să fie compatibili în momentul propunerii lor. Alţii spun, însă, că aceştia trebuie să fie compatibili la momentul alegerilor de la Depozitarul Central, care vor avea loc peste câteva luni, şi nu acum, când sunt desemnaţi candidaţi de acţionarii Bursei.
Reprezentanţii BVB au dat un răspuns alambicat solicitării să explice faptul că Bursa a propus pe liste candidaţi care în acest moment sunt incompatibili. Aceştia ne-au transmis: "Bursa de Valori Bucureşti urmează toate regulile de guvernanţă corporativă şi standardele aplicabile companiilor listate. Prin urmare se abţine de la a dezvălui informaţii sau de a comenta cu privire la aspecte reglementate de aceste norme, într-un mod care transcende acestora. Un astfel de aspect este dialogul dintre acţionari şi structurile de guvernanţă ale companiei".
Raspunsul este sibilinic şi nu pare să aibă vreo legatură cu întrebarea.
Un fel de... "ne mai gândim şi vă răspundem prin drept la replică sau comunicate BVB dacă nu ne convine ce scrieţi".
Ceva mai clar s-au exprimat reprezentanţii BVB în documentul care conţine propuneri de candidaţi: "Persoanele de mai sus şi-au exprimat acordul lor pentru a fi incluse în această listă şi s-au angajat să informeze despre orice impediment privind eligibilitatea în calitate de membru al Consiliului de Administraţie al Depozitarului Central care ar putea exista la momentul când se va decide alegerea lor, în conformitate cu toate regulamentele relevante care ar putea fi în vigoare la acel moment".
Cu alte cuvinte, să fie compatibili mai încolo, nu acum.
• Procedura de vot pe listă, la latitudinea acţionarilor
Conducerea Bursei de Valori Bucureşti a propus, pentru Adunarea Generală de bilanţ, selectarea candidaţilor pentru conducerile Depozitarului Central şi Casei de Compensare Bucureşti, prin vot pe liste.
Un grup de acţionari a solicitat, însă, completarea ordinii de zi a AGA, cu aprobarea unei noi proceduri de desemnare a candidaţilor BVB pentru Consiliile de administraţie ale societăţilor din grup, întrucât apreciază că metoda propusă de conducerea BVB este nefuncţională.
Astfel, dacă acţionarii BVB preferă votul nominal, atunci listele cu propuneri, compatibile sau nu, devin oricum inutile. Ele reflectă însă posibile coagulări ale acţionarilor în diverse grupuri.
• Agalopol nu mai este propus pentru conducerea Depozitarului
Cinci dintre cei nouă membri ai actualei conduceri a Depozitarului au fost puşi pe lista candidaţilor BVB - Carmen Dumitrescu, Alexandru Ioan, Cecilia Manta, Adrian Simionescu şi Adrian Tod-Răileanu.
Cristian Agalopol, preşedintele Depozitarului Central, văzut de piaţă în opoziţie cu Ludwik Sobolewski, pe problema softului de la Depozitar, nu se regăseşte pe lista de candidaţi.
Propunerile BVB pentru Depozitar sunt completate de Nicoleta Bănică, senior adviser la Ipopema Group, Ana Bobircă, preşedintele Comitetului de investiţii al fondului Business Capital for Romania - Opportunity Fund, Bogdan Câmpianu, managing director "Wood&Co", Claudia Ionescu, director direcţia titluri BRD, Cristian Micu, director general NBG Securities, Adrian Mitroi, director executiv financiar Nextebank, Răzvan Paşol, director general Intercapital Invest, Ioana Tănase, fostul director general al Unicredit CAIB.
Pe lângă BVB au mai făcut propuneri Raiffeisen Capital & Investment - pe Dana Mirela Ionescu, care face parte şi acum din conducerea Depozitarului, dar nu a mai fost inclusă pe lista BVB, SIF Moldova, care o susţine în continuare pe Cecilia Manta, şi Lucian Dobre, director general "Smart Media Advertising", care s-a autopropus.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 14.04.2014, 00:58)
In ce calitate face bvb in 11 aprilie propuneri pt ordinea de zi proprie?!? Ca doar nu se crede egala actionarilor care cumuleaza 5%?! Daca Ca ul bvb avea propuneri trebuia sa le puna pe masa la convocare, nu in 11 aprilie. In proiectele de rezolutii si in materialele informative. Cu min 30 zile inainte. Asa se fac propunerile de rezolutii. Nu in batjocura drepturilor actionarilor.
1.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de PENAL în data de 14.04.2014, 12:50)
Se pare, ca pe cei din BVB si pe polonez, nu-I mai intereseaza respectarea legilor , in speta CODUL PENAL, nu numai a regulamentelor proprii sau ale DC. Spun asta, deoarece orice candidat pentru functia de CA a DC, sau CCB trebuie sa completeze, in original si sa semneze o declaratie ca indeplineste cerintele si conditiile LEGALE si STATUTARE pentru dobandirea calitatii de administrator al societatii Depozitarul Central S.A. Aceasta declarative se semneaza inainte de a candida. Din cate stiu eu, declaratia in fals este INFRACTIUNE, la momentul in care este data, chiar daca ulterior se modifica LEGEA.
1.2. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1.1)
(mesaj trimis de avocat în data de 14.04.2014, 12:54)
Corect. Declaratia in fals este infractiune prevazuta de Codul Penal. Daca cei incopatibili au dat aceasta declaratie, sunt pasibili de incalcarea CP si a CPP. Daca nu au dat declaratia, nu pot fi considerati candidati si nu pot fi alesi!
1.3. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1.2)
(mesaj trimis de anonim în data de 14.04.2014, 13:11)
Ha, ha, ha!
Sobolewski nu stie sa faca bursa, dar stie circ!
1.4. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1.1)
(mesaj trimis de anonim în data de 14.04.2014, 16:36)
Mizeria si fortarea este ca ei candideaza la functia de "candidat"
2. Iar mumiA
(mesaj trimis de anonim în data de 14.04.2014, 08:09)
Pana cand mumiA somera? Are nevoie de bani! La Munca cu ea.
2.1. Cat este gratis (răspuns la opinia nr. 2)
(mesaj trimis de Akin în data de 14.04.2014, 15:58)
Cat timp nu munceste, este ok. La cat Mai multe coane.
3. Bravos lucian
(mesaj trimis de Alinusa în data de 14.04.2014, 10:39)
Poate da domnul sa intri si scapi naibii de alinus si amantuta. Cine stie! Noi te spijinim.