BVB RĂMÂNE O BURSĂ CU LICHIDITATE MODESTĂ, INCLUSIV PENTRU STANDARDELE REGIONALE Trecerea în liga pieţelor emergente nu ne-a ajutat, deocamdată

Andrei Iacomi
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 19 - 21 august 2022

Trecerea în liga pieţelor emergente nu ne-a ajutat, deocamdată

Valoarea tranzacţiilor cu acţiuni de la Budapesta a fost de peste patru ori mai mare decât cea de la Bucureşti, în ultimii ani

Mihai Căruntu, BRD: "Intensitatea tranzacţionării este mai mică la BVB - acţiunile sunt mai leneşe"

Andre Cappon, CBM Group: "În România nu s-a format o masă critică de speculatori"

Bursa de Valori Bucureşti (BVB) are rulaje trist de reduse inclusiv pentru standardele regionale, iar promovarea în categoria pieţelor emergente de către FTSE Russell nu a adus cel puţin deocamdată vreo îmbunătăţire în acest sens.

În ultimii ani, valoarea tranzacţiilor cu acţiuni de la bursa din Budapesta a fost de peste patru ori mai mare decât cea de la Bucureşti, în timp ce la Praga schimburile au fost de vreo două ori şi jumătate mai ridicate decât la BVB, conform calculelor noastre realizate pe baza datelor Federaţiei Europene a Burselor de Valori (FESE). În Polonia valoarea tranzacţiilor a fost cam de 25-30 de ori mai mare decât la noi, ceea ce dă senzaţia că Varşovia nu este în acelaşi univers cu Bucureşti. Sigur că se poate mai rău, cum este cazul Bulgariei, unde valoarea tranzacţiilor zilnice cu acţiuni oscilează în jurul nivelului de un milion de euro, dar faptul că nu eşti chiar ultimul n-ar trebui să fie o consolare.

Dacă Polonia şi Bulgaria sunt cazuri extreme, comparaţia cu bursele din Ungaria şi Cehia - ţări semnificativ mai mici decât România, cu un PIB mai redus, dar cu un PIB pe cap de locuitor mai mare - pune în lumină probleme structurale ale BVB, în condiţiile în care dimensiunea pieţelor este comparabilă. La finele lunii iulie, capitalizarea busieră a companiilor locale listate la bursa noastră era de 28,9 miliarde de euro, sub cea a companiilor din Praga, de 33,2 miliarde de euro, dar peste cele de la Budapesta, a căror valoarea de piaţă era de 20,5 miliarde de euro, conform datelor FESE. Totuşi, rulajele de la Budapesta sunt de patru ori mai mari decât la Bucureşti.

Trecerea în liga pieţelor emergente nu ne-a ajutat, deocamdată

Mihai Căruntu: "Emitenţii mari de la BVB au un free-float mai mic decât companiile mari listate la Budapesta şi Praga"

Mihai Căruntu, senior analyst corporate finance în cadrul BRD, este de părere că un motiv pentru care rulajul de la Bursa de Valori Bucureşti este mai redus decât cel al burselor din Ungaria sau Cehia ţine de faptul că emitenţii mari de la BVB au un free-float mai mic decât companiile mari listate la Budapesta şi Praga.

La bursa ungară există trei mari companii - OTP Bank, MOL şi Gedeon Richter care în fiecare lună din acest an au asigurat puţin peste 95% din rulajul pieţei de acţiuni, conform statisticilor bursei din Budapesta (BÉT). Nu ştim exact care este free-float-ul real al companiilor, dar potrivit datelor afişate de BÉT, OTP are un free-float de 86%, în cazul MOL free-float-ul este de 55% iar pentru Richter de 75%. În realitate există investitori instituţionali care deţin acţiunile pe termen lung, ceea ce înseamnă că free-float-ul real este ceva mai scăzut.

În Cehia, piaţă al cărei rulaj este totuşi redus, dar peste cel al BVB, statul deţine 70% din CEZ - cea mai mare companie listată, iar free-float-ul real este probabil în jur de 25%, în condiţiile în care mai există doar trei entităţi ce au 1-2% din capitalul emitentului, conform ultimului raport anual. Alte companii importante de la bursa din Praga au free-float mai mare.

La bursa noastră, Banca Transilvania şi Fondul Proprietatea sunt companiile cu cel mai ridicat rulaj şi cu cel mai mare free-float. Pentru instituţia de credit, echipa de la Prime Transaction estima, luând în calcul deţinerile fondurilor de pensii, ale SIF-urilor şi ale altor instituţionali, un free-float cuprins între 34% şi 50% (în funcţie de cum sunt socotite deţinerile fondurilor de investiţii), la jumătatea anului trecut. Pentru FP, free-float-ul estimat era mai mare, însă cei de la Prime considerau că de fapt acţionarii cu deţineri pe termen lung sunt mai mulţi decât par, fapt ce se reflectă în valoarea mică a tranzacţiilor.

În schimb la OMV Petrom, free-float-ul real estimat era între 5% şi 8%, la Nuclearelectrica între 6% şi 8%, iar pentru Romgaz acţiunile liber tranzacţionate însemnau cam 10-12% din total. Adică cu mult mai puţin decât în cazul marilor companii din Ungaria.

"Imposibilitatea efectuării vânzărilor în lipsă este o cauză pentru care intensitatea tranzacţionării la BVB este mai mică", spune Mihai Căruntu

Pe lângă free-float, un factor şi mai important pentru care rulajul de la BVB este mai redus decât cel al burselor din Budapesta şi Praga ţine de intensitatea tranzacţionării, care este mai mică la noi decât la vecini, este de părere Mihai Căruntu.

Analistul ne-a spus: "Acţiunile se mişcă mai lent la Bucureşti. Adică intensitatea tranzacţionării (calculată ca raport între valoarea tranzacţiilor cu acţiuni şi capitalizarea free-float-ului) este mai mică la BVB - acţiunile sunt mai «leneşe». Este o problemă structurală care în opinia mea are două cauze. Una ţine de faptul că fondurile de pensii, care au devenit mari faţă de dimensiunea bursei noastre, reduc gradual free-float-ul real al celor mai importante companii. Prezenţa fondurilor de pensii este foarte sănătoasă pentru bursa de la Bucureşti din multe puncte de vedere, dar prin achiziţiile de acţiuni pe care le deţin pe termen lung, diminuează free-float-ul real. Iar un alt factor ţine de imposibilitatea efectuării vânzărilor în lipsa (short selling - în care se mizează pe scădere), implementarea produselor derivate urmând să fie de altfel foarte importantă pentru atractivitatea BVB".

Conform calculelor noastre realizate pe baza datelor FESE, în perioada iulie 2022-august 2021, intensitatea tranzacţionării la Budapesta a fost de aproape patru ori mai mare decât la Bucureşti, în timp ce la Praga a fost dublă. Datele, sugerează o corelaţie directă între valoarea tranzacţiilor şi intensitate, mediana celor douăsprezece luni luate în calcul fiind de 41% la Varşovia, de 32% la Budapesta, de 8% la Bucureşti şi de doar 1,5% în Bulgaria.

Trecerea în liga pieţelor emergente nu ne-a ajutat, deocamdată

"Lipsa de lichiditate este cea mai mare slăbiciune a bursei noastre, pentru că o piaţă care nu este lichidă nu este interesantă pentru investitorii instituţionali mari. Până nu vom ridica substanţial lichiditatea BVB, eticheta de piaţă emergentă nu va avea mare valoare", a conchis Mihai Căruntu.

Andre Cappon: "Într-o bursă cu speculatori puţini şi free-float redus nu este suficientă lichiditate în piaţa spot pentru ca piaţa de derivate să funcţioneze"

Andre Cappon, fondatorul grupului de consultanţă CBM din New York, Statele Unite, punctează că la bursa noastră nu s-a format o masă critică de speculatori, actori foarte importanţi pentru lichiditatea unei pieţe.

Domnia sa ne-a spus: "Într-o piaţă există investitori conservatori, pe termen lung, ce se bazează pe strategia Buy and Hold, şi speculatori - cei care tranzacţionează intens, încercând să câştige pe termen scurt din fluctuaţiile preţurilor. O piaţă are nevoie de ambele categorii, iar speculatorii sunt foarte importanţi pentru că sunt cei care dau activitatea bursei. Cu cât există mai mulţi speculatori cu atât o bursă merge mai bine. În opinia mea, românii sunt foarte conservatori când este vorba de bani. Cei mai mulţi investesc în imobiliare şi foarte puţini în acţiuni listate la bursă. Este adevărat că România nici nu a trecut printr-o perioadă suficient de lungă de optimism economic, care să-l facă pe cetăţeanul cu un nivel de trai mediu, ce a acumulat ceva economii, să investească la bursă. Or, în aceste condiţii în România nu s-a format o masă critică de speculatori".

Fondatorul Grupului CBM subliniază că există câteva ingrediente care dau lichiditate unei burse. "O masă critică de speculatori, o perioadă de optimism economic susţinut care să atragă cât mai multe persoane către bursă, un free-float suficient de mare al companiilor şi existenţa instrumentelor derivate. Dacă oricare dintre aceste elemente lipseşte rezultatele sunt slabe. Problema este că într-o bursă cu speculatori puţini şi free-float redus nu este suficientă lichiditate în piaţa spot (n.r. la vedere) pentru ca piaţa de derivate să funcţioneze. Este ca un fel de cerc vicios, cu rezultatul că lichiditatea rămâne redusă".

Lansarea pieţei derivatelor este unul dintre obiectivele bursei noastre, dar necesită existenţa unei Contrapărţi Centrale, proiect demarat de BVB în 2019 şi care conform planului iniţial trebuia să fie funcţională în 2020. Au apărut mai multe amânări, unele din cauze obiective, iar conform utimelor declaraţii ale conducerii BVB, piaţa de derivate va fi funcţională anul viitor. De altfel, poza burselor din zona noastră arată că pieţele unde există instrumente derivate au cele mai mari rulaje, respectiv Ungaria şi Polonia.

"Cea mai bună măsură a lichidităţii unei burse este dată de ceea ce se numeşte "turnover ratio" (n.r. intensitatea tranzacţionării). Cu cât nivelul acestui indicator este mai ridicat cu atât o bursă este mai lichidă. Iar un nivel de 10-15% este foarte redus", a adăugat Andre Cappon.

Din păcate, BVB se află undeva la limita inferioară a intervalului indicat de fondatorul Grupului CBM. La Deutsche Börse, mediana indicatorului Intensitatea Tranzacţionării pentru lunile cuprinse între iulie 2022 şi august 2021 a fost de 64,4%, adică de aproape opt ori mai mare decât la BVB, conform calculelor noastre realizate pe baza datelor FESE. Dar, Deutsche Börse este o bursă importantă la nivel mondial, iar Germania este cea mai mare forţă economică a Europei.

Note:

- Opiniile analistului BRD sunt strict personale şi nu reprezintă puncte de vedere ale instituţiei în care activează;

- Mihai Căruntu indică drept măsură adecvată pentru intensitatea tranzacţionării raportul dintre valoarea tranzacţiilor cu acţiuni şi capitalizarea free-float-ului unei burse, într-o anumită unitate de timp. În materialul de mai sus sunt folosite datele Federaţiei Europene a Burselor de Valori, care raportează valoarea anualizată a tranzacţiilor lunare cu acţiuni la întreaga capitalizare bursieră. Chiar dacă sunt diferenţe, ordinele de mărime şi ideea de bază se menţine.

Opinia Cititorului ( 41 )

    1. Micii (la creier) speculatori se joaca pe burse, la pacanele, cripto, curse de cai, sau cu iepurasul in tarina. Problema lor e lipsa de lichiditate, adica cash.

      Marii speculatori sint personaje de roman/film. Cu totii stim ca exista, dar n-am intinit niciunul, in viata reala.

      Investitorii de portofoliu nu se joaca. Ca de aia se fac investitori. 

      "Marii speculatori sint personaje de roman/film. Cu totii stim ca exista, dar n-am intinit niciunul, in viata reala."

      Nu, nu sunt personaje de film. Eu am intalnit mari investitori, atat miliardari, cat si administratori de fonduri de sute de miliarde.Iti garantez ca sunt persoane reale, care, bietii de ei s-au interesat cu disperare, daca n-ar putea baga aici de la un miliard, la cateva zeci de miliarde.

      Nu, n-ar putea. Piata noastra nu doar ca este mica, ci, mai ales, este necinstita si de aceea este mica. 

      Dvs vorbiti de mari investitori.

      Doua chestii diferite.

      este una din cauzele pentrucare nimic nu prea merge in tara asta. Ptr ca multi comentam si vorbim, mult, in afara subiectului. 

    in primul rand oamenii de rand habar nu au cum sa investeasca pe bursa, trebuie promovat mai mult bursa, aratat pas cu pas cum se investeste, explicati termenii pe intelesul omului simplu. Si in al doilea rand legislatia sa fie stabila sa nu se schimbe cum vrea un partid sau altul intr-un anumit moment. In al treilea rand companiile listete trebuie sa se tina serios de treaba si sa die prosperi, sa fie consecbenti, nu ca anul asta dam dividende 8% si anul viitor nimic. Omul trebuie sa vada ca banii lui sunt la un loc sigur si castigul este peste inflatie. Eu sunt un om simplu, fara cunostinte financiare si anul asta am investit pentru prima oara pe bursa si sincer si ma simt ca un orb pe bursa si bursa este volatila cand sunt pe plus cand sunt pe minus, azi am un castig de 5% dupa 3 luni de investit la bursa. Daca stie cineva o baza de date, un site care sa explice intro limba cat mai simpla termenii, instrumentele financiari in romana de unde se poate invata .....ar ajuta pe multi.

    1. " Eu sunt un om simplu, fara cunostinte financiare ..."

      Atunci de ce nu-ti vezi lungul nasului?! 

      Daca esti un om simplu, fara cunostinte financiare, atunci cum iti permiti sa inveti pe altii, spunand tampenii de genul "legislatia sa fie stabila" (ca si cand n-ar fi), sau "companiile listete trebuie sa se tina serios de treaba si sa die prosperi, sa fie consecbenti, nu ca anul asta dam dividende 8% si anul viitor nimic" (ca si cand bursa ar avea vreo treaba cu managementul companiilor) si inca una foarte lata: "Omul trebuie sa vada ca banii lui sunt la un loc sigur si castigul este peste inflatie.". 

      Tu unde te crezi, la CEC?! 

      Si inca ceva: nu ajuta la nimic sa cunosti termenii, sunt o mie de dictionare de termeni bursieri in romaneste, n-ai decat sa-ti cumperi."Azi esti pe plus si maine esti pe minus" este singura lectie de care ai nevoie, iar pe asta vad ca ai invatat-o, deja. 

      Deci, mucles! 

      Fii respectuos cu cei care stiu, nu te apuca tu sa dai lectii.

      Din infima lui experimenta. Nu are voie? Daca are doar 3 luni și tu 10 ani, înseamnă că doar tu poți scrie pe aici?

      Daca taceai, filozof ramaneai.Desteptule tu.

      Multumesc pentru sfaturi, azi o sa-mi inchid contul la BVB si o sa cumpar titluri de stat de la posta.

      Ma bucur ca ti-am fost de folos.

      Nu. Experienta lui nu este ca legislatia ar fi instabila. Doar face pe desteptul, in loc sa invete si sa manifeste respect.

      Pentru o persoana fara cunostinte financiare gaseti pe youtube diferite canale unde se explica gratuit cateva notiuni de baza in limba romana cautand dupa cuvinte ca: investeste, bursa, educatie financiara. Si daca stii putina engleza cateodata numesc si sursa de unde iau informatia vlogerii. Dupa un timp trebuie investit si in carti, cursuri si trebuie citit mult, largit orizontul . Si deja ai facut mai mult decat majoritatea romanilor, ai investit la BVB, ai si un castig mic dupa 3 luni. Bun venit la BVB.

      Mrs EU LE STIU PE TOATE, E BURSA MEA, sa stii ca noi, cei mai vechi pe bursa, avem datoria morala de a explica bobocilor ce si cum. In general, mai marii pietei de capital cand se adreseaza omului de rand, incercand sa il convinga sa scoata banii de la CEC si sa-i investeasca pe BVB, cam asa vorbesc; bati inflatia; dividende anuale.

      Hai sa nu mai facem pe inteligentii pe aici...  

    Vacanta!

    Cu cine sa facem o bursa ca lumea? Cu Gradinescu? Asta nu e in stare sa se lege la sireturi de unde sa stie cu bursele?

    La toate bursele cat de cat rasarite din Europa Centrala si de Est cea mai mare parte din lichiditate este data de investitorii straini. Dar investitorii straini nu vin daca nu exista o minima lichiditate la bursa locala. Adica lucrurile se invart asa in cerc, care nu poate sa fie rupt decat crescand lichiditatea cu investitorii locali. Din pacate aici nu sunt progrese, lichiditatea nu creste. S-a vorbit ca vom ajunge piata emergenta si vor veni miliarde dar lichiditatea a ramas la nivelul unei piete de frontiera. Acum se pun mari sperante in listarea Hidroelectrica. Cu cat poate sa creasca lichiditatea odata cu Hidroelectrica? Cu 20-30% ? Adevarul este ca avem foarte putini investitori, numarul lor a crescut e drept, dar putin. Oare ce nu functioneaza de progresele sunt atat de lente ?

    1. Iti raspund la intrebarea "Oare ce nu functioneaza de progresele sunt atat de lente ?"

      De 27 de ani, BVB dezamageste pe toata lumea.  

      Asta inseamna ca marii strategi ai pietei mai intii au amagit. 

      La inceput a fost marele ginditor Stefan Boboc, a carui scuza timp de cinci ani, a fost ca Bursa este la inceput, ca si cind nu ar fi putut fi o piata performanta de la inceput, cu consultanta canadiana, americana (dar si britanica). Saracu' Boboc a fost bagat la puscarie pentru "neglijenta in serviciu" (de fapt, a fost complice la devalizarea FNI), impreuna cu inca doi comisari. 

      Ulterior, strategii au promis permanent ca daca listezi pe unii si pe altii (SIF-uri, banci, regii autonome etc.), atunci se dezvolta piata.  

      Nu, n-a tinut, dar ei insista.  

      S-au schimbat generatiile, au venit unii tineri, dar insista, confirmind definitia prostiei: faci unul si acelasi lucru, dar astepti rezultate diferite. 

      Au listat Rompetrol, l-au bagat pe Patriciu la racoare si au fost condamnati trei comisari. 

      L-au adus pe Sobolewski, o panarama care habar n-are piata; la Varsovia, ca director al bursei performante de acolo, el, de fapt, era functionar de stat; aici a crezut ca statul este de vina, nu prostiile pe care le debita cu emfaza - cele opt bariere; Sobolewski a continuat si a intensificat strategia datului cu miloaga "cu mina intinsa la guvern". 

      Sobolewski nu a fost bagat la parnaie, ci s-a intors in Polonia, dupa ce s-a zbatut disperat sa ramina aici. 

      Apoi a aparut marea, uluitoarea si izbavitoarea strategie a trecerii pietei la statut de piata emergenta si era evident ca nu ca este o prostie, dar ca statutul este un potential si nu pacalesti pe nimeni ca listezi pe nu stiu cine si gata, se inghesuie fondurile straine. 

      Tuturor strategilor le-a fost greu sa accepte ca trebuie sa munceasca ei insisi. 

      Responsabilii pietei nu vor sa urmareasca zecile de miliarde de euro economisite de populatie, pentru ca ar trebui sa munceasca realmente ca sa aduca aceste economii in piata de capital. 

      Ei prefera sa sifoneze bani, nu sa munceasca. 

      Adevarata strategie a pietei noastre de capital este sa-i corupa pe functionarii ASF. 

      De aia nu merge piata, pentru ca responsabilii au obiective marunte: ei nu vor nici miliarde, nici sute de milioane, ci sint bucurosi la un milion-doua, la citeva sute de mii. 

      Acum. 

      Mai incolo, Dumnezeu cu mila!

      Ai primit raspunsul. 

      Nu suntem de acord cu raspunsul.

      La BVB nu sunt probleme structurale. Statul roman este problema structurala. Si SIF-urile. Economia romaneasca este minoritara, puternic minoritara, fiind dominata de sucursale ale multinationalelor din Vest. Deci? Ce actiuni la bursa? BVB este expresia statului clientelar si mafiot din SIF-uri si a statului dominant in anumite sectoare ale economiei. 

      Sinteti sau nu sinteti de acord cu raspunsul, nu are nici un fel de importanta cit timp nu sinteti capabili sa contraargumentati.

      Subiectul este circcumscris bursei de valori, nu subiectului privatizarii care a fost depasit demult (alta timpenie strategica), nu luptei dintre Fiara Mondiala, Guvernul Mondial, Oculta Mondiala, Imperialismul neomarxist, Colonialismul american, Chibutul fascist, pe de o parte, si bietul om liber, simplu si cinstit, de cealalta parte. 

      Tocmai v-a prezentat cineva faptul ca sunteti in eroare. O bursa este un talcioc, un magazin, o toneta care vinde ceva. Nu ai ce vinde, ghereta va fi lipsita de atractivitate si asa este si BVB. Daca vrei detalii atunci se mai pot da, ar fi trebuit sa vi le dati singur.

      Hai ca esti simpatic!

      Cind enumeri "un talcioc, un magazin, o toneta" crezi ca esti mai explicit? 

      Adica, altfel nu as pricepe si trebuie sa vorbesti pe intelesul meu?  

      Nu care cumva, de fapt, doar atit poti? 

      Esti simpatic. 

      Din cite imi amintesc, altadata parca numarasem vreo 80 de companii listate la BVB, iar acum trebuie sa fie cam tot pe-acolo.. 

      Ti se pare putin? 

      N-ai ce sa vinzi? 

      Cite companii iti trebuie tie ca sa fii satisfacut? 

      Cinci mii? 

      Sase mii? 

      Prietene, ai avut 6000 de societati listate pe Rasdaq (daca care cumva stii ca a existat piata asta). Rezultatul este ca Rasdaq s-a desfiintat (in primul rind pentru ca era o piata ilegala), fiind o toneta neatractiva; din 6000 de societati (listate cu forta), 1000 nu s-au tranzactionat niciodata. 

      Budapesta isi face lichiditatea cu trei companii. 

      Deci, n-ai nimerit-o, marfa este prea destula. 

      Hai, gandeste-te la altceva! 

      Si te rog sa nu-mi vii cu descoperirea apei calde, cum ca societatile listate trebuie sa fie profitabile, sa aiba free float si managementul sa respecte guvernanta corporativa. 

      Astea sint fumate de un sfert de secol. 

      Astea le stia chiar si Sobolewski.  

      Hai, sa-ti vad talentul! Da-mi detaliile alea pe care ar fi trebuit sa mi le dau si singur!

      Invata-ma tu, te rog! 

      Make dixit.Băieții ăștia nu știu cu cine se controversează.Make vă termină și în somn.

      aici, unde taie si spanzura. prin alte parti nu am vazut sa isi exerseze implacabila argumentatie

      Exista un motiv natural, de ce aici si nu prin alte parti: aici sint proprietar, prin alte parti, nu.

      Totusi, care este legatura dintre logica argumentatiei mele privitoare la conditia pietei noastre de capital si calitatea mea de proprietar al ziarului BURSA? 

      Niciuna. 

      Subiect epuizat, spusesi ceva irational. 

      Alt subiect de ostilitate meschina mai poti? 

      Iti amintesc ca era vorba despre piata noastra de capital, si despre faptul ca nu este deloc lipsita de marfa. 

      Subiectul nu sint eu. 

      Dar, daca nu esti in stare sa te pronunti pe subiect si insisti sa ma hartuiesti prosteste, atunci te tai si te spinzur. 

      Aici, prin alte parti, nu.

      Ce crede un potențial investitor când vede Stire: pilonul2 va fi nationalizat sau ca bursa la noi e joc de pacanele sau ca regulile jocului se schimbă după cum e vremea…. ..de tunurile sifurilor de fel de fel de svmuri care au tepuit oamenii golindule conturile… etc. ..dupa ce citești te mai gândești să investești sau "dormi liniștit" balada Vântu…. Trebuie învățați să respecte bursa, piata bursieră prin ceea ce oferă… în rest no comment.

      Ar fi trebuit ca problema sa fie trecuta sub tacere? Cine e de vina? Stirea despre problema, sau problema?

      [...]

      Ungaria are doar 3 companii care ii asigura lichiditatea? Da, asa este. Dar la free-float ne uitam? Free-float care le-a permis sa intre in MSCI. Unde noi nu putem, pentru ca ne mai lipseste o companie mare, cu free-float considerabil. Pe BVB au venit firme in ultimii ani, dar fie mici (AERO), fie care nu prea au inteles de ce au venit (DIGI). Au venit si investitori noi, dar tot mici. Discutia era legata de marii speculatori straini, ce marfa exista pentru ei, nu pentru gigeii ca noi. Evident, pentru noi exista marfa sa ne punem si in cap.  

      nu sunt avocatul BVB, se putea face mult mai mult - nici acum, dupa mai bine de 5 ani de la adoptarea legislatiei nu avem CC necesara pentru piata derivatelor. Dar, totusi. Este usor sa arunci totul pe carca BVB si sa uiti ca statisticile arata ca avem cel mai redus grad de educatie financiara din UE. asta se face in scoala - se incearca acum prin modulul de Educatie Sociala, dar mai e mult pana departe, efectele se vor vedea peste 10-15 ani. Este mult mai "juicy" sa injuram o institutie tangibila decat sa recunoastem o stare de fapt, gradul de dezvoltare a pietei de capital la noi este corelat cu gradul de dezvoltare al societatii per ansamblu. 

      [...]

      Ti-am eliminat insultele gratuite, ca sa-ti pot raspunde.

      La 5.5., cu aproape doua zile in urma, am prevazut replica ta si am scris: 

      "Si te rog sa nu-mi vii cu descoperirea apei calde, cum ca societatile listate trebuie sa fie profitabile, sa aiba free float si managementul sa respecte guvernanta corporativa." 

      Se vede treaba ca n-ai citit. 

      Free-float-ul la SIF-ri este corelat cu eficienta supravegherii pietei: cit timp ASF permite administratorului sa incredinteze unui fond de investitii in care are detine majoritara si domina administrarea, sa cumpere actiuni SIF, atit timp free-float-ul este anulat. 

      Deci, gata, s-a-nchis si subiectul free-float. 

      A ramas subiectul "educatie financiara" (care este implicat si in guvernanta corporativa), invocat de 27 de ani drept cauza a subdezvoltarii pietei noastre de capital: sint absolut de acord ca nivelul de educatie financiara de la noi sufera, dar tu lasi sa se inteleaga ca ar fi vorba de masa populatiei, care, in realitate, oricit de educata financiar ar fi, n-are nici o treaba cu disponibilitatea investitiei pe piata de capital. 

      De fapt, nivelul nu coborit, ci dezastruos al educatiei financiare se manifesta in rindul asazisilor "specialisti" ai pietei, pornind de la ASF si sfirsind cu brokerii; aici te regasesti tu insuti, care repeti unul si acelasi slogan al "educatiei", reluindu-l de la cele 5-6 generatii de asazisi "specialisti", care s-au succedat zadarnic in piata noastra. 

      Definitia prostiei este sa faci unul si acelasi lucru, in imprejurari identice si sa te astepti la rezultate diferite. 

      Nu, prietene, piata are nevoie de altceva decit de educarea populatiei "prin modulul de Educatie Sociala". 

      Am spus-o de vreo 500 de ori pina acum: "educatia financiara" este o chestiune de performanta si ii vizeaza numai pe specialisti; masele populare sint vizate de "cultura financiara" si as zice ca nu sintem pe ultimul loc in Europa la acest capitol - cred ca stam mai slab ca grecii si italienii, dar ceva mai bine ca nemtii (nu bag mina-n foc, nu dispun de astfel de masuratori). 

      Alfabetizeaza-te financiar si vezi care este diferenta!

      Du-te si studiaza! Si te rog, am facut un efort sa-ti mentin postarea, nu ma mai insulta, ca apoi sa te plingi ca te sterg! 

      Adevărul este ca nu avem deloc interesul sa educăm populația din punct de vedere financiar, pentru că cineva care înțelege ceea ce se petrece la bursa din București, nu va mai investi niciodata.

    "trecerea la statutul de ... nu ne-a ajutat".

    Ar trebui data in reluare editia Bursa care a marcat trecerea la acel statut si multimea de analisti care spuneau ca va fi un moment de cotitura, de mare importanta. Sa ii vedem acum pe acei "analisti". 

    Polonia e de 30 de ori peste BVB ... asta spune tot despre in ce liga jucam (cam ca la fotbal). Nici vorba de bursele din vest gen Paris, Frankfurt sau Amsterdam. Noi ca de obicei, suntem cu Bulgarii pe ultimul loc, insa ne rupem in figuri, ne premiem, scriem articole despre cat de mult am progresat.

    Noi suntem o tara plina de speculatori care, culmea, urăște speculatorii, exact cand ei ar avea un rol pozitiv pe bursa.

    La o populatie esuata, un stat esuat, o bursa esuata. Case closed.

    1. Si un rusnac esuat...

      Esti doar un alt exemplu tipic: cand nu ai nici macar un argument vorbesti despre persoana.

      Populatie, stat, bursa esuate. Tu ce argumente ai oferit?

      Ce am scris este o axioma a Naturii.

      Daca nu ai "resursa umana" (cum numesc capitalistii Omul) nu ai restul: organizare statala, socio-economica. 

      Axioma a naturii. Ma mir ca n-ai spus postulat.

      Si pretinzi altora argumentatie, 

    Pai, de unde lichiditate? In primul rand nu este "marfa". Bursa se mandreste cu o capitalizare de ~40 de mld de EUR. Dar cuprinde si intreaga capitalizare a EBS, de aproximativ 10 mld EUR, desi pe BVB sunt listate foarte putine actiuni ale bancii. Deci ar mai ramane 30 de mld. Din care fondurile de pensii au cam 4 mld. Mai raman 26 mld EUR capitalizare teoretica. Dar cat este free-float-ul? Daca ma uit pe BET, nu cred ca este mai mare de 50%. Deci, noi vrem lichiditate pe o capitalizare reala disponibila la tranzactionare de ~13 mld EUR? Ce speculatori mari internationali isi vor bate capul cu 13 mld EUR? Cam atat are capitalizare Domino Pizza la NY. Da, exact, chestia aia de pune ketch-up pe un blat...

    1. ai uitat de comisioanele BVB din care se premiaza managementul

      La aceasta societate cica listata la bursa,peste 80% e la majoritar,vreo 10% -15% la fonduri de pensii,free-floatul e maxim 5%...cu asta am spus totul despre lichiditate...

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb