BVB Roşu aprins pentru indicii Bursei, la finalul săptămânii trecute

M.G.
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital #Jurnal Bursier / 7 martie 2022

Roşu aprins pentru indicii Bursei, la finalul săptămânii trecute

Tranzacţii de 168,37 milioane de lei, peste media zilnică a anului

Toţi indicii Bursei de Valori Bucureşti (BVB) au încheiat săptămâna trecută cu scăderi puternice, evoluţie în ton cu dinamica din pieţele europene. Pieţele bursiere se află în ultimele săptămâni sub presiunea războiului Rusiei cu Ucraina şi a aversiunii la risc, iar indicele BET a încheiat şedinţa de vineri cu o depreciere de 5,35%, respectiv 644,41 de puncte, inclusiv în condiţiile proximităţii pieţei noastre de zona de conflict.

Declinul de vineri al BET, indicele celor mai lichide 19 titluri de la bursa noastră, a fost cel mai mare din punctul de vedere al punctelor din data de 16 martie 2020 încoace, când referinţa pieţei se apropia de marcarea "bottom"-ului din crahul Covid-19. Deprecierea de vineri are loc însă de la un nivel mult mai ridicat. De notat că pieţele emergente au înregistrat scăderi mult mai puternice în ultima perioadă decât pieţele dezvoltate.

Rulajul şedinţei de vineri s-a ridicat la 168,37 milioane de lei, peste media zilnică a acestui an, de aproape 100 de milioane de lei. În piaţa regular valoarea tranzacţionată a fost de 99,36 milioane de lei - cu volume mari şi cu presiune evidentă la vânzare pe toate acţiunile mari -, 54,11 milioane de lei a fost aportul pieţei de obligaţiuni (un deal cu obligaţiuni a fost realizat pentru suma de 25,1 milioane de lei), iar piaţa produselor structurate a generat un rulaj de 5,73 milioane de lei.

Amintim că, în seara de joi spre vineri, un incendiu a izbucnit la o unitate de antrenament de la centrala nucleară Zaporojie din Ucraina, cea mai mare din Europa, după un atac al forţelor ruse. Agenţia nucleară a Ucrainei a declarat că trupele ruse au preluat controlul asupra instalaţiei. Liderii internaţionali au condamnat bombardamentul şi au acuzat Rusia de "terorism nuclear". Totodată, săptămâna trecută Moscova şi-a intensificat atacul asupra Ucrainei, bombardând masiv marile oraşe şi înaintând spre capitala Kiev. Invazia a atras sancţiuni economice fără precedent asupra Rusiei din partea guvernelor occidentale.

Brokerii de la Prime Transaction au scris, în raportul lor zilnic: "Final de săptămână cu corecţii mari pentru indicii BVB. Scăderile au fost cuprinse între -5,54% pentru BETAeRO şi -3,57% în cazul indicelui BET-FI. Valoarea tranzacţiilor a fost de 34,02 milioane euro, în creştere comparativ cu şedinţa precedentă. Banca Transilvania (TLV) este cel mai lichid emitent din şedinţa de astăzi (vineri - n.r.) cu un rulaj de 24,4 milioane lei. Aproximativ o treime din valoarea tranzacţionată a provenit din piaţa instrumentelor cu venit fix. Din indicele BET, două societăţi au închis şedinţa fără variaţii ale cotaţiei bursiere: Alro (ALR) şi Transelectrica (TEL), în timp ce restul emitenţilor au avut evoluţii negative. Cele mai mari scăderi au fost înregistrate de: Teraplast (TRP) -13,10%, Purcari Wineries (WINE) -9,46% şi MedLife (M) -8,59%".

În piaţa "regular", topul lichidităţii a fost condus deci de acţiunile Banca Transilvania, favoritele investitorilor străini care vor să ia expunere pe bursa noastră, ce au încheiat ziua la preţul unitar de 2,2 lei, în scădere cu 7,17%.

În acelaşi timp, titlurile BRD-Groupe Societe Generale (BRD) au marcat o scădere de 5,61%, până la 17,5 lei, pe un rulaj de aproape 12,54 milioane de lei.

Acţiunile OMV Petrom (SNP), cel mai mare producător de petrol din Europa de Sud-Est, au scăzut vineri cu 4,69%, la 0,4265 de lei, valoarea tranzacţionată pe SNP fiind de 9,84 milioane de lei, iar titlurile Nuclearelectrica (SNN) au înregistrat un recul de 6,63%, la 34,5 lei.

Totodată, acţiunile TeraPlast (TRP) au pierdut 13,10% din capitalizarea bursieră pe un rulaj de 6,11 milioane de lei, iar titlurile Fondul Proprietatea (FP), alt vehicul folosit de investitorii străini care vor să ia expunere pe economia ţării noastre, au marcat o depreciere de 3,73%, până la 1,86 lei.

De la declanşarea invaziei Rusiei în Ucraina de săptămâna trecută, indicele BET a suferit o cădere de peste 12%.

 Topul celor mai mari creşteri 

1. "UCM Reşiţa" (UCM): +14,94%

2. "Casa de Bucovina - Club de munte" (BCM): +6,51%

3. "Comelf" (CMF): +5,14%

4. "Aerostar" (ARS): +4,00%

 Topul celor mai mari scăderi

1. "Impact Developer & Contractor" (IMP): -14,39%

2. "Chimcomplex Borzeşti" (CRC): -13,71%

3. "TeraPlast" (TRP): -13,10%

4. "Uztel" (UZT): -12,57%

5. "Romcab" (MCAB): -11,90%

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb