BVB Rulaj ridicat de acţiunile OMV Petrom

VERONICA PLĂCINTESCU
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital #Jurnal Bursier / 30 aprilie 2013

Rulaj ridicat de acţiunile OMV Petrom

Bursa de la Bucureşti (BVB) a închis şedinţa de ieri în creştere cu 0,45%, într-o piaţă cu lichiditate în ascensiune.

Indicii interni au închis pe plus, după corecţia de săptămâna trecută, când fuseseră în disonanţă cu evoluţia pozitivă a pieţelor externe, în ultimele zile ale lunii aprilie, ne-a precizat Andrei Rădulescu, Senior investment analyst în cadrul SSIF Broker.

Domnia sa ne-a declarat: "Acţiunile de la Bucureşti au fluctuat pe parcursul şedintei, sentimentul pozitiv din pieţele internaţionale fiind contrabalansat de menţinerea percepţiei ridicate cu privire la riscul expunerii pe pieţele emergente şi de frontieră".

Trendul ascendent de ieri a fost susţinut de acţiunile OMV Petrom (SNP), care au urcat cu 3,31%, la 0,4649 lei/unitate. Acţiunile SNP au deschis şedinţa de vineri la un preţ de 44,90 bani. Evoluţia titlurilor SNP s-a remarcat cu o creştere de peste 3% datorită avansului cotaţiilor internaţionale la ţiţei, potrivit lui Andrei Rădulescu.

Pe piaţa principală, au fost realizate 147 tranzacţii cu acţiuni SNP, de aproape patru ori mai multe ca în şedinţa de vineri, în valoare cumulată de 1,48 milioane lei, de circa cinci-sprezece ori mai ridicată ca în sesiunea precedentă, şi a fost operat un deal de 0,72 milioane lei, marcând un rulaj total de 2,2 milioane lei.

Creşterea acţiunilor SNP a determinat o creştere de 0,44% pentru indicele BET-NG, al titlurilor companiilor din sectorul energetic, toţi indicii BVB, de altfel, încheind prima zi a săptămâniii pe verde.

Indicele BET, al celor mai lichide zece acţiuni, a avansat cu 0,36%, la 5.339,52 puncte, indicele extins BET-XT, care reflectă evoluţia primelor 25 de acţiuni româneşti în funcţie de lichiditate, inclusiv SIF-urile şi Fondul Proprietatea (FP), a crescut cu 0,37%, indicele extins BET-BK, al celor mai lichide 25 de acţiuni, inclusiv titlurile băncii austriece Erste (EBS), a urcat cu doar 0,01%, iar titlurile celor cinci SIF-uri şi acţiunile Fondului Proprietatea (FP) au ridicat indicele BET-FI cu 0,21%.

Evoluţia indicelui BET-FI a fost susţinută în principal de acţiunile SIF Muntenia (SIF4), care au urcat cu 1,37%, la 0,74 lei. Cu titlurile societăţii de investiţii financiare au fost realizate transferuri în valoare cumulată de aproape 446.000 de lei.

Aceste titluri au urcat cu peste 4% în primele minute ale şedinţei, după ce vineri au fost oprite de la transfer pentru întrunirea AGA, în care a fost aprobată distribuirea unor dividende în valoare cumulată de 108,1 milioane lei, respectiv un dividend brut de 0,134 lei/acţiune. AGA a ales şi un nou Consiliu al Reprezentanţilor Acţionarilor. Anul trecut, societatea a alocat un dividend brut de 0,081 lei, urmat de dividende suplimentare, în valoare brută de 0,122 lei/acţiune.

Investitorii au tranzacţionat, ieri, acţiuni de 28,21 milioane lei (6,53 milioane euro), valoare cu aproximativ 6,9% sub rulajul de vineri, de 30,3 milioane lei (6,9 milioane euro).

Cele mai mari creşteri după preţ au aparţinut titlurilor Teraplast (TRP), 11,84%, şi New Europe Property Investments (NEP), 11,11%, iar cea mai semnificativă scădere, de 14,51%, a fost înregistrată de acţiunile Electroputere (EPT), care au terminat şedinţa cu un preţ de 0,0165 lei.

Acţiunile BRD au continuat, de asemenea, seria scăderilor, încheind şedinţa cu un minus de 1,28%, evoluţie determinată, potrivit reprezentantului SSIF Broker, "şi de faptul că, la BCR, rata creditelor neperformante a continuat să crească în primul trimestru (la 28%)".

Jumătate din lichiditatea de ieri a fost asigurată de tranzacţii cu acţiunile Fondului Proprietatea (10,14 milioane lei, din care un deal de 2 milioane lei), SNP (2,2 milioane lei, din care un deal de 0,72 milioane lei) şi SIF3 Transilvania (1,77 milioane lei).

Acţiunile Fondului Proprietatea au crescut cu 0,45%, la 0,663 lei, apropiindu-se în continuare de maximul istoric atins pe bursă în ziua lis-tării. Cotaţia de luni este cu 1,78% sub maximul istoric din ziua listării, când unele transferuri au fost realizate la 0,675 lei/acţiune. Cotaţia de la finalul primei şedinţe la BVB a fost de 0,6495 lei.

Acţiunile Transgaz (TGN) au scăzut cu 2,03%, la 193 lei, după ce vineri au urcat cu 4,23% şi au consemnat cel mai mare rulaj din ultimii aproape trei ani în ziua din care investitorii au început să tranzacţioneze titlurile cumpărate în oferta prin care statul a vândut 15% din acţiunile companiei.

Pe piaţa Rasdaq, investitorii au transferat acţiuni de aproape 100.000 de lei, valoare cu 36% mai mică decât rulajul de vineri, de 157.000 de lei.

Evoluţia titlurilor SNP s-a remarcat cu o creştere de peste 3% datorită avansului cotaţiilor internaţionale la ţiţei, potrivit lui Andrei Rădulescu.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb