BVB Rulajul scade la doar 24 milioane de lei

A. I.
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital #Jurnal Bursier / 19 aprilie 2018

Rulajul scade la doar 24 milioane de lei

Piaţa principală a Bursei de Valori Bucureşti (BVB) a înregistrat, în şedinţa de tranzacţionare de la mijlocul săptămânii, un volum de numai 24,19 milioane de lei (5,2 milioane de euro), în scădere faţă de valoarea din ziua anterioară, de 91 milioane de lei, când lichiditatea a fost puternic influenţată de un transfer efectuat în piaţa "deal", cu titlurile Conpet (COTE).

Ovidiu Dumitrescu, director general adjunct în cadrul Tradeville, a detaliat şedinţa bursieră de ieri: "Indicii BVB au avut un parcurs mai degrabă pozitiv, influenţaţi şi de evoluţiile din principalele burse vest-europene şi nord-americane, care au avansat, însă nu cu mult, în prima parte a zilei. Indicele BET a câştigat 0,08% faţă de şedinţa anterioară, în timp ce restul indicilor au variat între o scădere de 0,25%, pentru BET-FI şi un plus de 0,67% pentru BET-NG.

Cel mai mare avans pe segmentul principal, în afară indicelui BET, l-au înregistrat acţiunile Energopetrol (EPT) cu o creştere de 13,81%, pe fondul tranzacţionării unui volum de doar 20 de acţiuni. În cadrul indicelui BET, preţul titlurilor OMV-Petrom (SNP) a avut cea mai bună evoluţie, cu un plus de 1,62%, în condiţiile în care pe acest simbol s-a tranzacţionat un volum de acţiuni aflat sub media ultimelor şase luni. Cea mai mare scădere din piaţa reglementată au înregistrat-o astăzi (n.r. ieri) acţiunile Turism, Hoteluri, Restaurante Marea Neagră (EFO), cu ­o scădere de 6,43%, volumul de acţiuni tranzacţionat fiind semnificativ peste media ultimului semestru. Din cadrul indicelui BET, cea mai slabă evoluţie a zilei au marcat-o titlurile COTE, care s-au depreciat cu 2,13%, pe fondul unui volum de acţiuni aflat sub media tranzacţionată în ultimele şase luni pentru acest simbol".

Pe piaţa "regular", topul lichidităţii a fost condus de acţiunile Banca Transilvania (TLV), ultima cotaţie a societăţii bancare fiind de 2,64 lei/unitate, în stagnare, pe fondul unui volum de 7,83 milioane de lei.

Locul al doilea în acest clasament a fost ocupat de titlurile Fondul Proprietatea (FP), transferurile cu acţiunile emitentului însumând 3,69 milioane de lei, preţul de închidere al cotaţiei fiind de 0,959 lei/unitate, în scădere cu 1,13%.

Acţiunile Electrica (EL) au încheiat şedinţa de tranzacţionare la preţul unitar de 11,5 lei, în depreciere cu 0,35%, pe fondul unei valori a transferurilor de 1,16 milioane de lei.

Locul al patrulea în acest top a fost ocupat de titlurile SNP, care au încheiat ziua bursieră la preţul de 0,3455 lei/acţiune, în contextul unui rulaj de 1,05 milioane de lei.

Pe piaţa "deal" a avut loc un transfer cu acţiunile SIF Moldova (SIF2), în valoare de 1,43 milioane de lei, la preţul unitar de 1,43 de lei, în creştere cu 0,28%.

Indicele BET-Plus, al celor mai tranzacţionate 40 de acţiuni de la BVB, s-a apreciat cu 0,15%, în timp ce indicele BET-BK, reperul de randament al fondurilor de investiţii, a avut un avans de 0,25%.

Indicele BET-XT, al celor mai tranzacţionate 25 de acţiuni ale bursei, a urcat cu 0,19%.

Topul celor mai mari creşteri

1. "Energopetrol" (ENP): +13,81%

2. "Cemacon" (CEON): +6,99%

3. "Conted" (CNTE): +6,67%

4. "Carbochim" (CBC): +5,00%

5. "Alro" (ALR): +4,27%

Topul celor mai mari scăderi

1. "Turism, Hoteluri, Restaurante Marea Neagră" (EFO): -6,43%

2. "Şantierul Naval Orşova" (SNO): -4,00%

3. "Dafora" (DAFR): -2,34%

4. "Conpet" (COTE): -2,13%

5. "Zentiva" (SCD): -2,02%

www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb