BVB Săptămână pozitivă, pentru indicii bursei noastre

A.I.
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital #Jurnal Bursier / 4 mai 2020

Săptămână pozitivă, pentru indicii bursei noastre

Prime Transaction: "Este posibil ca în a doua parte a anului să apară noi distribuţii de dividend din rezervele nealocate, în cazul unui scenariu de redresare economică rapidă"

Indicii Bursei de Valori Bucureşti (BVB) au încheiat în apreciere ultima săptămâna de tranzacţionare, care a cuprins doar patru sesiuni bursiere în condiţiile în care, piaţa a fost închisă de 1 mai.

BET, principalul coş de acţiuni de la BVB, cu excepţia SIF-urilor, a urcat cu 0,77%, la 7.978,64 puncte, după ce o scădere puternică chiar pe ultima sută de metri a şedinţei de tranzacţionare din data de 30 aprilie a dus indicele sub pragul de 8.000 de puncte.

Lichiditatea s-a ridicat la 242,8 milioane de lei, peste cea din săptămâna anterioară, de 130,97 milioane de lei (când indicii generali ai pieţei au înregistrat scăderi reduse) dar cu mult sub cele aferente săptămânilor din februarie şi martie când cotaţiile de la BVB au suferit picaje puternice, pe fondul unor valori tranzacţionate de peste 450 milioane de lei.

În Statele Unite, indicele Dow Jones Industrial Average a coborât cu 0,22%, în timp ce S&P 500 s-a depreciat cu 0,21%, iar Nasdaq Composite a avut un recul de 0,34%, în condiţiile în care scăderile importante consemate în şedinţa din data de 1 mai au anulat avansul săptămânal înregistrat până în acea zi.

În Europa, indicele STOXX 600 a marcat o creştere de 2,37%, în vreme ce DAX 30 al bursei din Frankfurt a urcat cu 5,08%, iar pentru FTSE 100 al pieţei londoneze, aprecierea a fost de 0,19%.

La Bucureşti, săptămâna a fost acaparată de adunările generale de bilanţ ale companiile în care s-au votat propunerile de dividende.

Echipa de la Prime Transaction a notat, în ultimul său raport de analiză: "Sezonul dividendelor 2020 a fost influenţat, după cum era de aşteptat, de declanşarea epidemiei de COVID-19. Anumiţi emitenţi au schimbat, parţial sau total, destinaţia profitului net, obţinut în anul trecut, dinspre dividend înspre rezerve. Imposibilitatea de a creiona un scenariu plauzibil pentru anul în curs, obligă la prudenţă maximă. Ca atare, mulţi emitenţi au preferat să menţină rezerve de lichidităţi mai mari decât cele obişnuite". 

Totuşi, analiştii casei de brokeraj sunt de părere că, este posibil ca în a doua parte a anului să apară noi distribuţii de dividend din rezervele nealocate, în cazul unui scenariu de redresare economică rapidă.

La Bucureşti, acţiunile Banca Transilvania (TLV), cel mai lichid emitent de la BVB şi cea mai bine clasată companie a pieţei noastre în indicele MSCI Frontier Markets, s-au depreciat în săptămâna trecută cu 1,35%, până la 1,902 lei, după o scădere puternică, pe volum ridicat, în ultimele minute ale şedinţei de tranzacţionare din data de 30 aprilie, ceea ce indică către vânzări ale instituţionalilor.

Săptămâna trecută, acţionarii băncii din Cluj au aprobat dividendul de 0,1150286771 lei, ceea ce la ultima cotaţie TLV din piaţă oferă un randament brut de 6,04%, precum alocarea de acţiuni gratuite, la zece titluri deţinute de un investitor Banca Transilvania urmând să va acorde un titlu nou.

De asemenea, joi, instituţia de credit din Cluj şi-a publicat rezultatele financiare pentru primul trimestru al anului, banca obţinând un profit net de 260,99 milioane de lei, cu 40,15% sub cel aferent primelor trei luni ale anului trecut.

Titlurile BRD - Groupe Societe Generale (BRD) au coborât cu 0,88%, la 11,3 lei. Acţionarii instituţiei au aprobat, în adunarea din 23 aprilie, propunerea ca întregul profit aferent anului trecut, de 1,528 miliarde de lei, să meargă către rezultatul reportat, solicitatare ce a fost introdusă pe ordinea de zi la cererea francezilor de la Societe Generale, ce deţin 60,17% din emitent.

Acţiunile Romgaz (SNG) au urcat, săptămâna trecută, cu 1,27%, la 27,85 lei.

Producătorul de gaze naturale, controlat de Statul Român, prin Ministerul Economiei, Energiei şi Mediului de Afaceri, va distribui un dividend de 1,61 lei, echivalentul unui randament brut de 5,78% faţă de ultimul preţ al acţiunii SNG de la Bursa de Valori Bucureşti.

Tractat de creşterile acţiunilor OMV Petrom (SNP), Nuclearelectrica (SNN), Transgaz (TGN) şi Conpet (COTE), indicele BET-NG, ce reflectă evoluţia sectorului energetic şi al utilităţilor de la BVB, s-a apreciat săptămâna trecută cu 2,71%, până la 619,49 de puncte.

Titlurile SNP au urcat cu 4,07%, la 0,32 lei, producătorul de petrol urmând să acorde un dividend de 0,031 lei, echivalentul unui randament brut de 9,69% faţă de ultimul preţ al acţiunii din piaţă.

OMV Petrom a realizat un profit net de 653 milioane lei în primele trei luni din acest an, în scădere cu 43% faţă de rezultatul consemnat în perioada similară a anului 2019.

Acţiunile SNN au marcat un avans de 4,81%, săptămâna trecută, la preţul de 15,7 lei, în condiţiile în care, acţionarii producătorului de energie urmează să fie remuneraţi cu un dividend de 1,65306302 lei, echivalentul unui randament brut de 10,53%, cel mai ridicat din indicele BET-NG.

Titlurile TGN au urcat cu 3,47%, la 268 de lei, compania urmând să aloce un dividend cu randament de 5,77%, în timp ce acţiunile COTE s-au apreciat cu 3,97%, până la 78,6 lei, dividendul ce va fi distribuit fiind de 7,05231147 lei, echivalentul unei rentabilităţi de 8,97%.

Indicele BET-FI, al celor cinci SIF-uri plus FP, a crescut cu 0,57%, la 40.419,36 puncte, într-o săptămână în care acţiunile SIF Transilvania (SIF3) şi SIF Oltenia (SIF5) au fost suspendate de la tranzacţionare, din cauza escaladării unor conflicte interne, apărute de mai mult timp în cadrul acestor societăţi.

Indicele compozit BET Plus a crescut săptămâna trecut cu 0,74%, la 1.196,49 puncte, în timp ce indicele BET-BK, reperul de randament al fondurilor de investiţii, a avut un salt de 2,27%, până la 1.554,17 puncte.

Indicele BET-XT, ce reflectă evoluţia celor mai lichide 25 de acţiuni ale bursei noastre, s-a apreciat cu 1,06%, la 734,19 puncte.

Rămâne de văzut cum vor evolua cotaţiile acţiunilor în săptămânile şi lunile viitoare, în condiţiile în care, urmează ca majoritatea emitenţilor să vină în faţa investitorilor cu rezultatele financiare aferente primului trimestru al anului, iar restricţiile impuse de autorităţi pentru limitarea pandemiei de Covid-19 vor începe să se relaxeze, atât în ţara noastră cât şi în Europa şi Statele Unite.

Opinia Cititorului ( 2 )

  1. Nu exista scenarii de revenire rapida, revenire în "V" sau alte minunății. E prăbușire controlata a întregului sistem economic de carton actual care a constituit atâția ani iluzia capitalismului.

    1. Iar ca oamenii care au saracit sa se duca in gura lupului adica a comunismului, care le va impune ce sa faca , cum sa faca, unde sa se duca, exact cum se intampla acuma(ne forteaza sa stam in casa, ascultam numai stiri oficiale - exact ca in timpul comunismului si nu avem voie sa citim altceva pentru ca sunt rai, ne ducem numai la magazinele partidului adica hipermarket-uri care sunt in legatura cu banca care controleaza statul). De fapt statul acesta asa-zis capitalist , este un stat controlat de un regim totalitar cu asemanari si fara diferente ale regimului totalitar comunist. Nu mai avem voie cu bani numerar sa platim unei alte persoane peste 5000 lei, dar firmele mari cele care au legaturi cu statul si bancile private (sucursale ale Bancii Mondiale, Rotschild,Warburg,etc.) au voie nelimitat sa primeasca numerar. Este o situatie periculoasa cea din ziua de azi, deoarece sub masca binelui pentru toti folosita de regimurile comuniste(si care prinde la oamenii nevinovati care datorita nivelului de trai devin atrasi de aceasta) ajungem sa fim inchisi in case si fara drepturi chiar daca suntem in libertate, oricand sa stam la comanda lor celor care ne conduc. De acuma asa-zis guvernele tarii nu mai sunt ale tarii, de fapt nu mai erau de aproximativ 10 ani.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb