Grupul Bursa de Valori Bucureşti (BVB) a obţinut, în primul trimestru al anului, venituri operaţionale de 12,9 milioane de lei, cu 18% sub cele din primele trei luni ale lui 2022, în timp ce profitul net a scăzut cu 68%, până la 1,76 milioane de lei, conform raportului publicat de operatorul pieţei noastre de capital pe propriul site.
La nivel individual, BVB a avut în perioada ianuarie-martie 2023 un profit net de 1,53 milioane lei, cu mult sub cel de 4,39 milioane de lei din primul trimestru al anului trecut.
Scăderea veniturilor operaţionale a fost influenţată de variaţia înregistrată pe segmentul tranzacţionare, în timp ce segmentele post-tranzacţionare şi registru au înregistrat o uşoară creştere de 2%, în dinamică anuală. CCP.RO nu a înregistrat venituri operaţionale, se arată în document.
S-a resimţit un efect de bază, generat de izbucnirea conflictului din Ucraina în primul trimestru al anului trecut, ce determinat o volatilitate accentuată şi volume semnificative tranzacţionate. Comparativ cu primul trimestru din 2021, BVB a înregistrat o creştere a veniturilor operaţionale de 24%, la nivel individual.
Pe de altă parte, cheltuielile operaţionale s-au ridicat la 11,89 milioane de lei la nivel consolidat, cu 20% peste cele din primul trimestru al anului trecut, creştere generată de noi costuri aferente intrării în etapa de autorizare a proiectului Contrapărtii Centrale şi pe fondul creşterii inflaţiei, cu impact direct în avansul cheltuielilor de personal şi al altor cheltuieli operaţionale, pentru toate segmentele de business ale Grupului, se menţionează în raport.
În aceste condiţii, în primele trei luni ale anului, BVB a înregistrat un rezultat operaţional consolidat de 0,97 milioane de lei, cu mult sub cel de 5,68 milioane de lei din perioada ianuarie-martie 2022. Din activităţi financiare, Grupul BVB a obţinut un plus de 1,14 milioane de lei, cu 57% peste cel de 0,73 milioane de lei din primele trei luni ale lui 2022.
Pentru trimestrul al doilea, se preconizează că ofertele de acţiuni vor ocupa prima pagină a ştirilor bursiere, listările Hidroelectrica şi Agricover fiind aşteptate pe parcursul perioadei, se mai arată în raportul BVB.
Bursa de Valori Bucureşti este societatea mamă a Grupului BVB, ce include filialele Depozitarul Central şi CCP.RO Bucharest, societate ce este destinată să funcţioneze drept Contraparte Centrală.
Acţiunile operatorului pieţei noastre de capital s-au înscris pe un trend ascendent viguros încă din prima parte a anului trecut, mişcare ce poate fi doar parţial explicată de rezultatele societăţii, propunerile de dividende şi perspectiva listării Hidroelectrica. După cum reiese din raportări, la cumpărare s-au aflat investitori instituţionali români ce achiziţionează din diferite motive - de plidă pentru a avea o putere mai mare de vot în AGA, mai ales că în acest an sunt alegeri pentru Consiliul de Administraţie.
Amintim că, în conformitate cu Legea 126/2018 privind pieţele de instrumente financiare, niciun acţionar al unui operator de piaţa nu poate deţine, direct sau împreună cu persoanele cu care acţionează în mod concertat, mai mult de 20% din totalul drepturilor de vot.
Din acţionariatul BVB fac parte SIF-uri, fonduri de pensii Pilon II şi societăţi de brokeraj.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 08.05.2023, 07:37)
BVB se ocupa " parca" de piața de capital! De ce să cumperi acțiuni supraevaluate " pentru a avea o putere de vot mai mare în AGA" de alegeri ? Și după ce îi " alegi " pe șefi să fi de acord și cu SOPurile propuse de ei ?
Să te lase ulterior în pace evident!
2. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 08.05.2023, 12:02)
Razboiul trebuie platit = inflatie,criza economico-financiara
si scaderea nivelului de trai a populatiei obisnuite, asta e.
slava ukri
2.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 2)
(mesaj trimis de anonim în data de 08.05.2023, 15:29)
Care e legatura?
Slava russi
3. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 08.05.2023, 16:17)
incopetenta managmentului bvb incepe sa se vada.