ZIARUL BURSA

08 mai 2023
Ediţia din 18.09.2024
IMM-urile - un motor al economiei ce rulează sub standardele europene

CONFERINŢA "BUSINESS ŞI ANTREPRENORIAT" IMM-urile - un motor al economiei ce rulează sub standardele europene

A.I., V.R.Companii / 8 mai 2023

"Productivitatea unui salariat al unui IMM în România este de 16.000 de euro pe an, comparabil cu o medie europeană de 40.000 de euro", susţine Florin Dănescu  

Întreprinderile mici şi mijlocii (IMM-uri) sunt foarte importante pentru economia României, deoarece produc peste jumătate din valoarea adăugată a ţării şi oferă cam două treimi din locurile de muncă. Dar o analiză economică arată că, din punct de vedere cantitativ, suntem cu mult sub nivelurile din Europa, o treime au capitaluri negative, iar productivitatea angajaţilor este scăzută, conform unui studiu al Asociaţiei Române a Băncilor (ARB), prezentat de preşedintele executiv, Florin Dănescu.

Propunerea CE: Armamentul pentru Ucraina - plătit din planurile naţionale de redresare şi rezilienţă

Propunerea CE: Armamentul pentru Ucraina - plătit din planurile naţionale de redresare şi rezilienţă

George MarinescuInternaţional / 8 mai 2023

Actualizare - Gheorghe Piperea, avocat: "Redresare prin înarmare..."

---

Comisarul european pentru piaţa internă, Thierry Breton, a lansat propunerea de regulament privind sprijinirea producţiei de muniţie Conform propunerii Comisiei Europene, fondul de 500 milioane euro necesar dezvoltării producţiei de armament şi muniţie ar urma să fie constituit prin flexibilizarea fondurilor structurale şi Mecanismului de Redresare şi Rezilienţă

Statele membre UE pot folosi bani din planurile naţionale de redresare şi rezilienţă pentru a finanţa proiecte destinate producţiei de armament pentru Ucraina şi pentru nevoile proprii, este propunerea pe care Thierry Breton, comisarul pentru piaţa internă a făcut-o joia trecută de la Bruxelles.

Tentaţia anarhistă

Cristian PîrvulescuEditorial / 8 mai 2023

Cristian Pîrvulescu

Tentaţia anarhistă transcende clivajele politice şi sociale, fie ele clasice sau contemporane. De stânga sau de dreapta, ecologist sau radical, anarhismul se manifestă ca o preferinţă pentru dezordinea ca expresie a (noii) ordini. Fie că vizează în formele sale extreme - libertarianism sau ecologism revoluţionar - desfiinţarea pur şi simplu a statului, fie că urmăreşte, în formele sale moderate, dereglementarea organizată a diferitelor domenii ale vieţii publice, anarhismul lasă loc tuturor ambiguităţilor, de la reflecţia filosofică la acţiunea politică.

Când vor da socoteală băncile centrale pentru scăparea inflaţiei de sub control?

Călin RecheaBănci-Asigurări / 8 mai 2023

Călin Rechea

Conducerea editorială a cotidianului britanic The Telegraph a scris recent că "Banca Angliei trebuie să dea socoteală pentru eşecurile sale în ceea ce priveşte inflaţia".

Această cerinţă este fundamentală pentru toate băncile centrale, iar asumarea răspunderii nu se poate reduce doar la recunoaşterea greşelii şi la continuarea unor politici monetare care introduc dezechilibre grave în economie pe baza justificării că "inflaţia nu a omorât pe nimeni" sau că "ne obişnuim şi cu inflaţia".

BVB - scădere puternică a profitului, în primele trei luni ale anului

BVB - scădere puternică a profitului, în primele trei luni ale anului

Andrei IacomiPiaţa de Capital / 8 mai 2023

Venituri operaţionale de 12,9 milioane lei, cu 18% sub cele din primul trimestru al anului trecut 

Grupul Bursa de Valori Bucureşti (BVB) a obţinut, în primul trimestru al anului, venituri operaţionale de 12,9 milioane de lei, cu 18% sub cele din primele trei luni ale lui 2022, în timp ce profitul net a scăzut cu 68%, până la 1,76 milioane de lei, conform raportului publicat de operatorul pieţei noastre de capital pe propriul site.

Sursa: facebook / European Court of Auditors

Curtea Europeană de Conturi: Comercianţii de încredere, trataţi discriminatoriu de autorităţile vamale ale statelor membre UE

George MarinescuPolitică / 8 mai 2023

În pofida pieţei unice, nu există condiţii de concurenţă echitabile pentru comercianţii de încredere înregistraţi în diferite ţări din UE, ceea ce sporeşte riscurile operaţionale şi financiare pentru operaţiunile vamale şi pentru bugetul UE şi contravine obiectivului principal al programului privind operatorii economici autorizaţi, se arată în raportul pe schimburile comerciale întocmite de auditorii Curţii Europeni de Conturi, document publicat vinerea trecută pe site-ul instituţiei europene.

Consiliul Europei consemnează un declin al democraţiei în statele membre

Consiliul Europei consemnează un declin al democraţiei în statele membre

I.GHE.Politică / 8 mai 2023

Democraţia înregistrează un declin în mai multe zone ale continentului, susţine în premabulul unui raport întocmit de Consiliul Europei, Marija Pejèinović Burić, secretarul general al organizaţiei respective, raport publicat vineri, cu 10 zile înaintea summitului şefilor de stat sau de guvern din ţările membre ale acestei organizaţii politice, summit care se va desfăşura în 16 şi 17 mai la Reykjavik (Islanda).

Oraşele, nevoite să se pregătească pentru încălzirea climei

Oraşele, nevoite să se pregătească pentru încălzirea climei

O.D.Miscellanea / 8 mai 2023

Lumea trebuie să se pregătească pentru viitoarele schimbări climatice, avertizează tot mai des specialiştii. Oraşele mediteraneene trebuie să construiască clădiri eficiente energetic, să extindă spaţiile verzi şi să reducă traficul automobilelor, în condiţiile în care schimbările climatice au dus la înregistrarea de temperaturi extreme periculoase, a declarat secretarul general al Uniunii pentru Mediterana, Nasser Kamel.

Premiile UCMR, pe scena Operei Naţionale

Premiile UCMR, pe scena Operei Naţionale

O.D.Cultură / 8 mai 2023

Gala Premiilor Uniunii Compozitorilor şi Muzicologilor din România (UCMR), a 52-a ediţie, se va desfăşura, azi, în premieră, sub forma unui spectacol, pe scena Operei Naţionale Bucureşti.

Sursa: facebook / Aerostar S.A.

Aerostar - venituri şi profit în creştere, în primul trimestru

Andrei IacomiPiaţa de Capital / 8 mai 2023

Aerostar Bacău (ARS) a obţinut, în primele trei luni ale anului, venituri din exploatare de 139,9 milioane de lei, cu 38,5% peste cele din primul trimestru al anului trecut, în timp ce profitul net s-a ridicat la aproape 30,1 milioane de lei, în creştere cu 50% faţă de cel din aceeaşi perioadă a lui 2022, conform raportului companiei aeronautice publicat, vineri, la Bursa de Valori Bucureşti (BVB).

WGC: Cererea de aur din partea băncilor centrale - la nivel record în primul trimestru

WGC: Cererea de aur din partea băncilor centrale - la nivel record în primul trimestru

A.V.Internaţional / 8 mai 2023

Autoritatea Monetară din Singapore a fost cel mai mare cumpărător unic, cu 69 de tone de aur Banca Populară Chineză a achiziţionat 58 de tone, deţinând un total de 2.068 de tone, respectiv 4% din rezervele de aur raportate la nivel global 

Cererea de aur în rândul băncilor centrale din lume a atins un nivel record în primul trimestru din 2023, potrivit Consiliului Mondial al Aurului (WGC), care a informat, vineri, că băncile centrale au adăugat 228 de tone la rezervele lor, reprezentând cea mai mare rată de achiziţii înregistrată într-un prim trimestru din 2000 până în prezent.

Creşteri pe linie pentru indici

BVB Creşteri pe linie pentru indici

ANDREI IACOMIPiaţa de Capital / 8 mai 2023

Tranzacţii de 33 milioane lei, sub media zilnică a anului 

Toţi indicii Bursei de Valori Bucureşti (BVB) au avut creşteri, în sesiunea de tranzacţionare de vineri, într-o zi cu aprecieri în pieţele europene. Indicele compozit BETPlus a urcat cu 0,26%, la 1.818 puncte, în timp ce indicele BET-BK, reperul de randament al fondurilor de investiţii în acţiuni, s-a apreciat cu 0,38%, până la 2.329 de puncte

AnuntBursa.ro
ConstructiiBursa.ro
Evenimentele BURSA
Suplimentele BURSA
Macro Newsletter 08 Mai 2023

Macro Newsletter 08 Mai 2023

Macroeconomie / 8 mai 2023

Comenzile industriale noi din Germania au înregistrat o scădere masivă în martie 2023, cu o rată lunară de 10,7%, după un avans de 4,5% în luna precedentă.

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9738
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4662
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2921
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9047
Gram de aur (XAU)Gram de aur369.6415

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo