Curtea Europeană de Conturi: Comercianţii de încredere, trataţi discriminatoriu de autorităţile vamale ale statelor membre UE

George Marinescu
Ziarul BURSA #Politică / 8 mai 2023

Sursa: facebook / European Court of Auditors

Sursa: facebook / European Court of Auditors

În pofida pieţei unice, nu există condiţii de concurenţă echitabile pentru comercianţii de încredere înregistraţi în diferite ţări din UE, ceea ce sporeşte riscurile operaţionale şi financiare pentru operaţiunile vamale şi pentru bugetul UE şi contravine obiectivului principal al programului privind operatorii economici autorizaţi, se arată în raportul pe schimburile comerciale întocmite de auditorii Curţii Europeni de Conturi, document publicat vinerea trecută pe site-ul instituţiei europene.

"În fiecare secundă, mărfuri cu o valoare de aproximativ 241.000 euro trec frontiera vamală externă a Uniunii Europene. Acest flux de mărfuri este supravegheat de autorităţile vamale ale statelor membre, care efectuează controale menite să asigure securitatea lanţului internaţional de aprovizionare şi să faciliteze comerţul legitim. Cantitatea de muncă administrativă implicată în acest proces este semnificativă. Pentru a simplifica procedurile vamale pentru comercianţii de încredere, UE a introdus programul privind operatorii economici autorizaţi (AEO). Curtea de Conturi Europeană a constatat că, deşi programul în sine este solid, acesta prezintă totuşi unele deficienţe şi lacune. În calitate de gardian al finanţelor UE, Curtea critică faptul că ţările UE tratează comercianţii de încredere în mod neuniform", scrie în documentul citat.

Programul AEO simplifică procedurile vamale pentru comercianţii care respectă în mod consecvent normele vamale şi pe cele fiscale. Aceşti comercianţi primesc, în schimb, un tratament vamal preferenţial. De exemplu, aceştia beneficiază de controale mai rapide, care pot fi anunţate în prealabil şi efectuate la locul ales de ei. Astfel, programul simplifică birocraţia, elimină controalele inutile şi protejează bugetul UE, deoarece permite autorităţilor vamale să îşi concentreze controalele asupra comercianţilor care prezintă un risc mai mare.

La sfârşitul anului 2022, în UE existau 18.210 operatori economici autorizaţi, faţă de 512 în 2008, când a început programul. Conform graficului existent în raport, din cei 18.210 operatori economici autorizaţi, 289 sunt în România. Din cele 27 de state membre, în top trei al ţărilor cu cei mai mulţi operatori economici autorizaţi se află Germania - 7127 companii, Franţa - 1879 companii şi Italia - 1715 companii.

În opinia auditorilor, cu cât participă mai mulţi comercianţi de încredere, cu atât mai sigur şi mai securizat devine întregul lanţ de aprovizionare pentru UE. Creşterea numărului de comercianţi de încredere promovează totodată comerţul legitim, cu consecinţe favorabile atât pentru economia UE, cât şi pentru bugetul Uniunii, întrucât comercianţii de încredere comit mult mai puţine încălcări. Pe de altă parte, auditorii au constatat că performanţa programului nu este măsurată în mod adecvat, deoarece sistemul actual de raportare este voluntar, neverificabil şi incomplet. Auditorii subliniază importanţa egalităţii de tratament, cel mai important factor care îi încurajează pe comercianţi să solicite intrarea în program. Avantajele disponibile pentru comercianţii de încredere variază semnificativ de la un stat membru la altul. Unele ţări acordă avantaje doar acelor comercianţi de încredere care au anumite roluri în lanţul de aprovizionare. Comercianţii de încredere care efectuează operaţiuni vamale în alte state membre sunt dezavantajaţi în comparaţie cu cei locali. În plus, autorităţile vamale nu monitorizează în mod corespunzător situaţia comercianţilor de încredere din alte ţări ale UE. Reevaluarea, o etapă care trebuie efectuată de autorităţile vamale atunci când legislaţia sau statutul comercianţilor de încredere se modifică, nu are loc întotdeauna în termenul stabilit. Unii comercianţi şi-au menţinut statutul fără a fi controlaţi.

Auditorii ECA au efectuat între 15 septembrie şi 15 octombrie 2022 un sondaj cu privire la inegalitatea de tratament legislativ şi fiscal a operatorilor economici autorizaţi. Din cei 18210 operatori economici autorizaţi au răspuns la sondaj 3259 companii.

"Sondajul nostru asupra AEO arată următoarele: doar 60 % dintre respondenţi au observat o reducere a controalelor fizice şi bazate pe documente din cauza statutului lor de AEO; doar 49 % au declarat că au primit notificări prealabile atunci când au fost selectaţi pentru controale; doar 35% au declarat că au primit un tratament prioritar atunci când au fost selectaţi pentru controale", se arată în raportul ECA.

Auditorii ECA afirmă în raport că funcţionarii Comisiei Europene nu monitorizează în mod corespunzător dacă statele membre acordă comercianţilor de încredere avantajele la care aceştia au dreptul. În acest sens, Executivul european nu se asigură pe deplin de respectarea legislaţiei vamale de către toate statele membre. În plus, Comisia nu verifică în mod sistematic modul în care statele membre pun în practică acordurile de recunoaştere reciprocă pe care UE le-a încheiat cu ţări terţe, cum ar fi SUA, China şi Regatul Unit.

"Ca exemplu, dintre cele 14.707 reevaluări, care ar fi trebuit să fie efectuate de statele membre până la 1 mai 2019, 13.003 au fost înregistrate în sistemul operatorilor economici. Restul reevaluărilor nu au fost înregistrate de statele membre, deşi ar fi trebuit să fie. Toate operaţiunile de monitorizare legate de AEO ar fi trebuit să fie înregistrate în sistemul operatorilor economici, dar Comisia nu are mijloace practice de a verifica dacă acţiunile de monitorizare legate de AEO au fost înregistrate în mod corespunzător de către statele membre. În consecinţă, Comisia nu a putut să ne furnizeze date exacte cu privire la numărul şi statutul autorizaţiilor, suspendărilor şi revocărilor AEO", se precizează în raportul citat.

De aceea, ECA recomandă Comisiei Europene îmbunătăţirea managementului monitorizării programului privind operatorii economici autorizaţi.

Notă:

Programul AEO este în vigoare din 2008 şi este deschis oricărui comerciant stabilit pe teritoriul vamal al UE. Pentru a deveni AEO, un comerciant trebuie să facă obiectul unei evaluări aprofundate de către autorităţile vamale naţionale. Odată acordat, statutul de AEO trebuie recunoscut de toate statele membre ale UE. Aceşti operatori joacă un rol important în comerţul UE: în 2020, AEO au fost implicaţi în 74 % din totalul importurilor în UE şi în 83 % din totalul exporturilor din UE. Curtea nu a mai efectuat până acum un audit complet al programului. Auditorii au examinat activitatea Comisiei şi a cinci state membre: Bulgaria, Danemarca, Irlanda, Ţările de Jos şi Spania. Auditurile anterioare cu privire la procedurile vamale de import ale UE şi la comerţul electronic au evidenţiat domenii de risc legate de conceptul de AEO.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb