WGC: Cererea de aur din partea băncilor centrale - la nivel record în primul trimestru

A.V.
Ziarul BURSA #Internaţional / 8 mai 2023

WGC: Cererea de aur din partea băncilor centrale - la nivel record în primul trimestru

Autoritatea Monetară din Singapore a fost cel mai mare cumpărător unic, cu 69 de tone de aur Banca Populară Chineză a achiziţionat 58 de tone, deţinând un total de 2.068 de tone, respectiv 4% din rezervele de aur raportate la nivel global

Cererea de aur în rândul băncilor centrale din lume a atins un nivel record în primul trimestru din 2023, potrivit Consiliului Mondial al Aurului (WGC), care a informat, vineri, că băncile centrale au adăugat 228 de tone la rezervele lor, reprezentând cea mai mare rată de achiziţii înregistrată într-un prim trimestru din 2000 până în prezent.

Preţul aurului a depăşit pragul de 2.000 de dolari uncia săptămâna trecută şi se apropie de nivelul maxim record, în condiţiile care incertitudinea economică globală, o posibilă pauză în creşterea ratelor dobânzii de către Rezerva Federală şi potenţialele probleme suplimentare din sectorul bancar regional al SUA determină investitorii să facă plasamente în metalul preţios.

Louise Street, analist senior de piaţă la World Gold Council, a declarat săptămâna trecută, citat de CNBC, că achiziţiile de aur realizate de băncile centrale în primele trei luni din 2023 reprezintă o continuare a tendinţelor anterioare. În 2022, aceste achiziţii au atins nivelul maxim al ultimilor 11 ani.

"Motivul pentru care instituţiile oficiale din sectorul bancar cumpără aur îl reprezintă rolul său de activ de diversificare, păstrarea valorii sale pe termen lung, iar în ultimii doi ani s-a putut observa din ce în ce mai mult importanţa acordată de băncile centrale evoluţiei aurului în perioadele de criză", a explicat Louise Street.

WGC se aşteaptă ca cererea de aur în rândul băncilor centrale să se modereze în acest an, după vârful din 2022, dar a remarcat că achiziţiile anterioare au fost concentrate pe pieţele în curs de dezvoltare, iar acum - în ţările mai dezvoltate.

Autoritatea Monetară din Singapore (MAS) a fost cel mai mare cumpărător unic pe parcursul trimestrului întâi, adăugând 69 de tone de aur la rezervele sale, care sunt acum cu 45% mai mari decât la sfârşitul anului 2022.

Conforn WGC, Banca Populară Chineză (PBOC) a cumpărat 58 de tone de aur în trimestrul întâi, iar acum deţine 2.068 de tone în rezervele sale, adică 4% din totalul rezervelor de aur raportate la nivel global. Turcia a fost, la rândul său, un mare cumpărător, crescându-şi rezervele cu 30 de tone, în timp ce banca centrală a Indiei a adăugat 7 tone rezervelor sale.

WGC: Cererea mondială de aur a scăzut, per ansamblu, în primul trimestru

Cererea mondială de aur a scăzut în primul trimestru din 2023, în condiţiile în care achiziţiile mari ale băncilor centrale şi ale consumatorilor chinezi au fost contracarate de reducerea achiziţiilor investitorilor, potrivit Consiliului Mondial al Aurului (WGC). Sursa citată arată că cererea totală de aur a fost de 1.081 de tone în primele trei luni ale anului curent, în scădere cu 13% faţă de perioada similară a anului trecut.

Cererea de aur pentru bijuterii a Chinei a fost de 198 de tone (41% din totalul global), cea mai mare cantitate trimestrială înregistrată după primul trimestru din 2015. Această cerere a venit după ce ridicarea restricţiilor impuse în timpul pandemiei de COVID-19 a declanşat un val de cheltuieli ale consumatorilor.

La rândul lor, cumpărătorii americani, îngrijoraţi de turbulenţele bancare şi economice, au cumpărat 32 de tone de lingouri şi monede, cel mai ridicat nivel de după 2010.

În schimb, datele WGC arată că au scăzut achiziţiile de lingouri şi monede euro în Europa (în Germania - cu 73%), iar cererea de aur din partea producătorilor de bijuterii din India a atins cel mai mic nivel din ultimii trei ani.

La nivel global, cererea de lingouri şi monede s-a consolidat cu 5% faţă de anul anterior, la 302 tone, deşi au existat schimbări notabile pe pieţele cheie.

Totodată, ETF-urile (exchange traded funds - fonduri tranzacţionate la bursă) au vândut aur în perioada analizată.

"În contextul preţurilor ridicate şi în creştere ale aurului, al mini-crizei bancare din SUA, începută în martie, al inflaţiei ridicate şi al îngrijorărilor legate de redresarea economică globală, impactul pe cererea de aur a fost diferit pe sectoare şi zone geografice", a spus Street.

Potrivit WGC, este posibil ca cererea de aur pentru investiţii să crească în acest an, ceea ce va face metalul preţios mai scump, iar ca urmare se va reduce consumul de profil în ţări precum India, unde cumpărătorii sunt descurajaţi de preţurile mari.

Oferta totală de aur a crescut cu 1% în primele trei luni din acest an, comparativ cu intervalul similar din 2022, datorită unui nivel record al producţiei miniere de 856 de tone şi al reciclărilor care au depşit 310 tone.

Louise Street, analist la WGC: "Consiliul Mondial al Aurului a înregistrat o creştere vizibilă a cererii de aur în martie, după prăbuşirea Silicon Valley Bank, primul din ceea ce a devenit o serie de colapsuri în sistemul bancar regional din SUA".

---------------

Cotaţia futures a aurului cu livrare în iunie a scăzut cu 2,2%, la 2.011,40 dolari uncia vineri, la Comex New York, la ora locală 09.55, cea spot - cu 2,4%, la 2,000.57 dolari/uncie. Declinul a fost determinat de publicarea datelor oficiale privind siutaţia locurilor de muncă din SUA, care s-au dovedit mai bune decât aşteptările. Departamentul Muncii a informat că economia americană a creat 253.000 de locuri de muncă în aprilie, faţă de 165.000 locuri de muncă luna precedentă. Economiştii anticipau un plus de aproximativ 180.000 de noi locuri de muncă în aprilie.

Conform sursei citate, rata şomajului din SUA a scăzut la 3,4% în aprilie, de la 3,5% în martie. Totodată, câştigurile salariale medii orare au sporit cu 0,5% în aprilie, după un avans de 0,3% în martie.

Opinia Cititorului ( 3 )

  1. Care banci centrale?

    o zicem de parca toate bancile centrale cumpara aur! - total fals! si titlul este eronat / induce in eroare! 

    Cumpara aur bancile care au inflarea activelor in cantitate de aur! 

    Vedeti bula din bursa turciei! A indiei! a rusiei! bula bursiera in cantitate aur… alea banci centrale ce cumpara aur! cumpara in anticipatie risc de panica si fuga in aur a investitorilor = banci centrale fortate sa isi vanda aurul atunci/ sau sa isi marcheze profiturile! 

    Nici nu ma mira ca brics isi face moneda… e si timpul sa isi faca ca sa defleze activele in cantitate aur in viitor.. 

    s c cret 

    totate care cumpara aur acum au bula activelor financiare in formare cantitate aur!

    s c cret 

    1. parerea mea este ca rusia si china care si au dublat cantitatea de aur detinuta in ultimii 10-12 ani au facut o in ideea ca rubla si yuan- ul pot reprezenta o alternativa la dolar ( rusia cred ca a cumparat aur stiind ca va veni si razboiul cu ucraina SS)

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
domeniileostrov.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9755
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7397
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3041
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0232
Gram de aur (XAU)Gram de aur403.6495

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb