Tentaţia anarhistă

Cristian Pîrvulescu
Ziarul BURSA #Editorial / 8 mai 2023

Cristian Pîrvulescu

Tentaţia anarhistă transcende clivajele politice şi sociale, fie ele clasice sau contemporane. De stânga sau de dreapta, ecologist sau radical, anarhismul se manifestă ca o preferinţă pentru dezordinea ca expresie a (noii) ordini. Fie că vizează în formele sale extreme - libertarianism sau ecologism revoluţionar - desfiinţarea pur şi simplu a statului, fie că urmăreşte, în formele sale moderate, dereglementarea organizată a diferitelor domenii ale vieţii publice, anarhismul lasă loc tuturor ambiguităţilor, de la reflecţia filosofică la acţiunea politică.

Mişcările radicale afiliate oricăreia dintre extremele spectrului politic sunt impregnate de anarhism. De fapt, întreaga tactică a curentelor antisistem este inspirată din anarhism, doar că odată ce ideile anarhiste se inserează în nucleul cultural central, acestea elimină treptat vechiul sistem, iar cel mai bun exemplu este transformarea creştinismului dintr-un fenomen marginal în sigura religie a Imperiului roman târziu, din această poziţie controlând absolutist pentru un mileniu şi mai bine nu doar orice formă de gândire alternativă, ci şi orice manifestare a libertăţii. Astăzi, când libertatea şi corolarul său, liberalismul individualist, sunt atacate - aşa cum se întâmpla şi acum un secol - cu vehemenţă, anarhismul devine mijlocul predilect pentru a delegitima democraţia liberală în numele "poporului". Aşa se face că astăzi mişcările anarho-ecologiste sau anarho-democratice din Franţa, de la vestele galbene la mişcările "sociale" împotriva reformei legii pensiilor, dar şi cele care urmează tradiţia anarho-sindicalistă a fascismului italian, precum mişcările anti-restricţii ale Fraţilor italieni, reuşesc să preia iniţiativa pe plan ideologic şi societal.

Democraţia liberală a fost de două secole, de la primii teoreticieni anarhişti, Proudhon şi Bakunin, în linia de miră a tuturor anarhismelor. Şi asta pentru că liberalismul a privilegiat o ordine politică şi socială bazată pe individ, care făcea, în anumite condiţii, posibilă o formă moderată a democraţiei. Nu trebuie să uităm că de la Platon şi Aristotel până la părinţii fondatori ai Americii şi încă o jumătate de secol după aceea, la începutul secolului al XIX-lea, democraţia a fost privită ca expresia celei mai mari dezordini, bazată de tirania majorităţii impulsive şi needucate. Ori, cum liberalismul a permis adaptarea democraţiei la protejarea libertăţii individuale, oferind o soluţie politică, economică şi socială rezonabilă moral, şi relativ uşor de realizat în practică, atacarea sa a devenit - şi aşa a rămas până astăzi - elementul central al "eliberării" democraţiei.

Anarhismul, un curent ideologic care este, prin definiţie, anti-etatist, se transformă în epoca noastră într-o mişcare pentru dereglementare şi retragerea statului - un anarhism al pieţei ca contrapondere la "ordinea" liberală. De fapt, atât de criticatul neo-liberalism nu este un nou liberalism, ci un anarhism care este asociat mitului conspiraţiei şi ineficienţei statului. Oricum, teoriile conspiraţiilor au legitimat dintotdeauna acţiunea anarhistă, iar astăzi acest polimorfism al anarhismului ia forma unor acţiuni diverse şi uneori contradictorii care merg de la anti-capitalism la anarhia pieţei, de la trumpism la cyber-anarhism, de la catastro-ecologism la libertarianism.

Dar resuscitarea anarhismului nu este un accident de parcurs sau rezultatul suprapunerii crizelor succesive, ci rodul unei aventuri intelectuale care a început acum o jumătate de secol şi la care au contribuit din plin gânditori care, fără să fie anarhişti, au legitimat intelectual acest tip de manifestare. Aşa s-a întâmplat cu "responsabilitatea anarhică" de care vorbea Emmanuel Levinas sau "anarhia responsabilă" la care se referea Jacques Derrida, ca să nu mai vorbim de "anarheologia" lui Michel Foucault sau "anarhia pusă în scenă" a lui Jacques RanciPre. Toate aceste teorii au îndreptăţit anarhismul, care a recăpătat astfel statutul unei mişcări de înnoire. Printr-o metamorfoză ideologică facilitată de "revoluţia" informatică, aceste fragmente de gândire speculativă au fost amalgamate şi popularizate la sfârşitul secolului trecut, hrănind, paradoxal, o mişcare care în esenţa ei este profund anti-intelectualistă, anti-speculativă şi anti-ştiinţifică. S-au creat astfel condiţiile ca forme de contestare a ordinii liberale foarte diverse să poată fi conciliate, fie şi meteoric, putând astfel facilita emergenţa iliberalismului. Ori, dacă iliberalismul nu este un anarhism, ci o formă radicală de conservatorism, are nevoie - aşa cum au fost instrumentalizate fascismul şi legionarismul acum un secol - de această mişcare anarhică pentru a distruge ordinea existentă şi a se justifica apoi ca promotor al unei alte ordini. O ordine la care aspiră Putin, Xi Jinping sau Erdogan, care folosesc noile forme de anarhie pentru a-şi legitima puterea.

Opinia Cititorului ( 8 )

  1. ... fiul (20 de ani) unei prietene glorifica anarhismul ... il deranjau politistii si sustinea ca fara ei lumea ar fi mai libera ... l-am intrebat: dar ce veti face daca un golan mai puternic decat voi vine si va cere bani? ... a raspuns fara sa stea pe ganduri: facem cheta! ... pe fond sunt de acord cu dumneavoastra ... poate intr-un editorial viitor poate ne vorbiti si despre blm, antifa, defund the police, cancel culture, woke... ps: va recomand filmul "the november man" ... eu cred ca putin, xi, erdogan iubesc lumea veche ...

    1. Sau iubesc puterea absoluta si doresc subminarea civilizatiei occidentale iar pt asta sustin gruparile anarhiste de orice fel ce populate de idioti utili...

      ... personal, apreciez ca rusia si china contesta hegemonul ... pretinzand vechi sfere de influenta ... turcia viseaza probabil la vechiul imperiu sau influenta ... problema este ca hegemonul este "contestat" si din interior ... spre exemplu, metropolele ultraprogresiste americane sunt parasite de marii retaileri ... pe motiv de anarhie ... in ce masura trio-ul sustin miscarile anarhiste, va las pe dumneavoastra sa decideti ...

    Agenți ai serviciilor secrete din Rusia s-au infliltrat în rândul mulțimii, în timpul protestelor din Europa sau chiar au organizat demonstrații în mari orașe, scopul lor fiind să creeze un sentiment anti-ucrainean în Occident și să întârzie aderarea Suediei la NATO, arată o anchetă comună a mai multor publicații europene, informează Agerpres.

    Ancheta comună făcută de Suddeutsche Zeitung, canalele de radiodifuziune germane NDR şi WDR, cotidianul francez Le Monde, cel suedez Expressen şi canalele scandinave DR (Danemarca), NRK (Norvegia) şi SVT (Suedia) se bazează pe scurgeri de documente ce ar proveni din aparatul de securitate al Kremlinului. Potrivit relatărilor, grupuri mici, organizate, simulează manifestaţii anti-turce într-un mare oraş european, de exemplu, dându-se drept ucraineni şi protestând împotriva preşedintelui turc Recep Tayyip Erdogan, pentru a produce online material de propagandă. Aceasta ar avea se pare drept scop să fie creată impresia unei largi atitudini anti-islamice în Europa, care să aibă drept rezultat întârzierea accederii Suediei la NATO, o decizie care depinde acum doar de Turcia. Exemplele includ o demonstraţie a unor pretinşi membri ai comunităţii ucrainene la Paris, la începutul lui martie, care au protestat împotriva lui Erdogan cu saluturi naziste şi cagule, şi care au ironizat de asemenea victimele cutremurului devastator din 6 februarie.

    Potrivit Suddeutsche Zeitung, Kremlinul nu a comentat asupra acestor acuzaţii atunci când a fost solicitat. Potrivit anchetei media, provocatorii care lucrează pentru Rusia s-ar fi infiltrat și printre manifestanții reali din mai multe orașe, care protestau față de lipsurile sistemului medical, reforma pensiilor şi schimbările climatice. Aici, serviciile secrete au încercat să introducă tema sprijinului pentru Ucraina care ar afecta țările europene. Astfel, la Paris, la Haga, Bruxelles şi Madrid, postere parţial identice au fost folosite de aceiaşi oameni, potrivit Suddeutsche Zeitung. Fotografii cu acestea au fost postate pe internet şi au generat impresia unui amplu sentiment anti-Ucraina. Distribuirea de material produs în acest fel pe Facebook, TikTok, Telegram sau YouTube a fost controlată majoritar de trei conturi din Sankt-Petersburg, mai arată ancheta. 

    care poate fi adevarata definitie a timpului

    trecutul a oferit o filosofie diferita anarhismului si libertarianismului,  

    viitorul va decide altceva,  

    final de ani 30, 80% din italieni erau autodeclarati fascisti

    50 de ani mai tarziu 95 % din populatia Italiei condamna fascismul 

    cancer mai mare pt societatea umana, decat comunismul rus, nu exista

    Un bugetar platit din colectivizarea contributiilor va iubi statul. Nu munceste si nu exista intr-o piata concurentiala, isi da privilegii fiind lipit si in preajma politicului. Ei detesta anarhismul si lipsa de predictibilitate. Simplificat, n-au taiat o factura in viata lor dar vor frigidere pline si stat puternic.

    Chiar in ultima vreme m-am observat, ca uresc Statul (nu Roman, ca nu acesta este problema). As fi dispus sa lucrez mai putin doar ca sa nu platesc taxe. Fac tot posibilul sa nu platesc taxe. Incerc sa platesc numerar, unde se poate nu cer bon.

    Cumva, de la pandemie sau escalat lucrurile, mi sau deschis ochii. 

    Cand vezi cum se redistribuie taxele si fondurile ue, care sunt tot taxe... 

    Deja suntem la nivelul, cand copii specialilor, primesc 1000 euro din taxele noastre, sa investeasca la bursa... 

    Firmele de consultanta opresc pana la 30% din fondurile ue, satisfacand birocratia creata de Stat, in jurul acestori fonduri. Iar 30% este in majoritate spaga. 

    Iulius group primeste terenuri gratis de la Stat- divizia de petrochimie la Rompetrol, anual face pierdere de peste 50% din cifra de afaceri, cu statul actionar 45%...dar daca nu esti special, ANAF-ul se ia de tine ca ai luat telefon pe firma.

    Sunt multe de spus...Nu din ideologie anarhistica, dar urasc Statul! 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9766
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7317
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3535
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9743
Gram de aur (XAU)Gram de aur405.9099

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb