BVB Scăderi pe linie, pentru indici

N.B.
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital #Jurnal Bursier / 21 decembrie 2023

Scăderi pe linie, pentru indici

Acţiunile Hidroelectrica - pe prima treaptă în topul valorii tranzacţiilor

Indicii Bursei de Valori Bucureşti (BVB) au avut scăderi pe linie, în sesiunea de tranzacţionare de ieri, în contrast cu dinamica preponderent pozitivă din pieţele europene. Indicele BET, al celor mai lichide 20 de titluri de la BVB, a avut un recul de 0,87%, la 15.396 de puncte, în vreme ce indicele BET-BK, reperul de randament al fondurilor de investiţii în acţiuni, s-a depreciat cu 0,74%, până la 2.875 de puncte.

Valoarea tranzacţiilor s-a ridicat la 117,9 milioane lei, sub media zilnică a anului, de 155 milioane lei, în condiţiile în care nu a fost realizat niciun schimb de tip "deal".

Echipa de la Prime Transaction a notat, în raportul său zilnic: "Toţi indicii au înregistrat scăderi în şedinţa de astăzi (n.r. ieri). Deprecierile au fost cuprinse între -0,53% pentru indicele BETAeRO şi -0,87% în cazul indicilor BET, BET-TR şi BET-TRN. Valoarea tranzacţiilor a fost de 23,73 milioane de euro în scădere faţă de şedinţa de ieri (n.r. alaltăieri). O singură societate din indicele BET a avut creştere, această fiind Teraplast (TRP), 1,79%. Cele mai mari scăderi din indicele BET au fost înregistrate de One United Properties (ONE), -1,82% , Bursa de Valori Bucureşti (BVB), -1,80% , Nuclearelectrica (SNN), -1,69% şi Transport Trade Services (TTS), cu -1,48%".

În piaţa "regular", topul valorii tranzacţiilor a fost condus de acţiunile Hidroelectrica (H2O), ce au cumulat un rulaj de 27,3 milioane lei, titlurile producătorului şi furnizorului de energie electrică încheind ziua în scădere cu 0,78%, la preţul unitar de 127,8 lei.

Pe poziţia a doua în topul rulajului s-au situat acţiunile Banca Transilvania (TLV), ce s-au depreciat cu 1,3%, la preţul de 24,38 lei, în condiţiile unor schimburi de 13,1 milioane lei.

Acţiunile OMV Petrom (SNP) au coborât cu 0,69%, până la preţul de 0,579 lei, pe fondul unei valori a tranzacţiilor de 9,8 milioane lei.

Pe poziţia a patra a clasamentului lichidităţii s-au situat titlurile Romgaz (SNG), ce au cumulat un rulaj de 8,6 milioane lei, acţiunile producătorului de gaze naturale încheind ziua în scădere cu 0,2%, la preţul de 50,7 lei.

În piaţa "deals" a avut loc un schimb cu acţiuni SIF Muntenia, în valoare de 6,08 milioane de lei, tranzacţia realizându-se la preţul unitar de 1,52 lei, cu 0,65% sub referinţa din piaţa "regular".

Indicele BET-NG, al companiilor energetice şi de utilităţi, a avut un declin de 0,73%, la 1.125 puncte, în vreme ce indicele BET-FI, al SIF-urilor plus FP, a coborât cu 0,72%, până la 58.117 puncte.

Topul celor mai mari creşteri

1."Comelf" (CMF): +2,68%

2. "Prefab" (PREH): +2,01%

3. "Alro" (ALR): +1,99%

4. "TeraPlast" (TRP): +1,79%

5. "Aerostar" (ARS): +1,75%

Topul celor mai mari scăderi

1. "UCM Reşiţa" (UCM): -14,80%

2. "Altur" (ALT): -4,24%

3. "Turism, Hoteluri, Restaurante Marea Neagră" (EFO): -3,38%

4. "Impact Developer & Contractor" (IMP): -3,16%

5. "Lion Capital" (LION): -1,92%

Opinia Cititorului ( 5 )

  1. Scăderile sunt sănătoase pentru bursa! Și asa erau o mulțime cei care se plângeau ca nu mai au ce sa cumpere din cauza cotatiilor prea ridicate.

    1. Adevarat, dar trebuiau sa aiba loc acum? Nu era mai bine un Christmas Rally?

      pai n-a fost christmas rally? :)

      maine e ultima zi inainte de craciun, si gata  

      ianuarie, in ultimii ani a fost aproape mereu rosie asa ca faceti-va socotelile.

      eu sunt out de azi dimineata. mai bine vindeam alataieri dar e bine si asa. 

      e un an atipic... in termeni reali, suntem sub anul 2020 la cotatii.... vin rezultate foarte bune si incurajatoare... conpet nu se va opri pina pe la 84 cel putin... sphera, tts, tlv, brd au upside bun... pilon 2 a investit mai mult ca in alti ani... nu uitati ca cel mai bun timp de cumparat de exemplu Hidro a fost august, tlv a fost aprilie mai... nu se respecta comportamentul 2021-2022 anul asta ;) companiile au investit mult, se vede si in raportari... cel putin avem deja un grup de companii calitative mult mai mare ;) de altfel, SNP nu ajungea la cotatia la care este astazi - comparati situatiile finanicare 2023 cu 2022 si explicati de ce e o diferenta semnificativa in cotatia actiunii...

      si eu am observat... unii au tot asteptat caderea care a fost minima... nr de investitori e mai mare, plus calitatea companiilor s-a imbunatatit. Mai ales ca anul acesta a fost foarte generos in dividende care inca nu s-au intors in piata marea majoritate.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb