BVB Scăderi pe linie pentru indicii bursei

Mihai Gongoroi
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital #Jurnal Bursier / 12 octombrie 2018

Rulaj de 717 milioane de lei, ca urmare a înregistrării emisiunii de obligaţiuni ale International Investment Bank (IIB)

Şedinţa de tranzacţionare de ieri a fost marcată de scăderi ale tuturor indicilor Bursei de Valori Bucureşti (BVB), cu deprecieri situate între 0,84% pentru BET-FI şi 1,54% pentru BET-NG.

Dragoş Mesaroş, director de tranzacţionare în cadrul societăţii de brokeraj Goldring, ne-a transmis: "Consider că astăzi (n.r. ieri) piaţa noastră a scăzut în tandem cu cele externe, dar trebuie să ţinem cont că deprecierile au fost mai mici decât în cazul majorităţii burselor internaţionale. Practic, volatilitatea la noi a fost mai scăzută. În continuare sunt de părăre că, în general, nu suntem corelaţi cu ceea ce se întâmplă în pieţele externe, dar sigur că există şi excepţii. De fapt, şi astăzi (n.r. ieri) corelaţia a fost redusă din punctul meu de vedere.

Am avut o scădere abruptă în primele 20 - 30 de minute ale şedinţei, dar apoi, surprinzător, au apărut cumpărători pentru acţiunile multor companii din BET, iar cotaţiile au recuperat rapid din deprecierile de la începutul zilei".

Valoarea tranzacţiilor a fost de 717 milioane de lei (153,6 milioane de euro), ca urmare a înregistrării în sistemul bursei a emisiunii de obligaţiuni ale International Investment Bank (IIB), tranzacţiile în euro cu acest tip de instrumente însumând 373 de milioane de lei, iar tranzacţiile în lei 300 de milioane de lei.

În acest context, valoarea tranzacţiilor în piaţa de acţiuni a fost de numai 8,7 milioane de euro.

În piaţa "regular", topul lichidităţii pieţei de acţiuni a fost condus de acţiunile Banca Transilvania (TLV), cu transferuri în valoare de 8,47 milioane de lei, ultima cotaţie a emitentului fiind de 2,305 lei/acţiune, în scădere cu 1,91%.

Locul al doilea în acest clasament a fost ocupat de acţiunile OMV Petrom (SNP), care au încheiat şedinţa de ieri la preţul unitar de 0,377 lei/acţiune, în scădere cu 1,05%, valoarea tranzacţionată cu titlurile societăţii petroliere însumând 5,58 milioane de lei.

Acţiunile BRD - Groupe Societe Generale (BRD) au terminat ziua bursieră la preţul unitar de 13,2 lei, în scădere cu 0,75%, transferurile cu titlurile instituţiei bancare însumând aproximativ 5,21 milioane de lei.

Prin piaţa "deal" a fost realizat un singur astfel de transfer, cu titlurile SNP, în valoare totală de 2,5 milioane de lei, la un preţ unitar de 0,377 de lei/acţiune, cu 1,05% sub referinţă.

Indicele BET, al celor mai lichide cincisprezece acţiuni de la bursa noastră, s-a retras 1,01%, în timp ce indicele BET-XT, ce include în structura sa cele mai tranzacţionate 25 de titluri de la bursa noastră, a suferit o depreciere de 1,14%.

Indicele BET-BK, reperul de randament al fondurilor de investiţii, a coborât cu 1,23%.

Topul celor mai mari creşteri

1. " Şantierul Naval Orşova" (SNO): +3,03%

2. "Fondul Proprietatea" (FP): +0,87%

3. "Cemacon" (CEON): +0,66%

4. "Erste Bank" (EBS): +0,42%

5. "Oil Terminal" (OIL): +0,41%

Topul celor mai mari scăderi

1. "Turism Felix" (TUFE): -9,16%

2. "Prodplast" (PPL): -6,02%

3. "Vrancart" (VNC): -5,85%

4. "Zentiva" (SCD): -4,90%

5. "IAR Braşov" (IARV): -4,04%

www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb