ZIARUL BURSA

12 octombrie 2018
Ediţia din 15.08.2024
Grafică de Make

Trump acuză Fed de nebunie

Alina Vasiescu, Andrei IacomiInternaţional / 12 octombrie 2018

Preşedintele american a criticat banca centrală pentru majorarea dobânzilor  

Bloomberg: Cei mai mari bogătaşi ai lumii au pierdut 99 miliarde dolari în urma scăderilor de pe bursă

Liviu Moldovan, analist financiar: "Nu există un pericol real să ne confruntăm cu un crah bursier"

Bursele din lume au înregistrat scăderi majore ieri, în special cele din Asia şi Europa, continuând cursul de miercuri al pieţelor americane. Ieri, pe pieţe, s-a instalat o panică provocată de o declaraţie a preşedintelui american Donald Trump împotriva băncii centrale (Federal Reserve - Fed), cu referire la majorările de dobândă.

Preşedintele SUA a spus miercuri, după declinul pieţelor, că "Fed a înnebunit", exprimându-şi astfel nemulţumirea faţă de faptul că banca centrală este angajată într-o politică de majorare a dobânzilor.

Sergiu Oprescu, ARB

CERCETARE PWC PRIVIND NIVELUL DE DIGITALIZARE: "România, codaşă în clasamentele europene şi mondiale"

Ramona RaduCompanii / 12 octombrie 2018

Sergiu Oprescu, ARB: "Avem nevoie de mai mulţi absolvenţi în ştiinţe, tehnologie, inginerie şi matematică ca să creştem gradul digitalizării" 

Ţara noastră are nevoie de mai mulţi absolvenţi în ştiinţe, tehnologie, inginerie şi matematică ca să crească gradul de digitalizare la nivel naţional, este de părere Sergiu Oprescu, pre­şe­dintele Consiliului Director al Asociaţiei Române a Băncilor (ARB).

Ioan Aurel Pop

LUMINILE (ŞI UMBRELE) CENTENARULUI Oamenii au nevoie de educaţie ca să se umanizeze (II)

Politică / 12 octombrie 2018

(Interviu cu istoricul Ioan Aurel Pop, rectorul Universităţii Babeş-Bolyai şi preşedintele Academiei Române)

Victor Roncea: Academia Română a dat un şir de mar­tiri sub comunism, de la Nichifor Crainic, închis 15 ani fără nicio condamnare, la Alexandru Lapedatu şi Gheorghe Brătianu, ucişi în temniţele bol­şe­vice. Cum îi evocă Academia Româ­nă? Pregătiţi un volum special prin Institutul Naţional pentru Studiul Totalitarismului aflat sub egida Academiei?

Academician Ioan Aurel Pop: În 1948, adică acum 70 de ani, Academia Română a fost aproape distrusă. Zeci de academicieni au fost excluşi din înaltul for, o mare parte dintre ei au fost întemniţaţi, iar unii şi-au sfârşit zilele în detenţie, mai ales la Sighet, dar şi în alte părţi.

Jocul de-a... greva

PROTEST AL OPERATORILOR DIN TRANSPORT, PE NERVII CĂLĂTORILOR Jocul de-a... greva

GHEORGHE IORGOVEANUPolitică / 12 octombrie 2018

Operatorii de transport interjudeţean de persoane sunt nemulţumiţi. Aceştia au protestat timp de trei săptămâni împotriva proiectului de ordin pe care ministrul Lucian Şova doreşte să îl aprobe pentru liberalizarea pieţei transportului de persoane, stabilind noi condiţii de autorizare, conform directivei europene din acest domeniu, act normativ ce trebuie transpus în legislaţia internă.

Pierderi de 10 miliarde de euro anual din cauza deficitului de talente

STUDIU PWC EUROPEAN PRIVATE BUSINESS SURVEY: Pierderi de 10 miliarde de euro anual din cauza deficitului de talente

O.D.Macroeconomie / 12 octombrie 2018

Ţara noastră pierde mai mult de 10 miliarde de euro anual din cauza deficitului de talente, arată datele sondajului PwC European Private Business Survey.

În cadrul studiului, care a chestionat 2447 de companii provenind din 31 de ţări europene, 39% dintre respondenţi apreciză că birocraţia de la nivel local este o provocare, faţă de 29% care considerau că cea de la nivelul Uniunii Europene pune probleme. "Companiile antreprenoriale din Europa consideră că gradul de reglementare şi birocraţia de la nivelul economiilor locale ameninţă într-o măsură mult mai mare dezvoltarea activităţii pe care o derulează, comparativ cu reglementările şi birocraţia  de la nivelul Uniunii Europene (UE)", arată sondajul citat.

Sanador a investit 20 de milioane de euro într-un centru oncologic

Sanador a investit 20 de milioane de euro într-un centru oncologic

A.V.Companii / 12 octombrie 2018

Sanador a inaugurat, ieri, Centrul Oncologic Sanador, specializat în diagnosticarea şi tratarea cancerului, investiţie care se ridică la aproximativ 20 de milioane de euro, sumă provenită din fonduri proprii şi credite bancare.

Centrul este integrat Spitalului Clinic Sanador.

MFA Mizil, gata pentru realizarea aruncătoarelor de 120 mm

INDUSTRIA DE APĂRARE: MFA Mizil, gata pentru realizarea aruncătoarelor de 120 mm

Companii / 12 octombrie 2018

Reporter:Care este situaţia actuală a MFA Mizil?

Felix Pîrvulescu, director comercial MFA Mizil: Fabrica şi-a diversificat activitatea pe patru divizii. Prima divizie este aceea militară, ce reprezintă activitatea iniţială, prioritată a societăţii. A doua este divizia de energie, unde lucrăm cu firme importante precum General Electric, Cameron, etc.. În al treilea rând, avem o divizie automotive,pentru executarea de subansambluri şi piese, iar în acest domeniu colaborăm cu firme cum ar fi Yazaki. Ultima divizie este agricultură, iar aici executăm reparaţii, confecţii metalice şi prelucrări mecanice pentru societăţile de profil din zonă.

Electrogrup face un pas către listarea la BVB

Electrogrup face un pas către listarea la BVB

A.I.Piaţa de Capital / 12 octombrie 2018

Marian Pantazescu: "Listarea Grupului la Bursa de Valori Bucureşti ne va permite accelerarea investiţiilor în infrastructura din ţara noastră" 

Operaţiunea va include atât o majorare de capital, de până la 1,25 milioane de acţiuni noi, şi o vânzare de cel mult 1,25 milioane de acţiuni existente

Electrogrup Infrastructure (E-INFRA), grup ce îşi are originea într-o companie de construcţii şi servicii specializate înfiinţată în anul 1997, în prezent unul dintre cei mai mari furnizori de infrastructură şi servicii conexe din ţara noastră şi-a anunţat, ieri, intenţia de a intra în arena de tranzacţionare a Bursei de Valori Bucureşti (BVB), prin lansarea unei oferte publice de vânzare de acţiuni, ce va cuprinde atât titluri noi, cât şi existente.

Şase... vine!

Cornel CodiţăEditorial / 12 octombrie 2018

Cornel Codiţă

Cine vine? Ei, lasă că ştiu eu...aţi ghicit din prima. Cin-să vină? Criza! Nimic nou sub soare. Dacă te iei după literatura şi presa "de specialitate", ai zice că facultăţile de economie şi jurnalism din toată lumea au fost dotate obligatoriu cu o secţie nouă: oracol şi prezicători de crize. Din 2008 şi pînă acum, nu cred să fi trecut vreo zi în care, undeva, cineva să nu fi prezis serios şi cu argumente viitoarea criză; cea de mîine, de poimîine, de peste un an, doi, zece sau un secol. Ce mai, dacă n-ai scris o carte despre criza care va să vină, nu ai nici o speranţă la vreun post de profesor sau consultant principal.

Surse: "Sears" se pregăteşte să-şi declare falimentul

Surse: "Sears" se pregăteşte să-şi declare falimentul

Alina VasiescuInternaţional / 12 octombrie 2018

"Sears Holdings" Corp. se pregăteşte să solicite în instanţă, în următoarele zile, plasarea sub protecţia Legii falimentului, după ani în care s-a confruntat cu scăderea vânzărilor, spun surse citate de Reuters, care menţionează că acum este pusă sub semnul întrebării supravieţuirea companiei americane, care a fost odinioară cel mai mare retailer din lume.

Achiziţionarea de vehicule ecologice, încurajată de UE

Achiziţionarea de vehicule ecologice, încurajată de UE

O.D.Companii / 12 octombrie 2018

Consiliul miniştrilor Mediului din Uniunea Europeană a aprobat stimularea accesului la vehicule ecologice pentru statele membre unde acestea deţin o cotă de piaţă redusă, în urma unei propuneri venite din partea ţării noastre. De asemenea, Consiliul miniştrilor Mediului din UE a aprobat noua formă a Regulamentului privind standardele de emisii CO2 pentru autoturisme şi vehicule comerciale uşoare. Astfel, a fost menţinută propunerea Comisiei Europene pentru obiectivele de reducere a emisiilor cu 15% pentru anul 2025, pentru ambele segmente de vehicule. O noutate o reprezintă diferenţierea ţintelor pentru anul 2030 între segmente: 30% pentru vehicule comerciale uşoare; 35% pentru autoturisme.

Primul Complex Sportiv Naţional, creat după o pauză de 18 ani

D.N.Sport / 12 octombrie 2018

Ministerul Tineretului şi Sportului (MTS) anunţă că Guvernul a decis, în ultima şedinţă, înfiinţarea Complexului Sportiv Naţional "Lascăr Pană" în Baia Mare. După 18 ani, Ministerul Tineretului şi Sportului creează un Complex Sportiv Naţional, care se va adăuga celor 9 deja existente în portofoliu.

UEFA a mărit premiile pentru Liga Naţiunilor

UEFA a mărit premiile pentru Liga Naţiunilor

Sport / 12 octombrie 2018

UEFA a anunţat că a mărit premiile pentru echipele participante la prima ediţie a Ligii Naţiunilor. În Divizia C, eşalonul în care evoluează echipa naţională de fotbal a ţării noastre, fiecare echipă va primi 1,125 de milioane de euro, în creştere cu 50 la sută, de la 750.000 de euro, suma anunţată iniţial.

AnuntBursa.ro
ConstructiiBursa.ro
Evenimentele BURSA
Suplimentele BURSA
MACRO NEWSLETTER-12 Octombrie 2018

MACRO NEWSLETTER-12 Octombrie 2018

Macroeconomie / 12 octombrie 2018

Preţurile de consum din Franţa şi-au temperat creşterea anuală în septembrie 2018, până la 2,2%, de la 2,3% în luna precedentă, pe fondul unei scăderi lunare de 0,2%, după o creştere de 0,5% în luna anterioară. Preţurile alimentelor şi-au...

La ieşirea din centrul de reţinere al PoliţieiCapitalei, Carmen Adamescu a spus: "Viaţa bate filmul".

Arest la domiciliu pentru fostul director al magazinului Unirea

GHE. IORGOVEANUPolitică / 12 octombrie 2018

Carmen Adamescu a fost plasată în arest la domiciliu, pentru următoarele 30 de zile. Conform procurorilor din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Bucureşti, fosta soţie a omului de afaceri Dan Adamescu este inculpată într-un dosar penal în...

Victor Ponta: Delta devine un fel de lac Belina

Victor Ponta: Delta devine un fel de lac Belina

G.M.Politică / 12 octombrie 2018

Deputatul Victor Ponta, liderul formaţiunii Pro România, a susţinut, ieri, la Tulcea că, sub conducerea lui Liviu Dragnea, Delta Dunării riscă să devină un nou caz Belina, după cum informează Agerpres. Când a făcut această declaraţie, Ponta a...

Legea pensiilor, un proiect controversat

G.M.Politică / 12 octombrie 2018

Proiectul de lege a pensiilor aprobat, miercuri, în şedinţa de Guvern şi trimis către Parlament spre dezbatere şi vot nu este pe placul tuturor aleşilor. Ministul Muncii şi Justiţiei Sociale, Olguţa Vasilescu nu l-a convins pe fostul...

BVB Scăderi pe linie pentru indicii bursei

Mihai GongoroiPiaţa de Capital / 12 octombrie 2018

Rulaj de 717 milioane de lei, ca urmare a înregistrării emisiunii de obligaţiuni ale International Investment Bank (IIB) 

Şedinţa de tranzacţionare de ieri a fost marcată de scăderi ale tuturor indicilor Bursei de Valori Bucureşti (BVB), cu...

"Lidl" intră pe piaţa din Serbia, cu 16 magazine

"Lidl" intră pe piaţa din Serbia, cu 16 magazine

Internaţional / 12 octombrie 2018

"Lidl" a deschis 16 unităţi în Belgrad şi în alte oraşe din Serbia, lansând şi în statul balcanic reţeaua de magazine de tip discount, transmite Reuters, conform Agerpres.

Grupul "Lidl", care a inaugurat miercuri cinci magazine...

Trump accuses the Fed of insanity

Trump accuses the Fed of insanity

ALINA VASIESCU, ANDREI IACOMI (translated by Cosmin Ghidoveanu)English Section / 12 octombrie 2018

American president criticized the central bank for raising the interest rates 

Bloomberg: The richest people in the world have lost 99 billion dollars following the drops in the stock market

Liviu Moldovan, financial analyst: "There...

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

14 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9761
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5124
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2344
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7993
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.8318

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo