DAN BĂNACU, DIRECTOR GENERAL SCHWEIGHOFER ROMÂNIA: "Tot profitul Schweighofer făcut în România a fost reinvestit"

EMILIA OLESCU
Ziarul BURSA #Companii / 12 octombrie 2018

Conducerea Holzindustrie Schweighofer

Conducerea Holzindustrie Schweighofer

Profitul realizat de Holzindustrie Schweighofer în România a fost reinvestit tot în România, a afirmat, ieri, Dan Bănacu, directorul general al companiei.

Potrivit domniei sale, totalul investiţiilor realizate de Holzindustrie Schweighofer în ţara noastră a fost de 800 de milioane de euro.

Societatea cu acţionariat austriac, care activează pe piaţa prelucrării lemnului, procesează 6% din totalul lemnului de răşinoase recoltat din ţara noastră.

Dan Bănacu a precizat: "Ca să fie eficient, lemnul trebuie prelucrat în combinate mari. Înainte de 1990, existau numai astfel de combinate, nu erau firme mici de prelucrare a lemnului. România şi-a plătit datoriile cu cherestea, înainte de 1989. După Revoluţie, însă, toate combinatele au dispărut. Noi aducem valoare adăugată, întrucât vindem lemnul prelucrat la un preţ de 247 de euro metrul cub, în timp ce, în piaţă, lemnul se vinde la 140 de euro/mc".

Din toată cantitatea de lemn procesată de Schweighofer, 60% provine din import, din ţări precum Cehia, Bosnia, Ungaria, Polonia, Germania, Austria.

Lemnul prelucrat în România şi Germania de Holzindustrie Schweighofer este comercializat în peste 70 de ţări din lume.

Pe lângă cele trei fabrici de cherestea, în ţara noastră compania are şi două fabrici de panouri, unitatea de producţie de la Comăneşti fiind cea mai mare din lume de acest gen, potrivit domnului Dan Bănacu. Acesta a menţionat că, din producţia secundară, cum ar fi coaja copacilor, Schweighofer produce peleţi, utilizaţi în domeniul energiei verzi. Producţia de peleţi, anul trecut, a fost de 370 de tone. În Germania, compania are o singură fabrică.

Cifra de afaceri realizată în cele două ţări s-a ridicat la 532 de milioane de euro, anul trecut, cea mai mare parte a vânzărilor provenind din România.

La finalul lui 2017, Holzindustrie Schweighofer avea, în România şi Germania, circa 3.100 de angajaţi.

În ţara noastră, compania austriacă a intrat în anul 2003, cu o investiţie greenfield. Pe piaţa autohtonă, societatea avea 2700 de angajaţi, la sfârşitul anului trecut.

Printre altele, reprezentanţii societăţii au afirmat, ieri, într-o întâlnire cu presa care a avut loc la Viena, că, în prezent, există un surplus de masă lemnoasă în Europa. Dan Bănacu a precizat că, la noi, jucătorii din domeniu se confruntă, printre altele, cu lipsa infrastructurii.

Reprezentanţii companiei au prezentat, ieri, soluţia TimFlow - sistemul informaţional care asigură trasabilitatea lemnului, bazat pe informare prin GPS. "Efortul prin care se face trasabilitatea lemnului este foarte mare, din punct de vedere financiar", a precizat domnul Bănacu, menţionând că, la poarta fabricii, după ce sunt verificate documentele de însoţire a lemnului şi traseul parcurs, în baza înregistrării GPS, dacă încărcătura nu arată la fel ca cea iniţială, atunci lemnul este dat deoparte şi investigat, ancheta putând dura până la câteva săptămâni. Toate camioanele care livrează lemn la poarta fabricilor au supraveghere GPS, TimFlow fiind lansat în aprilie 2017.

Menţionăm că, în lua mai, DIICOT a efectuat percheziţii la fabricile companiei. Ancheta DIICOT vizează destructurarea unui grup infracţional organizat specializat în săvârşirea infracţiunilor de deturnare a licitaţiilor publice, evaziune fiscală, concurenţă neloială, tăiere fără drept de arbori şi alte infracţiuni aflate în competenţa acestei unităţi de parchet. De asemenea, sunt vizate Direcţiile Silvice din Suceava, Alba şi Hunedoara, precum şi o serie de furnizori, prejudiciul estimat de anchetatori ridicânduse la peste 25 de milioane de euro.

Potrivit reprezentanţilor companiei, aceştia nu au fost anunţaţi oficial că ar fi parte a investigaţiei DIICOT.

În acest context, Dan Bănacu a afirmat, ieri: "Nimic din ceea ce facem nu este în afara normelor legale. Considerăm că sistemul nostru de due diligence este unul dintre cele mai dezvoltate din lume".

La rândul lor, membrii conducerii din Austria au precizat: "Întotdeauna operăm conform normelor legale şi cooperăm cu autorităţile, pentru că este în avantajul nostru acest lucru. Nu ne este teamă de investigaţia din România".

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. daca Holzindustrie Schweighofer se va orienta si va investi in producerea de mobilier in Romania. Orice discutii despre marea eficienta a exportului de busteni si cherestea sunt doar baliverne.

    Vrem combinate de prelucrare a lemnului, pentru producerea de mobila, nu export de lemn brut! 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

14 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9761
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5124
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2344
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7993
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.8318

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb