Siegfried Mureşan, deputat european şi purtător de cuvânt al PPE, acuză, într-un comunicat de presă, că guvernul condus de Viorica Dăncilă s-a opus suplimentării bugetului Uniunii Europene cu 110 milioane de euro pentru despăgubirea fermierilor afectaţi de pes-ta porcină africană. Mureşan susţine că reprezentanţii guvernului au votat în Consiliul Uniunii Europene împotriva suplimentării Fondului European de Garantare Agricolă, fond din care banii urmau să fie redirecţionaţi către despăgubiri.
Europarlamentarul liberal menţionează că în 30 august 2018 a depus două amendamente la proiectul de buget al Uniunii Europene pentru 2019, prin intermediul cărora solicita alocarea, în total, a 110 milioane de euro pentru despăgubirea fermierilor din statele membre afectaţi de pesta porcină africană, inclusiv fermierii din România.
Siegfried Mureşan arată în comunicatul de presă: "Dintr-un document oficial obţinut de la Consiliul UE am aflat că, în data de 4 septembrie 2018, deci la aproape o săptămână după amendamentele depuse de mine, Guvernul a votat în Consiliu tăierea fondurilor pentru pesta porcină. Concret, Executivul condus de Viorica Dăncilă a votat alocarea a zero euro către Fondul European de Garantare Agricolă pentru măsurile specifice destinate fermierilor afectaţi de pesta porcină africană, acolo unde eu solicitasem 100 de milioane de euro. Mai mult, Guvernul Dăncilă a votat şi pentru reducerea cu 8,5 milioane de euro a alocărilor pentru măsuri de urgenţă de combatere a bolilor la plante şi animale în Uniunea Europeană, faţă de propunerea iniţială a Comisiei".
Forma finală a Bugetului UE 2019 va fi negociată şi aprobată de Parlamentul European şi Consiliul UE la finalul lunii noiembrie.
Conform datelor recente furnizate de Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Securitatea Alimentelor, pesta porcină africană a afectat 13 judeţe, 246 de localităţi şi au fost înregistrate 998 de focare. Până la această oră au fost sacrificaţi 348.691 de porci afectaţi de boală.
Autorităţile au despăgubit 6625 de proprietari, valoarea totală a plăţilor fiind de 71.806.990 de lei.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 12.10.2018, 08:08)
In primul rand lipseste o situatie in 2018 a efectivelor de porcine!
Putea fi realizata prin controlul de primavara al veterinarilor coordonati de ANSVSA din subordinea primului ministru!
Nu s-a facut si acum numaram focarele de PPA!
C e cauta ANSVSA in alta parte decat la ministerul agriculturii?
Ca sa avem un ministru al agriculturii care nu stie cate porcine sunt in Romania????