CEL MAI BUN PLASAMENT ÎN PERIOADA 3 - 10 OCTOMBRIE SIF Oltenia - cel mai bun randament din BET-FI

MIHAI GONGOROI
Ziarul BURSA #Investiţii Personale / 12 octombrie 2018

SIF Oltenia - cel mai bun randament din BET-FI

Marcând un avans de 4,11%, în raport cu moneda europeană, în intervalul 3 - 10 octombrie, acţiunile SIF Oltenia (SIF5) reprezintă cel mai rentabil emitent din cadrul indicelui BET-FI, al celor cinci SIF-uri plus Fondul Proprietatea (FP), care a scăzut cu 0,06%, în perioada menţionată.

Evoluţia titlurilor societăţii de investiţii financiare apare în condiţiile în care marţi, 9 octombrie, emitentul a anunţat că a finalizat tranzacţia prin care şi-a vândut către Erste Group Bank participaţia de 6,29% pe care o avea la Banca Comercială Română (BCR), pentru suma de 140 de milioane de euro, după ce, pe data de 4 octombrie, acţionarii societăţii au votat înstrăinarea pachetului de acţiuni.

În acest context, pentru intervalul menţionat, cotaţia SIF5 a oscilat între o scădere de 0,71%, consemnată pe data de 3 octombrie, pe fondul unui volum de 279.711 de unităţi, peste media celor 20 de zile anterioare, de circa 351.750 de acţiuni, şi o creştere de 1,64%, înregistrată pe 10 octombrie, în contextul unui rulaj de 346.397 de acţiuni.

De asemenea, pe data de 10 octombrie, au fost realizate două transferuri de tip "deal" cu acţiunile SIF5, cele 5,7 milioane de titluri tranzacţionate reprezentând aproape 1% din capitalul societăţii de investiţii financiare.

Echipa de la BT Capital Partners a analizat, din punct de vedere tehnic, evoluţia acţiunii SIF5 din ultima perioadă, în raportul săptămânal pentru acţiuni listate la BVB, publicat pe data de 8 octombrie.

Analiştii au specificat: "SIF5 a reacţionat în preajma nivelului anticipat ca rezistenţă, respectiv 2,23 lei/titlu (n.r. la finalul lunii august), corecţia înregistrată la acel prag ducând preţurile înapoi sub media mobilă (n.r. de 50 de zile) de la 2,14 lei/unitate.

După această evoluţie trendul minor ne apare ca fiind neutru, şi va rămâne astfel atât timp cât preţurile nu coboară sub suporturile din zona 2,05 - 2 lei/titlu şi nici nu urcă peste media mobilă.

Dintre cele două praguri amintite, suporturile sunt mult mai tari, fiind critice, astfel că ne aşteptăm ca acestea să ţină şi chiar să impulsioneze piaţa".

Miercuri, 10 octombrie, cotaţia SIF5 a încheiat şedinţa de tranzacţionare la preţul de 2,175 lei/unitate, peste media mobilă indicată de echipa de la BT Capital Partners. Totuşi, ieri, la ora 17:00, acţiunea SIF5 se tranzacţiona la 2,135 lei, coborând sub reperul indicat de analişti.

La finalul lunii iulie a acestui an, SIF5 a raportat un profit net consolidat de circa 65,84 milioane de lei, în creştere cu 77,6% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, când societatea de investiţii financiare a obţinut un rezultat net de 37 milioane de lei.

Valoarea Unitară a Activului Net (VUAN) se situa, la finalul lunii august 2018, la 3,4077 lei, nivel care, raportat la preţul de închidere al acţiunii SIF5 din data de 8 octombrie, oferă un discount de tranzacţionare de aproximativ 36%.

Topul randamentelor de la Bursa de Valori Bucureşti (BVB) este condus, în intervalul 3 - 10 octombrie, de acţiunile companiei producătoare de piese auto Altur (ALT), care au înregistrat o apreciere de 7,5%, în raport cu moneda euro.

Titlurile emitentului au fost tranzacţionate în doar patru şedinţe bursiere din cele şase cuprinse în intervalul analizat, cotaţia emitentului fluctuând între două stagnări, înregistrate pe 3 şi 9 octombrie, şi o apreciere de 1,41%, consemnată în data de 4 octombrie, în contextul unui rulaj 29.990 de unităţi, sub media celor 20 de zile anterioare, de 45.559 de unităţi.

Emitentul are o capitalizare la BVB de aproximativ 30,1 milioane de lei.

Locul al doilea pe podiumul rentabilităţilor de la BVB, în intervalul 3 - 10 octombrie, este ocupat de titlurile instituţiei bancare Patria Bank, care au raportat o apreciere de 4,2%, în raport cu moneda europeană.

În data de 3 octombrie, emitentul a raportat operatorului de piaţă semnarea unui acord pentru vânzarea unui portofoliu de aproximativ 9.800 de credite de consum negarantate acordate persoanelor fizice, în valoare de circa 245 de milioane de lei, cu InvestCapital Ltd, companie membră a Grupului KRUK.

Podiumul acestui clasament este completat de SIF5.

Cotaţia aurului s-a depreciat cu 0,7%, iar cursul monedei naţionale, în raport cu cea europeană, a crescut cu 0,03%, în intervalul intervalul 3 - 10 octombrie.

Depozitele bancare în euro au avut o rentabilitate de 0,02%, în perioada menţionată, în timp ce depozitele în lei ar fi adus un câştig de 0,07%.

Preţul criptovalutei Bitcoin, raportat la moneda euro, a crescut cu 0,5%, în intervalul 3 - 10 octombrie.

Potrivit CoinDesk Price Index (indice ce reprezintă o medie a preţurilor criptomonedei la principalele burse din lume), ieri, în jurul orei 17:00, criptovaluta se tranzacţiona în apropierea nivelului de 6.240 de dolari.

Tot ieri, la ora menţionată, capitalizarea de piaţă a monedei digitale era de circa 108,8 de miliarde de dolari, potrivit site-ului "coinmarketcap.com".

Precizări:

Randamentele plasamentelor analizate la această rubrică sunt raportate la moneda europeană. Randamentele calculate sunt cele mai bune pe fiecare categorie de plasament, fără a fi luată în calcul lichiditatea tranzacţiilor. Indicii Bursei de Valori Bucureşti sunt calculaţi pe baza cotaţiilor de închidere, în timp ce în cazul acţiunilor, în calcul este folosit preţul mediu. Piaţa AeRO nu este avută în vedere. Valorile unitare ale fondurilor mutuale utilizate în analiză sunt cele aferente perioadei precizate în grafic. Articolul nu reprezintă o sugestie de investiţii.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb