Electrogrup face un pas către listarea la BVB

A.I.
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 12 octombrie 2018

Electrogrup face un pas către listarea la BVB

Marian Pantazescu: "Listarea Grupului la Bursa de Valori Bucureşti ne va permite accelerarea investiţiilor în infrastructura din ţara noastră"

Operaţiunea va include atât o majorare de capital, de până la 1,25 milioane de acţiuni noi, şi o vânzare de cel mult 1,25 milioane de acţiuni existente

Electrogrup Infrastructure (E-INFRA), grup ce îşi are originea într-o companie de construcţii şi servicii specializate înfiinţată în anul 1997, în prezent unul dintre cei mai mari furnizori de infrastructură şi servicii conexe din ţara noastră şi-a anunţat, ieri, intenţia de a intra în arena de tranzacţionare a Bursei de Valori Bucureşti (BVB), prin lansarea unei oferte publice de vânzare de acţiuni, ce va cuprinde atât titluri noi, cât şi existente.

Marian Pantazescu, Director General şi acţionar semnificativ al Electrogrup Infrastructure, a declarat: "Listarea Grupului la Bursa de Valori Bucureşti ne va permite accelerarea investiţiilor în fertilul spaţiu al infrastructurii din România şi, în acelaşi timp, ne va consolida poziţia naţională în piaţa de infrastructură-ca-serviciu (infrastructure-as-a-service).

Ne-am construit strategia pe creşterea nevoii de infrastructură neutră, critică digitalizării industriilor, şi pe cererea de infrastructură modernă necesară creşterii economice. Avem un model de business integrat, cu multiple pârghii de creştere, pe care suntem unic poziţionaţi pentru a le valorifica. O listare la bursă ne oferă fundaţia solidă pentru evoluţia Grupului către următorul nivel".

Operaţiunea de piaţă va fi include atât o componentă primară, de majorare de capital social, de până la 1,25 milioane de acţiuni noi, şi o ofertă secundară de vânzare de până la 1,25 milioane de acţiuni existente.

În momentul actual, acţionarii vânzători, care deţin 100% din companie şi care vor avea majoritatea acţiunilor Electrogrup Infrastructure după finalizarea ofertei sunt: Teofil Mureşan (34%), Simion Mureşan (33%), Marian Pantazescu (33%).

Ulterior operaţiunii de piaţă, compania şi acţionarii vânzători urmează să încheie angajamente privind interdicţii de înstrăinare a propriilor acţiuni pentru o perioadă de un an.

Electrogrup menţionează că lansarea ofertei depinde de condiţiile de piaţă şi de îndeplinirea altor condiţii întâlnite, de obicei, în ofertele internaţionale de acţiuni, inclusiv obţinerea tuturor aprobărilor necesare din partea autorităţilor de supraveghere.

De asemenea, se intenţionează ca un aranjament privind stabilizarea pieţei să fie pus în aplicare după admiterea la tranzacţionare a acţiunilor.

Numărul total de acţiuni disponibile la tranzacţionare în urma ofertei va depinde de numărul de acţiuni noi emise de companie şi de numărul de acţiuni existente vândute noilor inves-titori în cadrul ofertei.

Compania se aşteptă ca free float-ul (numărul de acţiuni liber tranzacţionate) să reprezinte cel puţin 30% din capitalul social.

Erste Group Bank AG şi WOOD & Company Financial Services acţio-nează în calitate de coordonatori globali comuni (joint global coordinators) şi deţinători comuni ai registrului de subscrieri (joint bookrunners) în legătură cu oferta. Banca Comercială Română şi BRD Groupe Societe Generale acţionează ca deţinători comuni ai registrului de subscrieri în legătură cu oferta.

Oferta se adresează atât investitorilor de retail, cât şi celor instituţionali din ţara noastră şi anumitor investitori instituţionali internaţionali din afara Statelor Unite ale Americii.

Din Grupul Electrogrup fac parte societăţile Direct One SA, Electrogrup SA Netcity Telecom SRL, Nova Power & Gas SRL şi Wind Energy Service East Europe SRL (WESEE).

Grupul activează în diverse pieţe din domeniul infrastructurii, concentrate în jurul a trei segmente principale:

oferirea de acces la infrastructura sa de telecomunicaţii (prin Direct One şi Netcity) pentru operatorii de telecomunicaţii şi operatorii de sisteme de distribuţie de electricitate;

servicii de distribuţie şi furnizare de energie electrică şi gaze naturale pentru consumatori industriali şi casnici (prin intermediul Nova Power & Gas);

servicii "la cheie" ("turn-key") de construcţii şi mentenanţă pentru companii ce deţin şi dezvoltă infrastructură de telecomunicaţii, energie şi producţie industrială (prin intermediul Electrogrup şi WESEE).

Grupul operează cu preponderenţă în România, cu excepţia segmentului de servicii de infrastructură prin care activează şi în alte pieţe ale Uniunii Europene.

Electrogrup Infrastructure deţine şi operează cea mai mare reţea neutră de fibră optică inter-urbană de tip OPGW (optical ground wire) din ţara noastră, care reprezintă o parte integrantă a infrastructurii de telecomunicaţii a unora dintre marii operatori de telecomunicaţii şi care reprezintă, în acelaşi timp, o componentă tehnică critică pentru funcţionarea sistemului naţional de distribuţie a energiei electrice.

Totodată, prin Netcity, Grupul deţine şi operează reţeaua subterană pentru fibră optică a Municipiului Bucureşti, pe baza unui contract de concesiune încheiat pentru o perioadă de 49 de ani.

Pe piaţa de infrastructură energetică, Electrogrup Infrastructure activează ca distribuitor şi furnizor de energie electrică şi gaze naturale, servicii complementate de deţinerea de unităţi de producţie a energiei din surse solare.

Veniturile consolidate au atins 473,6 milioane de lei în 2017, o creştere cu 49% faţă de cele din anul 2016, evoluţie determinată de creşterea performanţei tuturor segmentelor operaţionale şi de achiziţia Netcity în februarie 2017. Veniturile consolidate în 2016 au fost de 318,2 milioane de lei, înregistrând o creştere de 16% faţă de valoarea de 273,3 milioane de lei din 2015.

Profitul net al anului trecut, la nivel de grup, a fost de 86,22 milioane de lei, de circa şase ori mai mare decât cel realizat în anul 2016, de 14,25 milioane de lei şi de circa două ori şi jumătate peste cel din anul 2015, când rezultatul net s-a situat la 35,259 milioane de lei.

În situaţia în care operaţiunea de piaţă va reuşi, Electrogrup Infrastructure va fi cea de-a şaptea companie cu capital privat ce va fi listată la Bursa de Valori Bucureşti, din luna decembrie a anului 2016, când titlurile prestatorului de servicii medicale MedLife (M) au debutat în arena de tranzacţionare din ţara noastră, şi până în prezent.

De atunci, companiile Digi Communications (NV), Aages (AAG), Transilvania Broker de Asigurare (TBK), Sphera Franchise Group (SFG) şi Purcari Wineries (WINE) au intrat în arena de tranzacţionare a pieţei noastre. De menţionat că, în luna iulie a aces-tui an, oferta publică secundară de vânzare pentru 53,77% Alro Slatina (ALR) a eşuat, din pricina faptului că nu s-a ajuns la un acord privind preţul de vânzare.

Opinia Cititorului ( 3 )

  1. Pas

    1. Contează mult Cum va pregăti consorțiul oferta, în special prețul. Mai ales acum după ce s-a întâmplat cu Alro și cum apropape toate IPO în afară de Medlife sunt pe minus.

    Autorul ar trebui sa faca diferenta intre ce a preluat prin copy paste si ce e contributie proprie!

    Sau e mai simplu sa nu aduci nimic nou? 

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8074
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2778
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8878
Gram de aur (XAU)Gram de aur420.3419

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb