Războiul comercial declanşat de Statele Unite cu China a început să afecteze industria globală a transportului de marfă maritim dar şi companiile aeriene, conform unui comunicat transmis redacţiei. Potrivit Cirrus Global Advisors, industria transportului aerian de marfă ar putea înregistra o contracţie a veniturilor de 22 de miliarde de dolari în decurs de trei ani în cazul în care Casa Albă menţine aceste tarife vamale ridicate. Se preconizează că principalii transportatori de mărfuri şi expeditorii de mărfuri cu o expunere ridicată pe pieţele chineze vor suferi presiuni semnificative în sensul scăderii veniturilor. Aceeaşi situaţie este şi în sectorul transportului maritim.
Înainte de tarifele vamale ale lui Trump, lumea a atins un "apogeu al globalizării", deoarece comerţul între regiuni a crescut la 49% din total, în timp ce comerţul în interiorul regiunilor a scăzut la aproximativ 51%, apropiindu-se astfel de un "punct de egalizare", a declarat Maja Marciniak, economist principal la IATA, Asociaţia Internaţională de Transport Aerian. Prin urmare, orice măsuri care subminează liberă circulaţie a mărfurilor afectează în cele din urmă companiile, consumatorii şi economiile.
Incertitudinea macroeconomică indusă de politicile lui Donald Trump determină companiile aeriene americane să-şi retragă estimările anterioare privind profiturile şi veniturile. Astfel, Southwest Airlines, Alaska Airlines şi-au retras previziunile financiare pentru întregul an din cauza incertitudinii macroeconomice, în timp ce United Airlines a emis două orientări într-un scenariu de bază şi unul de recesiune. Rezultatele primului trimestru ale American Airlines au depăşit aşteptările Wall Street, dar au arătat o deteriorare a profitabilităţii şi o scădere cu 3% a numărului total de mile parcurse de pasagerii pe zboruri interne. De asemenea, compania şi-a redus previziunile privind profitul pentru 2025 din cauza aceloraşi îngrijorări legate de cheltuielile discreţionare ale consumatorilor pe fondul evoluţiilor din războiul comercial.
Îngrijorările lor sunt justificate, deoarece pentru vacanţa de vară doar 46% dintre americani intenţionează să călătorească, 38% pe plan intern şi 15% pe plan internaţional, cu o oarecare suprapunere între cele două, conform ultimului sondaj Bankrate privind călătoriile de vară din 2025. Cheltuielile de zi cu zi se află pe primul loc în topul motivelor pentru care americanii nu îşi permit să călătorească, deoarece 65% dintre cei care nu călătoresc spun că nu îşi permit să călătorească, 23% menţionează lipsa de interes în a călători în prezent, iar 16% au declarat că nu îşi pot lua liber de la serviciu sau că este prea complicat să călătoreşti. Aproape 7 din 10 persoane (68%) care nu îşi permit să călătorească spun că viaţa de zi cu zi este prea scumpă, în timp ce 64% consideră călătoriile prea scumpe, potrivit comunicatului.
Willie Walsh, directorul general al IATA, a comparat situaţia actuală cu consecinţele atacurilor din 11 septembrie 2001 - semnificative, dar cu potenţial de scurtă durată. Deşi companiile aeriene nu intră în panică, există unele îngrijorări, deoarece cererea de călătorii transatlantice pentru a doua jumătate a anului 2025 este în scădere. Au apărut rapoarte care arată că numărul de vizitatori vest-europeni în SUA a scăzut considerabil (-17%) în martie 2025 comparat cu aceeaşi perioadă a anului trecut.
Războiul tarifar al lui Trump împinge, de asemenea, sectorul transportului maritim în scenarii de incertitudine ridicată. Calea comercială Trans-Pacific, istoric cea mai profitabilă pentru transportul maritim de containere, a devenit un punct central al perturbărilor. Volumele săptămânale de containere procesate din China au crescut cu 6% faţă de luna precedentă. Conform datelor Ministerului Transporturilor din China, porturile chineze au procesat 6,3 milioane de containere în cele şapte zile până la 20 aprilie, ceea ce reprezintă o creştere de aproximativ 10% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut. Este posibil ca mulţi cumpărători să-şi grăbească achiziţiile înainte ca tarifele de minimis să intre în vigoare la 2 mai 2025 şi, de asemenea, ca mărfurile chinezeşti să fie expediate spre alte destinaţii din Asia de Sud, care nu sunt afectate în prezent de tarife, unde cererea este în creştere.
Cumpărătorii au importat deja rapid bunuri chinezeşti după ce preşedintele Trump a făcut aluzie la tarifele vamale. Datele vamale au arătat că exporturile Chinei au crescut cu 12,4% în dolari americani în ultima lună, comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut. Dar această situaţie nu va dura dacă tarifele actuale vor fi menţinute în vigoare, se precizează în comunicat.
În SUA, porturile Los Angeles şi Long Beach - care manipulează o treime din încărcătura de containere din SUA - se pregătesc pentru o scădere a volumului de cel puţin 10% începând din mai. Transportatorii puternic dependenţi de exporturile chinezeşti, precum companiile de transport COSCO, Hede, Matson, SeaLead şi TS Lines, sunt printre cei care ar putea fi cel mai grav afectaţi. Giganţii globali precum Maersk, MSC şi Hapag-Lloyd se confruntă, de asemenea, cu presiuni asupra profitului, deoarece tarifele de retorsiune şi scăderea cererii reduc marjele. De exemplu, compania germană de transport maritim Hapag-Lloyd a raportat o rată de anulare de 30% pentru transporturile din China către Statele Unite, atribuind declinul escaladării tensiunilor comerciale şi tarifelor ridicate dintre cele două naţiuni. Scăderea volumului reflectă modificări mai ample în modelele comerciale globale, iar analiştii din industrie observă că o schimbare bruscă a politicii tarifare ar putea duce la perturbarea pe termen scurt a lanţului de aprovizionare. De asemenea, acţiunile Matson, care a obţinut o treime din volumul său pentru 2024 din China, au scăzut cu aproape 30% de la nivelul de dinaintea anunţului de "Ziua eliberării" până la minimele recente din 21 aprilie.
Companiile ripostează printr-un un control strict al costurilor şi al furnizorilor şi prin creşterea agilităţii. Hapag - Lloyd utilizează acum nave mai mici pe ruta China - SUA, realocând în acelaşi timp capacitatea disponibilă către Asia de Sud-Est (Thailanda, Vietnam, Cambodgia), unde cererea a crescut după aplicarea tarifelor vamale. Maersk extinde opţiunile legate de porturile de origine pentru transporturile către SUA prin oferirea mai multor servicii din Vietnam şi alte ţări din Asia de Sud-Est, ajutând clienţii să se îndepărteze de lanţurile de aprovizionare centrate pe China şi să îşi diversifice sursele de aprovizionare.
Ultimele ştiri aduc speranţe că războiul comercial dintre SUA şi China s-ar putea îndrepta spre o rezolvare, secretarul Trezoreriei SUA, Scott Bessent, afirmând că situaţia actuală este nesustenabilă, iar Trump a indicat şi el dorinţa de a încheia un nou acord cu China, ceea ce a indus un oarecare optimism pe pieţe. Dar şi o rezolvare a conflictului comercial ar putea pune presiune pe companiile de transport de marfă, deoarece acestea îşi vor relua transporturile care au fost oprite în timpul războiului tarifar. Iar aceasta ar putea crea o creştere a preţurilor de transport de marfă, ceea ce ar creşte probabil veniturile transportatorilor, cel puţin pe termen scurt, se mai menţionează în comunicat.
Opinia Cititorului