Trump acuză Fed de nebunie

Alina Vasiescu, Andrei Iacomi
Ziarul BURSA #Internaţional / 12 octombrie 2018

Grafică de Make

Grafică de Make

Preşedintele american a criticat banca centrală pentru majorarea dobânzilor

Bloomberg: Cei mai mari bogătaşi ai lumii au pierdut 99 miliarde dolari în urma scăderilor de pe bursă

Liviu Moldovan, analist financiar: "Nu există un pericol real să ne confruntăm cu un crah bursier"

Bursele din lume au înregistrat scăderi majore ieri, în special cele din Asia şi Europa, continuând cursul de miercuri al pieţelor americane. Ieri, pe pieţe, s-a instalat o panică provocată de o declaraţie a preşedintelui american Donald Trump împotriva băncii centrale (Federal Reserve - Fed), cu referire la majorările de dobândă.

Preşedintele SUA a spus miercuri, după declinul pieţelor, că "Fed a înnebunit", exprimându-şi astfel nemulţumirea faţă de faptul că banca centrală este angajată într-o politică de majorare a dobânzilor. "Nu sunt de acord cu ceea ce face Fed. Cred că cei de acolo au înnebunit", a subliniat Trump, menţionând, totuşi, că aştepta de mult timp corecţia pieţelor.

Totodată, directorul general al Fondului Monetar Internaţional (FMI), Christine Lagarde, a afirmat că valorile la care se află bursele în prezent sunt "extrem de ridicate".

Miercuri, Lagarde a avertizat că "o escaladare viitoare a tensiunilor co­mer­ciale şi a riscurilor geopolitice, res­pectiv incertitudinile care privesc economiile majore ar putea duce la o deteriorare bruscă a încrederii investitorilor".

Analiştii spun că declinul pieţelor mai este generat de creşterea randamentelor titlurilor de stat americane şi de noile temeri privind relaţiile comerciale dintre China şi Statele Unite.

În acest context, Bursa de la Tokyo a închis în scădere cu 3,89% ziua de ieri, iar cea din Shanghai - cu peste 5%. Totodată, Bursa din Hong Kong a pierdut 3,5%. În Australia, declinul a fost de 2,7%, iar în Coreea de Sud, de 4,4%. Ieri, în Asia, scăderea pieţelor a fost cea mai importantă din ultimele 19 luni, situaţie similară cu evoluţiile din Europa, unde declinul a fost cel mai ridicat din ultimele 21 de luni. Indicele CAC 40 al pieţei din Paris era în scădere cu aproape 1% la ora locală 15.30, FTSE 100 al Bursei din Londra - cu 1,4%, iar DAX al celei din Frankfurt - cu 0,5%. FTSE MIB din Milano pierduse 0,9% la ora locală 15.40.

În SUA, în deschiderea sesiunii bursiere de ieri, indicele Standard & Poor's 500 a scăzut cu 0,2%, Dow Jones Industrial Average - cu 0,5%, Nasdaq Composite - cu 0,6%. Miercuri, toţi cei trei indici ai pieţelor americane au consemnat scăderi de peste 3%.

Juichi Wako, specialist la Nomura Securities din Tokyo, afirmă, conform Bloomberg, că pieţele sunt "ameninţate" în prezent, iar evoluţiile de pe Wall Street sunt generate de creşterea dobânzilor, de noile temeri privind relaţiile comerciale dintre China şi Statele Unite, respectiv de o atitudine prudentă a investitorilor înainte de lansarea perioadei de raportare pentru trimestrul al treilea.

De menţionat că o influenţă asupra mersului pieţelor au avut-o şi comentariile făcute săptămâna trecută de Jerome Powell, preşedintele Fed, care a spus că banca centrală este încă "foarte departe" de dobânzile "neutre" la care aspiră, cele care favorizează creşterea fără să susţină majorarea preţurilor. Astfel, acesta a sugerat că Fed va recurge la mai multe majorări ale dobânzilor în lunile următoare.

În urma declaraţiilor sale, randamentele obligaţiunilor americane au crescut semnificativ, investitorii orientându-se către această piaţă, în defavoarea celei a acţiunilor.

Jack Ablin, director de investiţii la Cresset Wealth Advisors, afirmă că, în condiţiile în care randamentele titlurilor de stat cresc, capitalurile se orientează mai puţin spre active bursiere riscante şi mai mult spre obligaţiuni de stat.

FMI: "Majorarea dobânzilor, justificată"

Christine Lagarde, directorul general al FMI, a justificat majorările de dobânzi din SUA, considerându-le "evoluţii necesare" şi chiar "inevitabile" pentru economii precum Statele Unite, care înregistrează o creştere solidă, o inflaţie în creştere şi un şomaj extrem de redus.

Banca centrală americană a majorat dobânzile cu câte un sfert de punct procentual de trei ori în acest an şi intenţionează să recurgă la o nouă creştere în decembrie.

Dobânda-cheie (overnight) se situează acum între 2% şi 2,25%.

Liviu Moldovan, analist financiar: "Este posibil ca scăderile să mai continue"

Liviu Moldovan, analist financiar, ne-a declarat că nu există un pericol real să ne confruntăm cu un crah bursier sau cu o piaţă bear. Domnia sa a spus: "În opinia mea, cel puţin având în vedere datele de care dispunem până acum, nu există un pericol real să ne confruntăm cu un crah bursier sau cu o piaţă bear. Este posibil ca scăderile să mai continue, dar nu cred că vor mai avea aceeaşi intensitate. Observăm că bursele europene, cel puţin până acum, s-au ţinut bine, indicele DAX având o depreciere de circa 1%, mult mai redusă decât cele de peste ocean.

Din punctul meu de vedere, faptul că scăderea pieţelor a fost cauzată de faptul că preşedintele Donald Trump a criticat Federal Reserve, motiv despre care putem citi în presa internaţională, este pueril. Chiar dacă intenţia este de a decredibiliza Banca Centrală, cu toate acestea, Wall Street-ul este mult prea inteligent ca să fie influenţat în mod serios de aşa ceva.

Mai degrabă, consider că avertismentele date de Christine Lagarde ar putea cântări în acest sens. De asemenea, urmează un sezon de raportări financiare în Statele Unite şi, nu în ultimul rând, indicii americani se află la o distanţă foarte mică de maximele istorice, atinse foarte recent, astfel încât, probabil, asistăm la o etapă de profit taking. Este adevărat că se manifestă într-un mod ceva mai accelerat, dar cel puţin deocamdată nu avem semnale clare de inversare de trend".

La rândul său, Dragoş Mesaroş, director de tranzacţionare în cadrul societăţii de brokeraj Goldring, ne-a declarat: "În opinia mea, asistăm deocamdată la o corecţie a pieţei care are drept principală cauză creşterea dobânzii, din ultima perioadă, pentru obigaţiunile Statelor Unite cu scadenţa la zece ani, care au depăşit 3% pe an, ajungând, recent, chiar şi la peste 3,2%, ceea ce are un efect negativ asupra preţurilor acţiunilor.

Deocamdată nu sunt date concrete care să indice apariţia unei pieţe bear, pentru că datele economice sunt relativ bune. Este adevărat că economia încetineşte, dar nu putem vorbi despre o recesiune".

Bloomberg: Fondatorul Amazon, Jeff Bezos, a pierdut 9,1 miliarde dolari

Cei mai bogaţi 500 de oameni ai lumii au pierdut miercuri 99 de miliarde de dolari, după ce turbulenţele de pe Wall Street s-au extins pe plan global, potrivit Bloomberg.

Este al doilea declin semnificativ înregistrat într-o singură zi în 2018, precedentul fiind înregistrat în februarie, când indicele S&P 500 al bursei de pe Wall Street a intrat într-un teritoriu de corecţie, înregistrând un declin de 10% faţă de nivelul ridicat din ianuarie şi sporind temerile că va urma o perioadă îndelungată de turbulenţe, aşa cum s-a întâmplat în urma crizei financiare din 2008.

Conform indicelui Bloomberg Billionaires, fondatorul Amazon, Jeff Bezos, a pierdut 9,1 miliarde de dolari, după ce acţiunile retailerului online au înregistrat cel mai semnificativ declin din ultimii doi ani, conform Agerpres. Bezos rămâne pe primul loc în topul celor mai norocoşi oameni ai planetei, cu o avere netă de 145,2 miliarde de dolari.

Şi alţi miliardari au înregistrat pierderi semnificative. Astfel, preşedintele Berkshire Hathaway, Warren Buffett, a pierdut 4,48 miliarde de dolari (dar rămâne cu o avere estimată la 87,5 miliarde de dolari), în timp ce fondatorul Facebook, Mark Zuckerberg, este mai sărac cu 2,50 miliarde de dolari, averea lui reducându-se la 60,1 miliarde de dolari.

Cel mai bogat european, Bernard Arnault, a pierdut 4,5 miliarde de dolari, rămânând cu o avere de 66,9 miliarde de dolari. Acţiunile imperiului său de lux - LVMH - cel mai mare grup mondial de produse de lux - care deţine şi brandurile Louis Vuitton, Guerlain şi Givenchy - au scăzut semnificativ după ce firma a confirmat că statul chinez a înăsprit controalele la frontieră. Din cauza turbulenţelor de pe burse, Arnault a pierdut mai mult de jumătate din câştigurile realizate anul acesta. Vineri, el a pierdut 3,5 miliarde de dolari după apariţia zvonurilor privind înăsprirea controalelor la frontieră, acţiune menită să reducă importurile neautorizate de bunuri.

În total, 17 persoane au pierdut mai mult de un miliard de dolari. Cei mai afectaţi au fost miliardarii americani, ei au pierdut 54,5 miliarde de dolari, mai mult decât orice altă ţară inclusă în indicele Bloomberg Billionaires.

FMI: "Ţările trebuie să reziste consecinţelor ieşirilor inevitabile de capital"

Directorul general al Fondului Monetar Internaţional (FMI), Christine Lagarde, le-a cerut ieri ţărilor "să folosească toate instrumentele" pentru a rezista consecinţelor inevitabilelor ieşiri de capital, pe fondul escaladării riscurilor comerciale şi al majorării ratelor dobânzilor, transmit Kyodo şi Reuters.

Prezentă la reuniunea anuală a Fondului Monetar Internaţional şi a Băncii Mondiale, care se desfăşoară săptămâna aceasta la Bali, Indonezia, Christine Lagarde a explicat că aceste ieşiri de capital sunt inevitabile deoarece lumea se pregăteşte pentru impactul războiului comercial şi al înăspririi politicii monetare de către marile bănci centrale.

Şeful FMI a recomandat mai multă flexibilitate în gestionarea fluxurilor de capital, adăugând că unele pieţe emergente, inclusiv ţări din sud-estul Asiei, au fost reticente în a intensifica astfel de controale, sperând că ele ar trebui folosite doar în circumstanţe excepţionale, conform Agerpres.

De asemenea, Christine Lagarde a avertizat că disputa comercială dintre SUA şi China ar putea afecta alte părţi ale economiei globale.

Escaladarea tensiunilor comerciale "va avea un impact negativ asupra economiei mondiale... şi va afecta acele ţări numite «martori inocenţi», care nu sunt ţinta războiului comercial, dar se întâmplă să facă parte din lanţurile de aprovizionare sau furnizează materii prime. Recomandăm cu tărie reducerea tensiunilor şi cooperarea astfel încât sistemul comercial global să fie mai solid, corect şi să stimuleze avansul economiei", a afirmat oficialul Fondului Monetar Internaţional.

Opinia Cititorului ( 7 )

  1. Am pretentii de la voi.

    Ce este cu articolul asta? 

    Cei mai bogaţi 500 de oameni ai lumii au pierdut miercuri 99 de miliarde de dolari, după ce turbulenţele de pe Wall Street s-au extins pe plan global, potrivit Bloomberg.  

    Oamenii astia pierdeau daca si vindeau din actiunile detinute (adica marcau pierderea). 

    Sau oamenii astia castigau daca si vindeau(adica marcau profitul). 

    De unde stiti voi in ce pret ii sta fiecaruia actiunea in portofoliu? 

    Asta este asa de a scrie si noi ceva ca nu avem ce scrie.

    Hai ca va salut pe portofel. 

    1. Stim.

      Daca n-ai vazut de unde stim, atunci nici nu-ti mai spun.

      Intii invata sa citesti. 

      si de aceea e nevoie de un pic Show. Prietenul Donald a vrut un pic sa se joace cu marketu si a pus banda cu nebunii de la Fed.Cum se observa i-a reusit din plin

      Maine o sa scrieti un articol ca cei mai bogaţi 500 de oameni ai lumii au castigat vineri 99 de miliarde de dolari, după ce DJI a crescut cu 2% si a ajuns la 25.547pts , potrivit Bloomberg.

      Arunca un ochi acum pe bursa de la Londra sa vezi c-am cum sta treaba.

      Deci sunt mai bogati? 

      Daca nu ai pune liniuta la cam cum sta treaba, te-as crede.

      Make stie totul; vezi ca l-ai intaratat. Cum, de unde stie? stie.Pentru ca are acces la Bloomberg. Are accese si contraziceri! asa ca las-o balta.

      Uite il intreb si eu ceva:Make, degetul acuzator este aratatorul sau mijlociul?. 

    Se cam implinesc 11 ani de la marea prabuselnita din 2007 (remeber ??)... 

    Timp de 9.5 ani, in timp ce lumea strangea cureaua pana la ultima gaica, niste baieti au facut un chibutz cu actiuni cumparate cu bani de la stat (Quantitative easing, sponsorizat de FED si BCE). 

    Acu, bancile centrale s-au decis sa retraga treptat acei bani - o parte prin inflatie, o parte prin majorare de dobanda.. Cei la care se afla actiunile cumparate cu acesti bani, tipariti de imprimanta, nu sunt preocupati de valoarea lor (ca au o carutza de bani) ci de drepturile pe care le confera in economie detinerea acelor pachete. Adica controlul a tot ce misca... Asa ca, bursa poate sa se duca la vale.. Cat o sa cada.. ? 

    Desfacem o sampanie sa sarbatorim cei 11 ani de sclavie sau ce ?? 

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb