BVB Scăderi pentru indici, pe fondul unui rulaj cu mult sub media anului

A.I.
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital #Jurnal Bursier / 22 aprilie 2021

Scăderi pentru indici, pe fondul unui rulaj cu mult sub media anului

Toţi indicii Bursei de Valori Bucureşti (BVB) au avut scăderi în sesiunea de tranzacţionare de ieri, pe fondul unui rulaj redus.

Indicele extins BET-XT, al celor mai lichide 25 de acţiuni de la bursa noastră, s-a depreciat cu 0,5%, la 983,46 puncte, în timp ce indicele BET-FI, al SIF-urilor şi Fondul Proprietatea (FP), a avut un recul de 0,64%, la 47.837,12 puncte.

Fără tranzacţii în piaţa "deal", valoarea schimburilor de ieri de la Bursa de Valori Bucureşti a fost de numai 27,84 milioane de lei, sub cea din sesiunea anterioară, de 55 milioane de lei şi de aproape trei ori mai mică faţă de media zilnică a acestui an.

Anca Păltineanu, analist de investiţii în cadrul casei de brokeraj Tradeville, ne-a transmis: "Indicii Bursei de Valori Bucureşti au avut o evoluţie negativă, spre deosebire de cea în creştere înregistrată pe principalele burse europene. Indicele BET a pierdut 0,4% faţă de şedinţa anterioară, în timp ce restul indicilor au variat între -0,68% pentru BET-NG şi -0,39% în cazul BETPlus. Valoarea totală zilnică a tranzacţiilor a fost de 5,65 milioane de euro, sub media zilnică de 15 milioane de euro înregistrată de la începutul anului.

Cel mai mare avans pe segmentul principal l-au înregistrat acţiunile Romcarbon (ROCE), +6,33%, pe fondul tranzacţionării unui volum peste media ultimelor şase luni. Din cadrul indicelui BET, cea mai bună evoluţie a zilei a fost înregistrată de acţiunile Alro (ALR), +3,27%, pe fondul tranzacţionării unui volum peste media ultimelor şase luni. Cea mai mare scădere pe piaţa reglementată au înregistrat-o acţiunile Comcm Constanţa (CMCM), cu -12,98%, pe fondul unui volum peste media ultimelor şase luni. Din cadrul indicelui BET, cea mai slabă evoluţie a zilei au marcat-o acţiunile Romgaz (SNG), -1,83%, cu un volum peste cel tranzacţionat în ultimele şase luni pentru acest simbol".

În piaţa "regular", topul lichidităţii a fost condus de acţiunile Romgaz, ce au cumulat un rulaj de 2,57 milioane de lei, titlurile SNG marcând o scădere până la 32,2 lei.

Pe următoarea poziţie în acest top s-au situat titlurile Banca Transilvania (TLV), a căror valoare a tranzacţiilor a fost de 2,38 milioane lei. Acţiunile instituţiei de credit au stagnat, la 2,425 lei.

Poziţia a treia a acestui clasament a fost ocupată de titlurile TeraPlast (TRP), ce au cumulat schimburi de 1,22 milioane de lei, acţiunile TRP încheind şedinţa bursieră în scădere cu 0,37%, la preţul 0,81 lei.

Titlurile Fondul Proprietatea (FP) au stagnat, la 1,67 lei, pe fondul unor tranzacţii în sumă de 1,01 milioane de lei.

În piaţa AeRO, acţiunile Chimcomplex Borzeşti (CHOB) s-au apreciat cu 29,51%, la 7,9 lei, în condiţiile unei valori a transferurilor de 1,08 milioane lei. La finele săptămânii trecute, compania a anunţat că a încheiat prima etapă din strategia sa de pregătire a listării la Bursa de la Varşovia în paralel cu cea de la Bucureşti. În ultimele şedinţe de tranzacţionare, Ştefan Vuza, omul de afaceri care controlează compania, a cumpărat pachete de acţiuni CHOB, conform raportărilor de la Bursă.

Indicele BET-BK, reperul de randament al fondurilor de investiţii în acţiuni, s-a depreciat cu 0,54%, până la 2.135,14 puncte, în timp ce indicele compozit BETPlus a coborât cu 0,39%, până la 1.660,1 puncte.

Topul celor mai mari creşteri 

1. "Romcarbon" (ROCE): +6,33%

2. "Rompetrol Rafinare" (RRC): +5,05%

3. "Alro Slatina" (ALR): +3,27%

4. "Transilvania Broker de Asigurare" (TBK): +2,13%

5. "Romcab" (MCAB): +2,01%

Topul celor mai mari scăderi

1. "Comcm" (CMCM): -12,98%

2. "Electrocontact" (ECT): -8,82%

3. "Dafora" (DAFR): -6,45%

4. "Condmag" (COMI): -5,00%

5. "Prefab" (PREH): -4,31%

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb