BVB Şedinţă "roşie" la BVB

George Constantinescu
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital #Jurnal Bursier / 3 august 2006

Ziua de ieri a consemnat evoluţia negativă a celor patru indici bursieri. Corecţia cea mai importantă s-a produs pe sectorul SIF (-1,27%). Indicele celor zece blue-chips-uri (BET) a pierdut pentru a treia zi consecutiv încă -0,55%. Valoarea totală a transferurilor realizate a fost de 7,36 milioane euro şi s-a înscris în media acestei perioade a anului.

Ioana Stan, de la "Actinvest" Braşov, susţine că surpriza s-a produs pentru titlurile "Petrom", care au înregis-trat o corecţie importantă pe fondul unui volum mai mare ca în ziua precedentă. Scăderea cotaţiilor acţiunilor SIF este una perfect normală având în vedere ascensiunea prea bruscă din ultima vreme, apreciază doamna Stan.

Adrian Ceucă, de la SSIF "Broker" Cluj-Napoca, afirmă că piaţa a fost relativ lichidă ieri, cu cotaţii în scădere, ceea ce arată că trendul SIF nu a fost atât de puternic. În aşteptarea rezultatelor semestriale, acţiunea "Rompetrol Rafinare" Constanţa a variat între 810-850 ROL, dar a câştigat în final +0,61%. Rezultatele au apărut după închiderea şedinţei de tranzacţionare şi nu au confirmat optimismul celor care mizau pe o acoperire a pierderilor înregistrate pe primele trei luni.

Acţiunile SSIF "Broker" (simbol BRK) au fost primite bine de piaţă după ce fuseseră oprite de la tranzacţionare mai bine de o lună. Luând în considerare majorarea de capital şi măsura splitării valorii nominale a acţiunii, cursul s-a apreciat în termeni reali cu +20%, fapt absolut normal comparativ cu creşterea recentă a SIF-urilor, consideră Adrian Ceucă. Volumul tranzacţiilor s-a ridicat la 2 milioane de lei, iar preţul de închidere al acţiunii BRK a fost de 1,35 lei.

Acţiunea "Băncii Transilvania", considerată de domnul Ceucă supraevaluată în continuare (indicele PER este de 40), pare să fi integrat deja în cursul actual (1,07 lei, în stagnare) rezultatele bune de pe primele şase luni. Acestea indică active totale în valoare de 6.255 milioane lei (cotă de piaţă de 4,34%), în creştere cu circa 27% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut şi un profit net cu 13% mai mare, de 58,7 milioane lei).

Acţiunile SIF "Moldova" au fost cele mai tranzacţionate, valoarea transferurilor reprezentând 17% din total. SIF 2 a deschis la 2,02 lei, dar a derapat imediat până la 1,96 lei, după care pe fondul unei volatilităţi reduse (0,04 lei), a închis la 1,98 lei (-1,0%). SIF 5 a avut intermedieri de 3,11 milioane lei şi a pierdut în cursul şedinţei de ieri -1,20%.

î"OMV - Petrom"

O dată cu apropierea deciziei de distribuţie a acţiunilor către salariaţi, cursul titlurilor "Petrom" a mai coborât cu încă 0,015 lei, până la 0,525 lei (-2,78%). SNP a deschis la 0,545 lei, iar la scurt timp s-a executat un ordin important de vânzare de 375.000 acţiuni, la un preţ de 0,535 lei. Cu o lichiditate de 3,6 milioane lei, "Petrom" s-a clasat pe locul secund în topul celor mai tranzacţionate companii după criteriul valorii. Raportările aferente primului semestru sunt aşteptate pe 17 august şi inspiră încredere investitorilor.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb