BVB şi RASDAQ A doua şedinţă de scădere

Ziarul BURSA #Piaţa de Capital #Jurnal Bursier / 7 ianuarie 2015

A doua şedinţă de scădere

Bursa de la Bucureşti a închis marţi în scădere, pentru a doua şedinţă consecutiv, traiectoria descendentă fiind determinată în principal de acţiunile OMV Petrom (SNP), Fondul Proprietatea (FP) şi BRD - Groupe Societe Generale (BRD).

Indicele BET Plus, de referinţă, a scăzut cu 0,9%, iar BET, al celor mai lichide acţiuni, cu 0,8%, după ce au coborât luni cu 1,5%, respectiv 1,6%. BET Plus include cele mai lichide 40 de acţiuni din piaţa reglementată, cu excepţia SIF-urilor şi a acţiunilor companiilor străine.

Lichiditatea pieţei s-a ridicat la 30 milioane de lei (6,67 milioane de euro), jumătate provenind din tranzacţiile cu acţiunile Fondul Proprietatea.

Fondul Proprietatea a scăzut cu 1%, în urma unor schimburi de 14,2 milioane de lei, şi a continuat astfel evoluţia negativă din ziua anterioară, când declinul a fost de două ori mai puternic.

Titlurile OMV Petrom, compania cu cea mai mare pondere în principalii indici ai bursei, au scăzut cu 2%, după ce au coborât cu 3,4% în ziua anterioară. Investitorii au perfectat tranzacţii de 5,8 milioane de lei cu acţiunile companiei de petrol şi gaze, inclusiv 4,7 milioane de lei din două operaţiuni de tip deal, potrivit Mediafax.

Indicele sectorului energetic, BET NG, a scăzut cu 0,7%, la fel ca BET FI, format din cele cinci SIF-uri şi Fondul Proprietatea.

O lichiditate mai ridicată au consemnat şi Transgaz (TGN), BRD - Groupe Societe Generale (BRD) şi Romgaz (SNG). Acţiunile Transgaz au scăzut cu 0,8%, iar BRD cu 1,2%, în timp ce Romgaz a consemnat un declin de numai 0,1%.

Indicele BET XT a coborât cu 0,7%, în timp ce BET BK a scăzut cu 0,6%.

BET XT reflectă evoluţia primelor 25 de acţiuni româneşti în funcţie de lichiditate, inclusiv SIF-urile şi Fondul Proprietatea. Indicele BET BK cuprinde cele mai lichide 25 de acţiuni, printre care titlurile băncii austriece Erste (EBS), SIF-urile şi Fondul Proprietatea.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb