BVB SI RASDAQ A treia şedinţă consecutivă de scădere

Ziarul BURSA #Piaţa de Capital #Jurnal Bursier / 26 iunie 2012

A treia şedinţă consecutivă de scădere

Bursa de la Bucureşti a scăzut cu 1,09%, pentru a treia şedinţă consecutiv, într-o piaţă în care puţinii investitori prezenţi la tranzacţionare au realizat operaţiuni de doar 9,6 milioane lei.

Piaţa locală a deschis ziua în stagnare, însă după primele 20 de minute a început să scadă, în linie cu bursele vest-europene. Astfel, bursa a marcat a treia şedinţă consecutivă de scăderi uşoare şi în care volumele de acţiuni tranzacţionate au continuat să fie reduse.

"Piaţa este într-o permanentă tensiune, generată de criza datoriilor din zona euro. Cum până la acest moment tot ce s-a întreprins a însemnat cumpărare de timp, soluţii teoretice şi prea puţin implementate, este evident că nu putem să luăm în calcul o situaţie mai bună pentru inves-titorii de pe bursă, aceştia alegând să stea de-o parte până lucrurile devin ceva mai uşor de anticipat", a declarat Adrian Bărbulescu, director adjunct de operaţiuni la firma de brokeraj "Prime Transaction", citat de Mediafax.

La închiderea pieţei principale, indicele BET, al celor mai lichide zece acţiuni, era în scădere cu 1,03%, iar indicele BET-NG, al titlurilor companiilor din sectorul energetic, era cu 1,1% sub închiderea de vineri.

În acelaşi timp, acţiunile celor cinci SIF-uri şi titlurile Fondului Proprietatea (FP) plasau indicele BET-FI cu 0,7% sub şedinţa precedentă.

Indicele extins al Bursei, BET-XT, a scăzut cu 0,77%. Indicele reflectă evoluţia primelor 25 de acţiuni în funcţie de lichiditate, inclusiv SIF-urile şi Fondul Proprietatea.

Brokerul spune că bursa nu este afectată de disputa dintre preşedintele Băsescu şi Guvernul USL, dar alte evenimente punctuale, cum ar fi insolvenţa Hidroelectrica, au fost resimţite din plin de acţiunile Fondului Proprietatea, care în ultima săptămâ-na au scăzut cu circa 8%.

"În momentul când pe plan extern situaţia va deveni mai calmă, atunci şi cumpărători vor reveni cu mai multă încredere în piaţă ducând la o creşte a volumelor. Este evident că şi evenimentele deosebite pot genera punctual volume ridicate. Per ansamblu, în ultimele trei luni, avem o mişcare descendentă care nu dă semne că s-ar opri", a mai spus Bărbulesc-u.

Investitorii au transferat în total acţiuni de doar 9,6 milioane lei (2,1 milioane euro), valoare cu 30% sub rulajul şedinţei de vineri, de 13,7 milioane lei (3 milioane euro).

Acţiunile Fondului Proprietatea au fost cele mai lichide, cu operaţiuni de 4,1 milioane lei, şi au asigurat 43% din lichiditatea pieţei. Cel mai recent transfer cu aceste titluri a fost realizat la 0,443 lei, preţ în scădere cu 1,56%.

Acţiunile Azomureş (AZO) au încheiat în scădere cu 9,5%, la 1,971 lei. Corecţia a început după ora 13:30, după care nu au mai putut fi plasate ordine de vânzare în oferta prin care traderul elveţian de îngrăşăminte chimice şi cereale Ameropa Holding. Brokerii au mai înregistrat ordinele în sistemul bursei până la ora 14:30.

Potrivit datelor preliminare, Ameropa a cumpărat 20,56% din titlurile producătorului de îngrăşăminte chimice, cu 240,1 milioane lei (53,7 milioane euro), astfel că a ajuns să controleze 96,43% din acţiunile Azomureş şi poate delista compania.

Pe piaţa Rasdaq, investitorii au transferat acţiuni de 140.000 de lei, valoare cu mult sub rulajul de vineri, de 2,3 milioane lei.

Titlurile Chimpex Constanţa (CHEM) au fost cele mai lichide din piaţă, cu transferuri de 16.000 de lei, iar preţul a stagnat pentru a doua şedinţă consecutiv la 9,8 lei. Cotaţia este cu puţin peste preţul propus de Ameropa Holding în oferta de preluare încheiată luni, de 9,7 lei/acţiune.

Ameropa a preluat cu puţin peste 1% din acţiunile operatorului portuar, majorându-şi participaţia de la 90,43%, la 91,49%. În aceste condiţii, Ameropa nu poate delista Chimpex.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb