BVB a închis vineri în scădere, pe un rulaj de doar 15 milioane lei, în timp ce titlurile Electrica (EL) şi-au accentuat declinul la peste 4%, în urma anunţului privind încetarea negocierilor pentru achiziţia participaţiilor minoritare deţinute de Fondul Proprietatea (FP) la filialele sale.
Indicii BET Plus, de referinţă, a coborât cu 1,74%, iar BET, al celor mai lichide acţiuni, cu 1,82%, după ce au joi au închis cu un avans de 0,4%. BET Plus cuprinde cele mai lichide 34 de acţiuni din piaţă reglementată, cu excepţia SIF-urilor şi a acţiunilor companiilor străine.
Tranzacţiile cu acţiuni au însumat 15,5 milioane de lei (3,5 milioane euro), faţă de 28,3 milioane de lei în şedinţa anterioară.
Titlurile Electrica au scăzut cu 4,44%, după transferuri de 4,53 milioane de lei.
Compania energetică a anunţat joi cBVB si RASDAQă a încetat negocierile cu FP pentru preluarea participaţiilor minoritare ale fondului la mai multe dintre filialele Electrica, întrucât nu s-au înţeles asupra preţului.BVB si RASDAQ
"Electrica trebuie să folosească banii din listare pentru achiziţii, întrucât investiţiile riscă să nu aducă acealeaşi beneficii, din cauza nerecunoaşterii acestora în tarifele reglementate de ANRE. Achiziţia activelor de la Enel a căzut, iar o altă variantă ar fi fost preluarea participaţiilor FP la filialele Electrica. O achiziţie a pachetelor minoritare ale FP ar urca dividendele pentru acţionarii Electrica cu până la 30%. În contextul în care Electrica nu face achiziţii, trebuie să facă investiţii, pe care însă ANRE le va recunoaşte doar în mică măsură în tarife. Electrica speră ca profitabilitatea să crească şi din efectul diminuării pierderilor din reţeaua proprie prin investiţii, dar asta ar veni în timp", a declarat şeful departamentului de cercetare pieţe de capital al BCR, Mihai Iulian Căruntu, citat de Mediafax.
Electrica a atras 440 de milioane de euro în procesul de listare de la mijlocul anului trecut, prin care statul a cedat pachetul majoritar. În prezent, cel mai mare acţionar al Electrica este statul, cu 48,78% din acţiuni.
Electrica controlează participaţii de 78% la Electrica Distribuţie Muntenia Nord, Electrica Distribuţie Transilvania Sud, Electrica Distribuţie Transilvania Nord şi Electrica Furnizare, în timp ce FP deţine câte 22% din acţiuni la cele patru companii.
Banca Transilvania a înregistrat al doilea mare rulaj vineri, de 4,25 milioane de lei, urmată de Fondul Proprietatea, cu transferuri de puţin peste 2 milioane de lei. Acţiunile băncii au scăzut cu 2,14%, în timp ce Fondul Proprietatea a închis cu un declin de 1,17%.
BET FI, care include Fondul Proprietatea şi cele cinci SIF-uri, a închis în scădere cu 0,31%, iar BET NG, al sectorului energetic, a coborât cu 2,25%, tras în jos, pe lângă Electrica, de evoluţia Romgaz (SNG) şi OMV Petrom (SNP).
Acţiunile Romgaz au încheiat sesiunea în scădere cu 1,65%, iar titlurile Petrom au pierdut 2,78% din valoare.
Indicii BET BK şi BET XT au coborât cu 0,87%, respectiv 1,53%.
BET XT reflectă evoluţia primelor 25 de acţiuni româneşti în funcţie de lichiditate, inclusiv SIF-urile şi Fondul Proprietatea. Indicele BET BK cuprinde cele mai lichide 25 de acţiuni, printre care titlurile băncii austriece Erste (EBS), SIF-urile şi Fondul Proprietatea.