BVB şi RASDAQ BET-FI a pierdut 5,08%, pe o piaţă cu scăderi importante

ADRIAN DRĂGHICI
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital #Jurnal Bursier / 4 martie 2014

BET-FI a pierdut 5,08%, pe o piaţă cu scăderi importante

"Deal"-uri cu 0,22% din "Banca Transilvania"

Bursa de Valori Bucureşti (BVB) a înregistrat, ieri, o lichiditate de 60,65 milioane de lei (13,42 milioane de euro), indicii bursieri marcând scăderi serioase.

Tranzacţiile negociate au reprezentat 16% din rulajul total.

Au fost înregistrate numai două "deal"-uri - unul cu 0,22% din acţiunile "Băncii Transilvania" (TLV), de 8,3 milioane lei şi unul cu acţiuni "Fondul Proprietatea" (FP), de 1,5 milioane lei.

Tranzacţia "deal" pe simbolul TLV s-a realizat la un preţ de 1,66 lei/unitate, în scădere cu 5,14%.Pe piaţa regular, au mai avut loc trasferuri de 2,59 milioane de lei cu acţiuni ale băncii, cotaţia încheind şedinţa în scădere cu 6,34%.

Indicii bursieri au încheiat şedinţa pe roşu, cea mai mare scădere înregistrând-o indicele BET-FI (-5,08%).

Cel mai mult s-au depreciat acţiunile SIF3 Transilvania care au ajuns la 0,5805 lei/unitate, după un picaj de 7,78%.

Totodată, titlurile SIF1 Banat Crişana au coborât cu 7,47%, la 1,1650 lei/unitate.

Conducerea SIF Transilvania a anunţat vineri că propune majorarea capitalului social din profitul de anul trecut şi distribuirea de acţiuni gratuite, în loc de dividende.

Recent, conducerea SIF1 Banat Crişana a propus acţionarilor ca nici în 2013 să nu fie acordate dividende, iar profitul să fie păstrat pentru investiţii.

Andrei Rădulescu, analist senior "SSIF Broker", ne-a declarat: "Astăzi (n.r. ieri), au avut loc scăderi de amploare, evoluţia fiind în ton cu pieţele europene, care s-au depreciat pe fondul tensiunilor din Ucraina. Pe segmentul SIF-urilor, SIF1 şi SIF3 sunt cele mai penalizate de această piaţă roşie, în urma propunerilor făcute de conducerile societăţilor, de a nu acorda dividende pentru exerciţiul financiar 2013".

Mihai Mureşian, SSIF "Intercapital Invest": "Propunerea de majorare a capitalului «SIF Transilvania» a luat prin surprindere piaţa"

Anunţul făcut de către SIF Transilvania a luat prin surprindere piaţa, acesta fiind al doilea proces de majorare de capital pe care societatea îl întreprinde, ne-a spus Mihai Mureşian, Director Tranzacţionare SSIF "Intercapital Invest".

Domnia sa a adăugat: "Cu experienţa unei majorări efectuate cu succes în 2007, conducerea SIF «Transilvania» încearcă să păstreze banii în companie prin nedistribuirea de dividende şi încorporarea banilor în capitalurile firmei. Piaţa a reacţionat negativ încă de la deschidere şi cred că era de aşteptat acest răspuns. Faptul că investitorii nu au certitudinea unui dividend, ci trebuie să accepte riscul unei fluctuaţii a preţurilor acţiunilor creează nesiguranţa în rândul lor şi, din cauza aceasta, au răspuns temător pentru moment".

Potrivit brokerului, ulterior, pe parcursul şedinţei, semnalele pieţelor internaţionale au accelerat mişcarea negativă.

"Pentru viitor, sunt încrezător şi cred că evoluţia preţului acţiunilor SIF Transilvania va reintra pe un trend ascendent", ne-a mai declarat domnul Mureşian, precizând: "O dată ce investitorii vor primi noile acţiuni, în cazul în care se va vota acest lucru, cred că piaţa va reintra pe un trend ascendent".

Situaţia din Ucraina, impact mai mare asupra BVB decât se aştepta

Mihai Mureşian consideră că situaţia din Ucraina are un impact mult mai mare decât se anticipa la nivel global şi, din această cauza, investitorii reacţionează în consecinţă.

Indicele BET, al celor mai lichide zece acţiuni de la BVB, a scăzut cu 3,80%, iar titlurile companiilor din sectorul energetic au plasat indicele BET-NG cu 3,05% mai jos.

Indicele extins BET-XT, cel care reflectă evoluţia celor mai lichide 25 de acţiuni româneşti, inclusiv SIF-urile şi Fondul Proprietatea, a scăzut cu 4,11%, iar indicele extins BET-BK care cuprinde primele 25 de acţiuni în funcţie de lichiditate, printre care titlurile băncii austriece Erste, SIF-urile şi Fondul Proprietatea a închis cu un minus de 4,16%.

În şedinţa de ieri, acţiunile "Fondul Proprietatea" au ocupat prima poziţie, în topul rulajelor, cu schimburi de 21,5 milioane lei, fiind urmate de SIF3 "Transilvania" cu tranzacţii de 4,9 milioane lei.

Ultimul loc pe podium este ocupat de "OMV Petrom" (SNP) cu tranzacţii în valoare de 4,7 milioane lei, preţul unei acţiuni ajungând la 0,4330 lei, după o scădere de 4,63% faţă de şedinţa anterioară.

Pe piaţa Rasdaq, schimburile au însumat 1,62 milioane lei, aproximativ 360.000 euro.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb