BVB şi RASDAQ Bursa a închis în scădere, pe o lichiditate redusă

Ziarul BURSA #Piaţa de Capital #Jurnal Bursier / 29 iulie 2014

Bursa a închis în scădere, pe o lichiditate redusă

Bursa a închis în scădere şedinţa de ieri, influenţată şi de declinul pieţelor europene, iar lichiditatea redusă, specifică perioadei de vară, a fost susţinută în bună măsură de transferurile cu acţiunile Romgaz şi SIF Moldova (SIF2).

Indicele de referinţă BET Plus a scăzut cu 0,8%, în timp ce BET, al celor mai lichide 10 acţiuni, a coborât cu 0,9%, pe un rulaj care a totalizat 20 de milioane de lei (4,5 milioane de euro). BET Plus include cele mai lichide 37 de acţiuni de pe piaţa reglementată BVB, cu excepţia SIF-urilor şi acţiunilor companiilor străine.

În sectorul companiilor din energie, indicele BET NG a scăzut cu 0,9%, iar BET FI, al celor cinci SIF-uri şi Fondului Proprietatea (FP), a înregistrat un declin de 0,4%.

"Şedinţa de tranzacţionare s-a caracterizat printr-o lichiditate slabă (în apropierea celei înregistrate în ziua de vineri), în piaţă simiţindu-se atmosfera de vacanţă. Cele mai tranzacţionate titluri au fost cele emise de Romgaz, Electrica (EL) şi SIF Transilvania (SIF3), acţiunile emise de Fondul Proprietatea rămânând uşor în urmă după ce s-a finalizat al treilea program de răscumpărare", a declarat Marcel Murgoci, director operaţiuni la firma de brokeraj Estinvest, citat de Mediafax.

Acţiunile Romgaz au făcut obiectul unor tranzacţii în valoare de 4,26 milioane de lei şi au închis şedinţa în scădere cu 1,2%. De asemenea, au fost transferate printr-un schimb de tip deal acţiuni ale companiei în valoare de 1,39 milioane de lei.

O lichiditate ridicată au consemnat şi acţiunile SIF Moldova (SIF2), cu un transfer deal de 4,1 milioane de lei şi tranzacţii de 133.000 de lei. Acţiunile SIF Moldova au închis în scădere cu 1,1%.

Între cele mai lichide acţiuni ale zilei se numără şi Electrica - 3,58 milioane de lei, SIF Transilvania (SIF3) - 2,27 milioane de lei şi Fondul Proprietatea - 1,34 milioane de lei.

"Având în vedere evoluţia uşor negativă a principalilor indici bursieri, putem spune că piaţa a suferit o uşoară corecţie şi pe fondul scăderii pieţelor externe. Evoluţia din urmatoarele zile se pare că va fi marcată, în continuare, de lichiditate slabă, cu o evoluţie neutră", a spus şeful de operaţiuni de la Estinvest.

Indicele extins BET XT a scăzut cu 0,75%, în timp ce BET BK a coborât cu 0,65%.

Indicele BET XT reflectă evoluţia primelor 25 de acţiuni româneşti în funcţie de lichiditate, inclusiv SIF-urile şi Fondul Proprietatea. Indicele BET BK cuprinde cele mai lichide 25 de acţiuni, printre care titlurile băncii austriece Erste (EBS), SIF-urile şi Fondul Proprietatea.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb