Estimările recente conform cărora 25% dintre companiile din S&P 500 vor deţine Bitcoin până în 2030 sunt ambiţioase, dar nu nerealistă. În cazul în care se vor confirma predicţiile, peste 80 de miliarde de dolari ar putea fi injectate în activ, ceea ce ar urca preţul Bitcoin până la 1 milion de dolari, arată Vugar Usi Zade, director operaţional Bitget, lider global în schimbul de criptomonede.
Atingerea acestui prag depinde de o combinaţie de factori economici, reglementări şi schimbări culturale care ar putea accelera adoptarea BTC la nivel corporativ până la finalul deceniului.
Primii care au adoptat criptomoneda au creat deja un precedent. Concret, deţinerile masive de Bitcoin ale MicroStrategy şi expunerea Tesla demonstrează că firmele listate la bursă pot integra cu succes BTC în bilanţurile lor. Între timp, ETF-ul Bitcoin al BlackRock, care a atras 5,5 miliarde de dolari doar în trimestrul al patrulea din 2024, indică o acceptare instituţională în creştere.
În aceste condiţii, dacă preţul Bitcoin va urca spre 200.000 de dolari sau mai mult, aşa cum sugerează unele estimări, teama de a rata oportunitatea ar putea convinge directorii financiari să aloce o parte din rezerve către BTC, punctează directorul operaţional Bitget.
Reglementările vor fi un factor esenţial în determinarea nivelului de adoptare a Bitcoin. Deciziile recente ale SEC privind criptomoneda XRP, în combinaţie cu o tendinţă generală spre o abordare pro-cripto, ar putea oferi încrederea necesară pentru ca marile companii să intre pe piaţă. Totuşi, incertitudinea legislativă persistă. Congresul a fost, în mod tradiţional, lent în adoptarea legislaţiei privind activele digitale, iar un regres major - cum ar fi o acţiune dură a SEC împotriva altcoin-urilor - ar putea descuraja trezoreriile corporative.
Dacă 25% dintre companiile din S&P 500 vor aloca fonduri în Bitcoin până în 2030, acest lucru ar putea injecta peste 80 de miliarde de dolari în activ, ceea ce ar putea duce preţul Bitcoin la valori cuprinse între 500.000 şi 1 milion de dolari. Capitalizarea sa de piaţă ar putea creşte astfel de la 1,6 trilioane de dolari la peste 20 de trilioane, majorând cota Bitcoin în totalul activelor globale de la 0,2% la 2,34%, subliniază Vugar Usi Zade.
O astfel de adoptare pe scară largă nu doar că ar legitima şi mai mult Bitcoin şi i-ar reduce volatilitatea (în prezent 40%, comparativ cu 15% pentru S&P 500), ci ar putea introduce şi riscuri sistemice - un eventual colaps al Bitcoin afectând direct bilanţurile corporative.
Bitcoin, văzut ca protecţie împotriva inflaţiei
Companii precum MicroStrategy, care deţinea 528.000 BTC în valoare de 20,5 miliarde de dolari în decembrie 2024, au beneficiat deja de pe urma acestei strategii. Acţiunile companiei au crescut cu 2.000% din 2020, folosind Bitcoin ca protecţie împotriva inflaţiei, pentru a se poziţiona ca lider în inovaţie şi pentru a-şi creşte capitalizarea bursieră la peste 100 de miliarde de dolari.
De menţionat este că firmele care investesc în Bitcoin o fac pentru a-şi diversifica portofoliile, a valorifica potenţialul de creştere al activului şi a atrage investitori familiarizaţi cu ecosistemul cripto. Cu toate acestea, în ciuda acestor factori favorabili, rezistenţa culturală din sectorul financiar tradiţional (TradFi) rămâne un obstacol. Deşi Bitcoin a câştigat în legitimitate, volatilitatea ridicată continuă să determine companiile să adopte o abordare precaută, arată reprezentantul Bitget.
În cele din urmă, o rată de adoptare de 25% până în 2030 reprezintă un obiectiv curajos. Tendinţele istorice sugerează că adoptarea la scară largă a unor noi active financiare se produce, de regulă, treptat, şi nu prin salturi bruşte. Totuşi, pe fondul unui impuls instituţional tot mai puternic, al unei reglementări mai clare şi al susţinerii din partea unor corporaţii majore, Bitcoin ar putea depăşi aşteptările şi s-ar putea impune ca un activ semnificativ în portofoliile companiilor din S&P 500 până la sfârşitul deceniului.
Opinia Cititorului